IV. Szürkemarha Vigadalom a Városligetben
Magyarország az elmúlt évtizedben visszakerült Európa gasztronómiai térképére – fogalmazott Bognár Lajos a IV. Szürkemarha Vigadalom, Gasztronómiai és Kulturális Fesztivál megnyitóján.
2015. szeptember 13. 15:29

A magyar konyha évszázadok óta nemzeti azonosságtudatunk fontos része. Túl vagyunk már azon, hogy csak a hazai vendéglátás dicső múltját emlegessük.

A Budapesten, a Vajdahunyadvár környezetében pénteken megnyitott és vasárnapig tartó eseményen az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár kijelentette: nem létezhet világszínvonalú nemzeti konyha hagyományos hazai alapanyagok nélkül. Ezért is üdvözlendő az évről évre megrendezett szürkemarha ünnep, ahol az érdeklődők az állatok, a hagyományos állattartás mellett megismerhetik a szürkemarhából készült ételeket is, valamint az állatokhoz kötődő tárgyakat.

A vigadalom a régi és a modern gasztronómia felvonultatásával hitelesen jeleníti meg az ősi magyar fajta hordozta jelenkori értékeket. A Földművelésügyi Minisztérium éppen ezért örömmel állt a támogatók közé. A Kárpát-medence gazdálkodási hagyományait képviselő fajták, amilyenek többek között a mangalica, a makói hagyma, a szegedi paprika, a magyar szürke szarvasmarha, olyan minőségi jellemzőkkel bírnak, hogy semmi mással nem helyettesíthetők. Megőrzésük épp ezért kulturális és nemzetgazdasági érdek - mondta Bognár Lajos.

A helyettes államtitkár Teleki Pál megállapítását, miszerint Magyarországon a mennyiségi helyett a minőségi termelésre kell fektetni a hangsúlyt, ma is igaznak tartja, s mint mondta, a kormány intézkedései is ezt a célt szolgálják. Példaként említette, hogy a képviselők megalkották a Hungarikum törvényt, ma már útmutatóul szolgálnak a Magyar Élelmiszerkönyv különleges minőségű és kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelvei, és működik a Hagyományok-Ízek-Régiók Program is, amely a közösségi marketing eszközeivel segíti a magyar mező- és élelmiszergazdaság termékeinek piacra jutását. Emellett a kis és közepes vállalkozások támogatásával, valamint a hagyományos magyar termékek védelmével is arra törekszünk, hogy a kiváló minőségű, biztonságos, fenntartható és etikus gazdálkodással előállított magyar élelmiszerek megtalálják az utat a magyar családok asztalára – sorolta Bognár Lajos.

agroinform.hu
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó