Decembertől 256 forintos árfolyamon törleszthetnek a frankhitelesek
A kiszámíthatóvá váló törlesztés és az árfolyamkedvezmény miatt a kormány arra számít, gyakorlatilag minden érintett devizahiteles élni fog a lehetőséggel.
2015. szeptember 18. 18:31

Ezt közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken.

A szaktárca közleményében ismerteti: a kormány elfogadta és benyújtotta az Országgyűlésnek a deviza és devizaalapú személyi és autóhitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatot. A tervezet szerint az állam és a bankok tehervállalása mellett 31 milliárd forint jóváírást kaphatnak az ügyfelek, így gyakorlatilag a jelzáloghitelesekkel megegyező árfolyam mellett forintosítják a tartozásukat. A kormány azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy még az idén forintosítsák a fennálló devizaalapú nem-jelzálog fogyasztói hiteleket.

A devizaalapú hitelek jelentős kockázatot jelentettek a gazdaság, a lakosság és a pénzügyi szektor szereplői számára egyaránt. A magyar kormány 2010-től több lépésben segített a bajba került devizahiteleseknek. A devizaalapú jelzáloghitelek forintosítása és a banki elszámolás után a kormány megoldást keresett a fennmaradt devizaalapú gépjármű és személyi hitelek forintosítására is. Augusztus 19-én megállapodott erről a Magyar Bankszövetséggel, a kabinet vállalta, hogy törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek.

A javaslatban szerepel, hogy a forintosításra az augusztus 19-én érvényes piaci árfolyamon kerül sor. A hitelösszegeket a svájci franknál 287,20 forintos, az eurónál pedig 309,20 forintos árfolyamon rögzítik a bankok a 2015. december 1-jei fordulónappal. A jelzáloghiteleknél novemberben alkalmazott és a mai árfolyam közötti különbség okozta terhet a bankok és az állam fele-fele arányban átvállalják az ügyfelektől. Svájci frank alapú hitel esetén ez közel 31 forint tartozáskönnyebbséget jelent frankonként az adósoknak. A forintosítás után az ügyfeleknek nyújtott jóváírás - a jelzáloghiteleknél alkalmazott árfolyam és az augusztus 19-i árfolyam különbsége - összességében 31 milliárd forintot tesz ki.

A törvényjavaslat elfogadása esetén december 15-ig a pénzügyi intézmények számára kötelező a forintosítási ajánlat elkészítése és ezt az ajánlatot postázzák minden ügyfelüknek. Amennyiben az ügyfél 30 napon belül nem jelzi a hitelnyújtónak, hogy nem kíván élni a forintosítással, életbe lép a szerződésmódosítás. A kiszámíthatóvá váló törlesztés és az árfolyamkedvezmény miatt a kormány arra számít, hogy gyakorlatilag minden érintett devizahiteles élni fog a lehetőséggel - írja közleményében a szaktárca.

MTI
  • Vissza kell utasítani a nemzetek elleni támadásokat
    Vissza kell utasítani a nemzetek elleni támadásokat, a nagyhatalmi arroganciát azért, hogy ne üldözhessenek és pusztíthassanak el milliókat - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Bonyhádon, a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapján.
  • A tram-train reneszánsza Európában
    Egyre népszerűbb Európában a tram-train rendszere, ennek jele, hogy hat német és osztrák város összesen több mint félezer szerelvényt rendelt a Stadlertől. Ugyanilyen járművek közlekednek Szeged és Hódmezővásárhely között is, számuk, ha majd mindegyiket forgalomba helyezik, eléri az egy tucatot.
  • A magyarok többsége a Fidesz győzelmét várja
    A megkérdezettek 68 százaléka kormánypárti győzelemre számít, még az ellenzéki szimpatizánsoknak is csak kevesebb, mint a fele bízik a kormányváltásban - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából
MTI Hírfelhasználó