Megmutatjuk, hogy mi is a tanári portfólió
A tapasztalatok szerint a fiatal pedagógusok számára nem okoz gondot a portfólió elkészítése, de az idősebb, 40-50 éves pedagógusok nem szívesen vágnak bele, sokan például megijednek a feltöltési felülettől. Előbb-utóbb azonban minden pedagógusnak meg kell mérettetnie magát.
2015. szeptember 4. 10:17

Elindult a tanév. A festőművész, a fényképész és újabban a tanár életében is meghatározó jelentőségű a portfólió szó, amely dokumentumgyűjteményt, szakértői dossziét jelent. A festőművész az elkészült festményei közül gyűjti össze a legtetszetősebbeket, a fényképész ugyanezt teszi a fényképeivel, és már a pedagógusoknak is portfoliót kell készíteniük.

Minősítési szintek

A pedagógus életpályamodell egyik része a minősítésekből áll. Első körben mindenki a pedagógus 1 minősítésbe került, onnan léphetnek át a pedagógus 2-be, amennyiben pályáznak a portfóliójukkal. A következő szint a mestertanári szint – a pedagógus 2. szint után 6 évvel lehet valaki mestertanár -, amit a legmagasabb kutatótanár fokozat követ – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke a Kossuth Rádióban.

A portfólió elkészítése és feltöltése egyelőre nem kötelező mindenkinek, de Horváth Péter szerint előbb-utóbb mindenkinek meg kell méretni magát.

Elektronikus felületen létező anyag

A portfolió nem egy papíralapú, kinyomtatott dokumentum, hanem egy elektronikus felületen létező anyag. A portfoliót Word dokumentumban érdemes elkészíteni, amit később PDF formátumba kell konvertálni, majd fel kell tölteni egy megadott felületen – magyarázta Sárközy Ágnes, a pedagógusok minősítési és tanfelügyeleti szakértője.

A munkaportfólió a pedagógus összes iskolai tevékenységével kapcsolatos dokumentumot tartalmazza, míg az értékelési portfólió ennek szelektált változata. Az előbbi a rendszeres szakmai értékelés és ellenőrzés során információforrásként szolgálhat a szaktanácsadók, szakértők számára, az utóbbi pedig az életpálya különböző szintjeire való pályázások alkalmával szükséges. Tehát a pedagógusoknak értékelési portfóliót kell beküldeniük, azaz a felhalmozott óravázlatokból, tanmenetekből, segédanyagokból kell válogatniuk.

Az e-portfólió feltöltőfelületét érintő technikai kérdéseiket az eportfolio@educatio.hu e-mail címen, az e-portfólió tartalmi elvárásaival kapcsolatos kérdéseiket a minosites@oh.gov.hu e-mail címen jelezhetik a pedagógusok.

A 40-50 éves pedagógusok berzenkednek leginkább

A tapasztalatok szerint a fiatal pedagógusok számára nem okoz gondot a portfólió elkészítése, de az idősebb, 40-50 éves pedagógusok nem szívesen vágnak bele, sokan például megijednek a feltöltési felülettől. A nyugdíj előtt álló pedagógusoknak nem kötelező portfóliót készíteni, ők mentességet kaptak.

A portfólió elvileg arra jó, hogy bemutassa a pedagógus meglévő kompetenciáit, illetve hogy azok megfelelő szinten állnak-e. Ezek a kompetenciák a következők:

- szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás;

- pedagógiai folyamatok, tevékenységek tervezése és a megvalósításukhoz kapcsolódó önreflexiók;

- a tanulás támogatása;

- a tanuló személyiségének fejlesztése, az egyéni bánásmód érvényesülése;

- a tanulói csoportok, közösségek alakulásának segítése, fejlesztése, esélyteremtés;

- pedagógiai értékelés;

- kommunikáció és szakmai együttműködés, problémamegoldás;

- elkötelezettség és szakmai felelősségvállalás a szakmai fejlődésért.

Sárközy Ágnes azt tanácsolja a pedagógusoknak, hogy tanulmányozzák a minősítési kézikönyvet, és kezdjék el elkészíteni a portfóliójukat, ehhez pontos útmutató is rendelkezésükre áll.

Alapvetően a portfólió hatféle dokumentumtípust kell, hogy tartalmazzon:

- Szakmai önéletrajz

- A nevelő-oktató munka alap- és szabadon választható dokumentumai

- A pedagógiai-szakmai és egyéb tevékenységek bemutatása, dokumentumai

- Önálló alkotói, művészeti tevékenységek bemutatása, dokumentumai

- A pedagógust foglalkoztató intézmény intézményi környezetének rövid bemutatása

- A szakmai életút értékelése

Azok a pedagógusok, akik bekerültek a minősítési tervbe, azoknak november 30-ig kell feltölteni az e-portfóliójukat a felületre.

Horváth Péter úgy véli, hogy a minősítési rendszerrel kapcsolatban az egyik legnagyobb aggály az, hogy amint bekerülnek a pedagógusok a szintekre, utána már nincs közöttük differenciálódás, azaz a munka minősége, vagy mennyisége alapján nincs mód a tanárok további elismerésére egy-egy szinten belül.

hirado.hu - Kossuth Rádió
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az év vége előtt lezárulhat a feltételességi eljárás
  Ha a kormány az általa tett vállalásokat teljesíti, akkor a feltételességi eljárás még az év vége előtt lezárulhat és Magyarország forrásvesztés nélkül léphet át a 2023-as esztendőbe - mondta az igazságügyi miniszter az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében szükséges, az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényjavaslatok parlamenti vitájában, hétfőn este.
 • Nemzetek Ligája – Csoportmásodik a Rossi-legénység
  A magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában 2-0-s vereséget szenvedett az Európa-bajnok olasz csapattól a Nemzetek Ligája 6., zárófordulójában, így az A divízió 3. csoportjának második helyén zárta a sorozatot.
 • Orbán Viktor gratulált az olasz jobboldali vezetőknek
  A megszokott diplomáciai, udvariassági formuláknál jóval intenzívebb kommunikáció zajlik Orbán Viktor miniszterelnök és a várhatóan kormányt alakító olasz jobboldali pártok vezetői között; a vasárnapi parlamenti választás óta több üzenet-, illetve levélváltás is történt a magyar és az olasz partnerek között – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár hétfőn.
MTI Hírfelhasználó