Hiányos megoldás
Fejetlenség, egymásnak ellentmondó kijelentések akár egyazon kormány szereplőitől, a kontinens keleti és nyugati felének tudatos szembeállítása, példátlan nyilatkozatháború.
2015. szeptember 25. 12:44

Körülbelül ezzel írható le, miként kezelte az Európai Unió az elmúlt hónapokban a kontinensen kívülről érkező bevándorlók áradatát. Az áldatlan állapotok a frontországokban – s ezt mi tudjuk a legjobban – igencsak próbára tették a tagállamok kétoldalú kapcsolatait is. Hollande francia elnök még a csúcsra befelé igyekezve is odaszúrt egyet a magyar miniszterelnöknek (a médiának mégiscsak kellett valami gumicsont a várakozás hosszú óráira, no meg biztos ő volt aznap az ügyeletes a beszólásra), hogy aki nem osztja az Unió alapértékeit, jobb, ha távozik a közösségből.

Vissza persze senki nem kérdezett, hogy ugyan mire is céloz pontosan, de tudjuk: azoknak a renitens államoknak üzent, akik az egy nappal korábbi belügyi tanácsülésen a bevándorlási kvóták ellen szavaznak. Oda pedig nem jut el az európai újságíró társadalom egyetlen képviselője sem – pedig bőven lett volna rá idejük a Tanács épületének óriási üvegcsarnokában ücsörögve – hogy feltegye a kérdést: vajon a kvóta önmagában európai érték-e. Én legalábbis nem olvastam ilyet az alapító szerződésekben.

Ezen induló lelkiállapot után akár meglepetésként is értékelhetjük, hogy – úgy tűnik – a kontinens vezetői, ha nincsenek ott a kamerák, nem kell szépelegni, szerepet játszani, képesek ésszerű döntéseket hozni. A visegrádi négyek az EU-csúcs előtti találkozójukon újra egy hangon beszéltek, a cseh, a szlovák és a magyar kormányfő felül tudott emelkedni a lengyelek keddi dezertálásán (amikor is ők megszavazták a kvótát, nem először ugorva ki a klubból) és a közös nyilatkozatukban foglaltak felé tudták terelni a többi európai vezetőt. Persze ez nem ment volna, ha ők maguk nem akarnak ebbe az irányba indulni. A hőn áhított, a valóságban semmit meg nem oldó kvótát a németek megkapták kedden, megfelelő számú közös fénykép is készült már korábban német vezetőkkel és befogadottakkal. Ezáltal tehát már demonstrálták a mélységes humánumot, no meg azt is, hogy a német adófizetőknek nem szakad minden teher a nyakába. Ezek után már foglalkozhattak azzal, hogy mégis mit lehetne tenni az áradat apasztása érdekében. Így vonhatta meg Orbán Viktor akként a mérleget, hogy hat pontunkból ötben van eredmény.

Ki lehetett immár mondani olyan evidenciákat, mint hogy a hatályos közös szabályokat (értsd: a külső határok őrizete, kedves szomszédok), egymással együttműködve alkalmazni kell. Hogy nem lehet pénzkérdés a nemzetközi segélyszervezetek forráshoz juttatása, hogy el tudják látni a menekülőket, méghozzá a lehető legközelebb a szülőföldjükhöz. Ugyanezen logika mentén a válságövezet szomszédai által végzett munkát (sok millió menekült ellátása) jobban meg fogják becsülni, Törökország, Libanon, Jordánia forrásokhoz fog jutni. Az a Törökország, amely tizenhat éve uniós tagjelölt, tíz éve folytat csatlakozási tárgyalásokat, bármilyen kézzelfogható eredmény nélkül. Most fordult a kocka, az Uniónak illik barátságosabbnak lennie velük. Biztos vagyok benne, hogy Erdogant október 5-én dupla vörös szőnyeg fogja várni a brüsszeli reptéren. S nem kis játékosról van szó, tudjuk. Ráadásul ő van nyerő pozícióban, egy egész kontinens van neki kiszolgáltatva.

Arról is döntés született, hogy november 15-éig létrehozzák a tényleges külső határokon, tehát Görögországban és Olaszországban azokat a gyűjtőpontokat (hot spot-okat), amelyeken elvégzik a migránsok azonosítását, regisztrációját és ujjlenyomatot is vesznek tőlük, s ahol az áthelyezéseket és a kiutasításokat végrehajtják.

Azt a felvetést, hogy amennyiben egy ország nem képes egyedül ellátni a külső határainak a védelmét, akkor a tagállamok határőrei végezzék el helyette ezt a munkát, nem fogadták el. Ez, valljuk be, valóban komoly szuverenitási kérdéseket vet fel, de egyedül ez jelenthetett volna reményt arra, hogy az áradat rövid időn belül megáll. Így rövid távon nem látok esélyt annak a képtelen helyzetnek a megváltozására, hogy legálisan, mondjuk vízumkérelmet benyújtva a világ egy pontján, sokkal nehézkesebb és lassabb bejutni bármely uniós tagállamba, mint illegálisan, csak úgy nekiindulva a zöldhatáron.

Még mielőtt azt gondolnánk, a napnál is világosabb, hogy az általunk szorgalmazottak többségéről született végre döntés, így enyhülni fog irántunk az utálat, mondjuk el: a mumusra szükség van, kell valakivel riogatni az európai közvéleményt. Így aztán a nyugat-balkáni útvonallal foglalkozó, október 8-i konferencia rendezési jogát sem kaphatta meg Budapest.

Folytatás október közepén, az immár nem rendkívüli csúcson. Egyetlen dolog biztos: addigra még nevetségesebbnek fog tűnni az összesen 160.000 ember szétosztásáról szóló keddi alku. Magyarországra máig több, mint 240.000 ember lépett be.

Győri Enikő, messzelatoblog.hu
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó