A hitelminősítés margójára
A Századvég Gazdaságkutató is úgy látja, hogy a gazdasági és költségvetési teljesítménye alapján már a befektetésre ajánlott kategóriában kellene lennünk.
2015. szeptember 29. 10:36

A S&P nemzetközi hitelminősítő 2015. szeptember 18-án nem változtatott a magyar államkötvények adósbesorolásán. Számos elemzés kihangsúlyozza, és a Századvég Gazdaságkutató is úgy látja, hogy Magyarországnak a gazdasági és költségvetési teljesítménye alapján már a befektetésre ajánlott kategóriában kellene lennie. Számos indikátort lehet ezen érvelés alátámasztására felhozni, sokan a rövid állampapír-piaci hozamokat is emlegetik ennek során. Azonban ezen a piacon számos olyan torzító tényező van, amely miatt a kötvényhozamok értékelése teljesen elszakadt a valós képtől, például az önfinanszírozási program.

Sokkal pontosabb képet kaphatunk a piac értékítéletéről, ha a 10 éves állampapírok hozamait vizsgáljuk. A Trading Economics a nemzetközi hitelminősítők besorolása, és pénzügyi-gazdasági mutatók alapján egy 1-től 100-ig terjedő skálán Magyarország országkockázatát 46-ra értékelte, Portugália 47 pontot kapott.[1] A két ország hitelminősítői besorolása tökéletesen megegyezik a három nemzetközi intézetnél. A portugál gazdaság és költségvetés kilátásai azonban messze elmaradnak a hazaitól, így a magyar összpontszámot a hitelminősítői besorolás rontja vissza. Miért is érdekes ez?

A Trading Economics által kalkulált pontszámok és a 10 éves állampapírok hozama között szoros kapcsolat mutatható ki: minél kedvezőtlenebb a besorolás szintje, annál magasabbak a kötvényhozamok. Magyarország besorolása és a 10 éves állampapír-piaci hozamai pedig tökéletesen illeszkednek a trendvonalra. Mi következik ebből?

A piac döntően még mindig a hitelminősítők besorolásai alapján árazza a hosszú lejáratú hazai államkötvények hozamait. Ebből következően egy felminősítés a hozamok csökkenését eredményezné. Magyarország számára különösen fontos lenne ez, hiszen így már a befektetésre ajánlott kategóriába kerülnének az állampapírok. Amennyiben mindhárom hitelminősítő befektetésre ajánlott kategóriába emelné a hazai állampapírokat, úgy legalább 40 bázisponttal csökkenhetne a hosszútávú állampapírok hozama. Továbbá ez a minőségi változás számos portfólió-menedzser számára tenné elérhetővé az állampapírjainkat. Azok számára ugyanis, akik a nem befektetésre javasolt állampapírokból addig nem vásárolhattak, így lehetőségük lenne vételre. Ez egyértelműen megnövelné a magyar állampapírok iránti keresletet, tovább csökkentve a hozamokat, és hosszítaná a lejárati szerkezetet, ami kiszámíthatóbbá tenné az adósságszolgálatot.[1]
http://www.tradingeconomics.com/country-list/rating

szazadveg.hu
  • Szombaton nyithatnak a teraszok
    Megvan a 3,5 millió beoltott, így a teraszok szombat reggeltől kinyithatnak - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
  • Hétfőtől a tömeges oltás
    Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján azt mondta: a rendelkezés célja, hogy az oltópontokon és a háziorvosoknál is minél többen, minél gyorsabban megkaphassák az oltást.
  • A Föld napja: égető a feladat a környezet megóvása
    Nagy István a Föld napja alkalmából az ETO Stadionnál tartott faültetésnél azt mondta, "nem vagyunk könnyű helyzetben, mert az éghajlat változását már mindennap tapasztaljuk a bőrünkön".
MTI Hírfelhasználó