Szijjártó: Schengen megerősítése Európa jövője
Harminc-harmincöt millió olyan emberről írnak az elemzésekben - emlékeztet a külgazdasági és külügyminiszter -, akik potenciálisan bevándorlókká válhatnak.
2015. szeptember 18. 09:22

Ezért kulcsfontosságú a külső határok védelme, és ezt a kérdést az Európai Unió kissé elhanyagolta - tette hozzá.

Szijjártó Péter a Magyar Időkben pénteki számában megjelent interjújában rámutatott: kicsit olyan, mintha az európai vezetők félnének néven nevezni azt, amivel szemben állnak, egyszerűbb azokat kritizálniuk, akik ezt megteszik. Több európai vezető a nemzetközi média hamis tudósításai alapján politizál.

Ebből még komoly problémák adódhatnak, hiszen Európában még ma sem nevezik néven a súlyos kihívásokat - jegyezte meg a miniszter. Hozzátette: "világossá is fogjuk tenni", hogy Európa nincs abban a helyzetben, hogy gazdasági bevándorlók százezreit vagy millióit fogadja be. "Akkor lehetünk alkalmasak a válság kezelésére, ha fenntartjuk és megerősítjük a schengeni rendszert" - húzta alá.

Beszélt arról is, hogy a szerb határon épített kerítésnek olyan hatása biztosan lesz, hogy az embercsempészek más útvonalakat fognak keresni. Kitért arra: a magyar-szerb együttműködés soha nem volt olyan jó, mint manapság, és ennek most különleges jelentősége van. Ha ugyanis nem a mostani lenne minden idők legjobb magyar-szerb viszonya, akkor a bevándorlási kihívás okozhatott volna súlyos kétoldalú konfliktusokat is.

Sokaknak talán meglepő Szlovákia esete. "Szomszédaink közül éppen azokkal vagyunk jóban, akikkel kapcsolatban ezt nem várnánk - ilyen Szlovákia vagy Szerbia -, de a természetesnek vett szövetségesünkkel, Horvátországgal soha nem voltak olyan mélyen a politikai kapcsolataink, mint manapság" - mutatott rá Szijjártó Péter.

MTI
MTI Hírfelhasználó