II. Erzsébet nem törekedett az uralkodói rekordra
Szokásos munkanap volt II. Erzsébet királynő számára a szerdai, amikor átvette az évezredes angol-brit monarchia uralkodási időtartamrekordját néhai üknagymamájától, Viktória királynőtől.
2015. szeptember 9. 23:41

II. Erzsébet hangsúlyozottan nem kívánt nagy felhajtást a rekorddöntés napján, és eredetileg nem is akart nyilvánosan szót ejteni róla. Végül azért két mondatban kitért az eseményre, köszönetet mondott az alattvalóknak a jókívánságokért, kijelentette ugyanakkor: erre a dicsőségre soha nem törekedett.

A 90. életévében járó brit uralkodó a Buckingham-palota szakértőinek becslése alapján valamikor szerdán este fél hat - közép-európai idő szerint fél hét - után döntötte meg Viktória uralkodási időrekordját. II. Erzsébet üknagymamája, aki 18 évesen került a trónra, 1901-ben bekövetkezett haláláig 23 226 napot, 16 órát és 23 percet uralkodott. Ezt a rekordot döntötte meg szerda este az ükunoka, bár a rekorddöntés pillanata bizonytalan, ugyanis II. Erzsébet királynő édesapja, az 1952. február 6-án elhunyt VI. György király halálának pontos órája és perce nem ismert.

A királynő mindenesetre igyekezett ugyanúgy - vagyis munkával - tölteni a jeles napot, mint uralkodásának eddigi hétköznapjait. II. Erzsébet, aki a hagyományoknak megfelelően az évnek e részében az első számú skóciai királyi rezidencián, Balmoralban időzik, szerdán ünnepélyes keretek között felavatott Skócia déli részén egy új vasútvonalat, amelyen végig is utazott egy gőzmozdony vontatta szerelvénnyel.

Az eseményre elkísérte Nicola Sturgeon skót miniszterelnök is, aki az avatási ceremónia előtt meleg szavakkal méltatta az uralkodót, majd a jelenlévőkkel együtt elénekelte az Egyesült Királyság nemzeti himnuszát. Ez azért keltett feltűnést, mert Nicola Sturgeon a Skócia függetlenségére törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője is, és az SNP vezette skót kormány éppen egy éve rendezett népszavazást arról, hogy Skócia elszakadjon-e Nagy-Britanniától.

A referendumon a függetlenséget ellenző tábor győzött, aminek a királynő - ahogy azt David Cameron brit miniszterelnök nem sokkal később óvatlanul, az udvari protokollt súlyosan megsértve, egy bekapcsolva hagyott mikrofon hallótávolságán belül kikotyogta - nagyon örült.

II. Erzsébet a szerdai eseményen a rekorddöntést közvetlenül meg sem említette, csak "egy másik, a mai naphoz kapcsolódó, jelentőséggel bíró eseményként" tett rá utalást a vasútvonalat felavató beszédében. Megköszönte a jókívánságokat, de kijelentette azt is, hogy az uralkodási rekord olyan fejlemény, amelyre ő soha nem törekedett. "Ha valaki sokáig él, óhatatlanul sok mérföldkövet hagy maga mögött. Ez alól az én életem sem kivétel" - az uralkodó e két mondattal intézte el a brit monarchia történelmi jelentőségű napját.

Udvari bennfentesek már korábban közölték a sajtóval, hogy a királynő nem tekinti ünnepi alkalomnak az uralkodási rekord megdöntését, hiszen e rekord elérését csak édesapja korai halála tette lehetővé.

A nap folyamán, a londoni alsóházban mindazonáltal hosszasan méltatta II. Erzsébet uralkodásának több mint hat évtizedét David Cameron miniszterelnök és Harriet Harman, az Őfelsége hivatalos ellenzéke címet viselő Munkáspárt ideiglenes vezetője is.

A Temzén száz különböző hajóból álló flottafelvonulással emlékeztek meg a jeles alkalomról. A flotta a felnyitott Tower-híd alatt haladt át, és a közelben horgonyzó, ma már múzeumként működő egykori hadihajó, a Belfast négy díszlövést adott le ágyúiból. Ezek azonban - a királynő kívánságának megfelelően - visszafogott megemlékezések voltak.

Az igazi ünneplést jövőre, az uralkodó 90. születésnapjára tartogatják, minden idők legnagyobb utcabáljával. A nemrégiben ismertetett tervek szerint a Buckingham-palotát, a királyi család első számú londoni rezidenciáját és az Admiralitást összekötő, vörös aszfaltjáról híres sugárút, az egy mérföld - 1,6 kilométer - hosszú The Mall teljes hosszában piknikasztalokat állítanak fel, amelyek mellett tízezren ehetnek-ihatnak.

Nyugdíjas trónörökös

Nemcsak II. Erzsébet nevéhez fűződnek rekordok, hiszen elsőszülött fia, Károly walesi herceg a „legrégebbi trónörökös”, aki 67 évesen is arra vár, hogy valamikor majd megörökli édesanyjától a koronát.

A szokásjog alapján a szigetországban az öröklési rendet az idősebbet követi a fiatal elv határozza meg. Sokáig a férfiaknak is elsőbbségük volt a női trónörökösökkel szemben, azonban Vilmos herceg leszármazottaitól fogva ez a szabály már nincs hatályban. A trónöröklés a II. Erzsébetet követő időszak egyik legfontosabb kérdése lehet, hiszen egészen egyértelmű, hogy Vilmos herceg egy fiatal nemzedék jelképe, és népszerűsége jóval felülmúlja édesapjáét. Károly elfogadottsága szempontjából a fordulópontot Lady Diana Spencerrel kötött házassága jelentette, hiszen a „szívek királynőjének” tragikus halála, és Károly viszonya Camilla Parker Bowlesszal elfordította a trónörököstől a közvéleményt.

Vilmos herceg megítélése ennél sokkal jobbnak mondható, hiszen a britek többsége szimpatizál a kölyökképű családapával, aki nemrég mentőhelikopter-pilótának állt, hogy így szolgálja a koronát. A közvélemény-kutatások többsége arról tanúskodik, hogy kevesen szeretnének koronát látni a walesi herceg fején, és még kevesebben adnának királynéi rangot feleségének, Camilla cornwalli hercegnőnek. Áprilisban a Daily Mail brit bulvárlap által megkérdezettek mindössze 53 százaléka tartotta kedvelhetőnek Károlyt, míg 79 százalékuk szerint Vilmos a királyi család legszerethetőbb tagja. Persze a felmérések nem számítanak a monarchia évszázados hagyományaival szemben, így Vilmos csak kivételes esetben előzhetné meg édesapját. Az egyik lehetőség épp az lenne, ha Károly herceg lemondana fia javára a trónról, azonban egy olyan ember, aki közel hetvenévesen is a koronára vár, aligha fogja ezt megtenni.

hirado.hu - MTI, magyaridok.hu
MTI Hírfelhasználó