A hitelminősítés margójára
A Századvég Gazdaságkutató is úgy látja, hogy a gazdasági és költségvetési teljesítménye alapján már a befektetésre ajánlott kategóriában kellene lennünk.
2015. szeptember 29. 10:36

A S&P nemzetközi hitelminősítő 2015. szeptember 18-án nem változtatott a magyar államkötvények adósbesorolásán. Számos elemzés kihangsúlyozza, és a Századvég Gazdaságkutató is úgy látja, hogy Magyarországnak a gazdasági és költségvetési teljesítménye alapján már a befektetésre ajánlott kategóriában kellene lennie. Számos indikátort lehet ezen érvelés alátámasztására felhozni, sokan a rövid állampapír-piaci hozamokat is emlegetik ennek során. Azonban ezen a piacon számos olyan torzító tényező van, amely miatt a kötvényhozamok értékelése teljesen elszakadt a valós képtől, például az önfinanszírozási program.

Sokkal pontosabb képet kaphatunk a piac értékítéletéről, ha a 10 éves állampapírok hozamait vizsgáljuk. A Trading Economics a nemzetközi hitelminősítők besorolása, és pénzügyi-gazdasági mutatók alapján egy 1-től 100-ig terjedő skálán Magyarország országkockázatát 46-ra értékelte, Portugália 47 pontot kapott.[1] A két ország hitelminősítői besorolása tökéletesen megegyezik a három nemzetközi intézetnél. A portugál gazdaság és költségvetés kilátásai azonban messze elmaradnak a hazaitól, így a magyar összpontszámot a hitelminősítői besorolás rontja vissza. Miért is érdekes ez?

A Trading Economics által kalkulált pontszámok és a 10 éves állampapírok hozama között szoros kapcsolat mutatható ki: minél kedvezőtlenebb a besorolás szintje, annál magasabbak a kötvényhozamok. Magyarország besorolása és a 10 éves állampapír-piaci hozamai pedig tökéletesen illeszkednek a trendvonalra. Mi következik ebből?

A piac döntően még mindig a hitelminősítők besorolásai alapján árazza a hosszú lejáratú hazai államkötvények hozamait. Ebből következően egy felminősítés a hozamok csökkenését eredményezné. Magyarország számára különösen fontos lenne ez, hiszen így már a befektetésre ajánlott kategóriába kerülnének az állampapírok. Amennyiben mindhárom hitelminősítő befektetésre ajánlott kategóriába emelné a hazai állampapírokat, úgy legalább 40 bázisponttal csökkenhetne a hosszútávú állampapírok hozama. Továbbá ez a minőségi változás számos portfólió-menedzser számára tenné elérhetővé az állampapírjainkat. Azok számára ugyanis, akik a nem befektetésre javasolt állampapírokból addig nem vásárolhattak, így lehetőségük lenne vételre. Ez egyértelműen megnövelné a magyar állampapírok iránti keresletet, tovább csökkentve a hozamokat, és hosszítaná a lejárati szerkezetet, ami kiszámíthatóbbá tenné az adósságszolgálatot.[1]
http://www.tradingeconomics.com/country-list/rating

szazadveg.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó