Decembertől 256 forintos árfolyamon törleszthetnek a frankhitelesek
A kiszámíthatóvá váló törlesztés és az árfolyamkedvezmény miatt a kormány arra számít, gyakorlatilag minden érintett devizahiteles élni fog a lehetőséggel.
2015. szeptember 18. 18:31

Ezt közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken.

A szaktárca közleményében ismerteti: a kormány elfogadta és benyújtotta az Országgyűlésnek a deviza és devizaalapú személyi és autóhitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatot. A tervezet szerint az állam és a bankok tehervállalása mellett 31 milliárd forint jóváírást kaphatnak az ügyfelek, így gyakorlatilag a jelzáloghitelesekkel megegyező árfolyam mellett forintosítják a tartozásukat. A kormány azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy még az idén forintosítsák a fennálló devizaalapú nem-jelzálog fogyasztói hiteleket.

A devizaalapú hitelek jelentős kockázatot jelentettek a gazdaság, a lakosság és a pénzügyi szektor szereplői számára egyaránt. A magyar kormány 2010-től több lépésben segített a bajba került devizahiteleseknek. A devizaalapú jelzáloghitelek forintosítása és a banki elszámolás után a kormány megoldást keresett a fennmaradt devizaalapú gépjármű és személyi hitelek forintosítására is. Augusztus 19-én megállapodott erről a Magyar Bankszövetséggel, a kabinet vállalta, hogy törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek.

A javaslatban szerepel, hogy a forintosításra az augusztus 19-én érvényes piaci árfolyamon kerül sor. A hitelösszegeket a svájci franknál 287,20 forintos, az eurónál pedig 309,20 forintos árfolyamon rögzítik a bankok a 2015. december 1-jei fordulónappal. A jelzáloghiteleknél novemberben alkalmazott és a mai árfolyam közötti különbség okozta terhet a bankok és az állam fele-fele arányban átvállalják az ügyfelektől. Svájci frank alapú hitel esetén ez közel 31 forint tartozáskönnyebbséget jelent frankonként az adósoknak. A forintosítás után az ügyfeleknek nyújtott jóváírás - a jelzáloghiteleknél alkalmazott árfolyam és az augusztus 19-i árfolyam különbsége - összességében 31 milliárd forintot tesz ki.

A törvényjavaslat elfogadása esetén december 15-ig a pénzügyi intézmények számára kötelező a forintosítási ajánlat elkészítése és ezt az ajánlatot postázzák minden ügyfelüknek. Amennyiben az ügyfél 30 napon belül nem jelzi a hitelnyújtónak, hogy nem kíván élni a forintosítással, életbe lép a szerződésmódosítás. A kiszámíthatóvá váló törlesztés és az árfolyamkedvezmény miatt a kormány arra számít, hogy gyakorlatilag minden érintett devizahiteles élni fog a lehetőséggel - írja közleményében a szaktárca.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Hazánkat, hitünket Szent Istvánnak köszönhetjük
  Mi, magyarok a Kárpát-medencei hazánkat, a hitünket és a kultúránkat, azaz történelmi értelemben véve mindenünket a keresztény államot megalapító királyunknak köszönhetjük - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a felföldi Zselízen, ahol megnyitotta a népművészeti fesztivált.
 • Érdemekeresztek, díjak kiváló magyar alkotóknak
  Állami díjakat és közművelődési elismeréseket adott át az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár pénteken a Pesti Vigadóban Budapesten.
 • Stipendium Peregrinum ösztöndíjakat adott át az államfő
  Megálmodni, belevágni, végigcsinálni, hazahozni és kamatoztatni - foglalta össze a Stipendium Peregrinum program lényegét Novák Katalin köztársasági elnök, aki az ösztöndíjakat elnyert diákoknak adta át pénteken az okleveleket a Sándor-palotában Budapesten.
MTI Hírfelhasználó