Vízbe esett mobil: lehet, hogy van még egy dobása
Bepottyant a vécébe, a mosogatóba, elcsapta egy hullám, medencébe esett. Ha nem fehér mosásban felejtettük a mosógépben, akkor ne dobjuk ki rögtön.
2015. szeptember 23. 18:29

Minél gyorsabban intézkedünk, annál nagyobb esélyünk lehet visszahozni az életbe. Menjünk végig a következő lépéseken:

1. Hamar ki a vízből

Halálos ellensége ugyanis minden elektronikus eszköznek: gyorsan vegyük ki belőle – másodpercek alatt szivárog be a víz a telefon résein. Ne is próbálkozzunk csacsiságot a márkaszerviznek füllenteni, azonnal észreveszik, hogy mi történt: a garancia nem érvényesíthető.

2. Kapcsoljuk ki

Azonnal állítsuk le a mobilt a bekapcsoló gombbal. Minél tovább hagyjuk bekapcsolva, annál inkább csökkennek az esélyeink az újraélesztésre, mivel a víz vezeti az elektromosságot, s biztosan tönkremennek a készülék alkatrészei, ha nedvesen használni próbáljuk.

Amennyire csak lehet, szedjük szét: ha cserélhető az akkumulátor, vegyük ki, ahogy az összes többi, házilag szétszedhető alkatrészt, SD kártyát, SIM kártyát is. Az alkatrészeket tartsuk meleg helyen, de ne melegítsük: a hő szintén károsíthatja a készüléket.wc-be ejtett mobil3. Töröljük át

Amint kikapcsoltuk, szétszedtük, papírtörlővel vagy puha ronggyal tisztogassuk át alaposan minden részét, beleértve a kártyafoglalatokat is. A memóriakártyák és SIM kártyák egyébként általában jobban viselik a vízbemerülést, mint a mobil.

4. Használjunk vákuumot

A jó öreg porszívó is megteszi. Szervizesek szerint akár félóráig (!) működtessük, bármennyire is kényelmetlenül zajosnak vagy esélytelennek tűnik ez a művelet.

5. Ha lehet, tegyük nedvszívó zacskóba

Több nedvszívó (abszorbens) anyag kapható, a pelenkákban, táskákban használatos zselés golyócskáktól az ipari granulátumokig. Nedvszívóval együtt zárjuk zacskóba a mobilt, s hagyjuk állni legalább nyolc órát: felszívja a maradék nedvességet.

6. Jöhet a sűrített levegő

Mintegy záró lépésként a számítógépek tisztításánál használatos sűrítettlevegő-sprayjel fújjuk át az alkatrészeket. Ha bármelyik résből még nedvesség távozik, ismételjük meg a 4. és 5. lépést.

7. Kapcsoljuk be

Csak most kapcsoljuk be a remélhetően csontszáraz mobilt. Sajnos egyáltalán nem biztos, hogy megmentettük, de legalább adtunk egy esélyt neki.

Nagyon türelmeseknek: ha még mindig halott a telefon, ne erőltessék a használatot: kapcsolják ki, s hagyják újra darabokra szedve több napig. Lehet, hogy olyan helyen maradt meg a víz, ahol csak idővel szárad ki.

BZI/hirado.hu
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó