Elítélték a Magyar Narancs címlapját
Miközben a The Times súlyos hibának nevezi az Európába érkező menekültek befogadását, és arra figyelmeztet: Orbán Viktor lenácizásával éppen azt lehet elérni, hogy Európában a fasizmus realitássá váljék, a Magyar Narancs egy szögesdrótból font bajusszal Hitlerként ábrázolta címlapján a miniszterelnököt. A borítón a Szégyenbe hozott ország cím olvasható.
2015. szeptember 11. 09:32

A liberális hetilap véleménycikkében mindemellett elmebetegnek minősíti a kormányfőt. „A jóindulatú értelmezés az volna, hogy Orbán Viktornak most ment el a maradék esze. A nagykövetek előtt mondott beszéde kétségkívül a viharos szellemi leépülés jegyeit mutatta […]” – írták.

A tekintélyes konzervatív brit napilap tegnapi kiadásának véleményrovatában közölt öthasábos cikkében Melanie Phillips viszont azt írta: nem humanitárius menekültválságról, hanem politikai migránsválságról van szó, hatalmas, példátlan méretű népvándorlásról a fejlődő térségből a fejlett világ felé, amely elöntéssel fenyegeti Európát. Melanie Phillips kitér arra is, hogy Orbán Viktort már „nácinak” is bélyegezték a menekültek befogadásával kapcsolatos álláspontja miatt. Szerinte viszont ha a „liberális uralkodó osztály” nácinak bélyegez mindenkit, aki a kultúráját akarja megvédeni, azzal az embereket az igazi rasszisták és fasiszták karjaiba hajtja. Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője ki fogja aknázni a jelenlegi folyamatok táplálta dühöt, csakúgy mint Magyarországon „az ultranacionalista” Jobbik, Görögországban az Arany Hajnal, Belgiumban a Vlaams Belang – olvasható a The Timesban.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese a Facebookon reagált. „Látva a gyomorforgató propagandát, véleményem szerint a nácikat a Magyar Narancs szerkesztőségében kell keresni” – írta Gulyás Gergely.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége elnöke megkeresésünkre egy mondattal kívánta kommentálni az esetet. – Erre a címlapra is azt tudom mondani, amit szakmai körökben gyakran idéznek: „a példányszám az igaz Isten, és a sajtószabadság az ő prófétája” – mondta Komlósi Gábor.

Elfogadhatatlannak tartja a Magyar Narancs összehasonlítását a Protestáns Újságírók Szövetségének elnöke. Novotny Zoltán arra az ellentmondásra is felhívta a figyelmet, hogy éppen az a lap jelentkezik ilyen címlappal, amely rendre a sajtószabadság csorbulásáról, megszűnéséről beszél.

A Heti Válasz közben arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar Narancs címlapja kísértetiesen hasonlít egy szlovák karikaturista, Marian Kamensky bő egy hete közölt grafikájára.

Bojtár B. Endrét, a Magyar Narancs főszerkesztőjét nem tudta elérni lapunk, a szerkesztőség tájékoztatása szerint szabadságon van. A hetilap online felületén Gulyás Gergelynek címezve viszont azt állították, hogy a címlapjukon látható karikatúra nem azt jelenti, hogy a kormányfő lenne az új Hitler. „Az a valami Orbán orra alatt ráadásul, ha jobban megnézi a képviselő úr, nem bajusz” – magyarázták botrányos címlapjukat.

magyaridok.hu
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó