Elfogadhatatlan a francia vádaskodás
Különösen azok után, hogy a német kancellár éppen hétfőn nyilatkozott elismerően a migránsválság magyarországi kezeléséről.
2015. szeptember 1. 09:37

Megalapozatlan, a hangnemét tekintve pedig elfogadhatatlan a francia külügyminiszter vádaskodása - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára a keddi Ma Reggelben.

Magyar Levente hangsúlyozta: különösen érthetetlen mindez akkor, amikor a német kancellár éppen hétfőn nyilatkozott elismerően a migránsválság magyarországi kezeléséről. Az államtitkár jelezte: Magyarország "közel maradéktalanul" képes elvégezni az illegális határátlépők regisztrációját, 90 százalék felett van a felderítési arány, ezt értékeli nagyra a német kancellár.

Az államtitkár azzal kapcsolatban, hogy Laurent Fabius francia külügyminiszter egy interjúban botrányosnak nevezte egyes kelet-európai országok viselkedését a menekültválsággal kapcsolatban, és Magyarországot külön bírálta a határzár miatt, elmondta: Magyarország sérelmezi, hogy a francia diplomácia vezetője szóvá teszi, miért épít Magyarország kerítést, amikor a saját országában egy jóval nagyobb kerítés épül.

Hozzátette: Franciaországba nagyjából 30 ezer menekült érkezett, míg Magyarországra több mint 150 ezer. Ha ők jóval kisebb mértékben kényszerülnek szembenézni ezzel a problémával, akkor az a magyar kormány minimum elvárása, hogy ha bármilyen konstruktív kritikát kívánnak megfogalmazni, azt ne a nyilvánosság előtt tegyék, azt tegyék meg a diplomácia rendelkezésre álló csatornáin - jelentette ki az államtitkár, hozzátéve, hogy ugyanakkor Magyarország nagyra értékelné, ha egyáltalán nem kapna ilyen kritikákat, hiszen sokkal jobban sújtja a menekültáradat, mint Franciaországot.

Nekünk ebben a kérdésben is Németország kell, hogy a referenciapont legyen, ugyanis a Magyarországra érkezők döntő többsége Németországba utazik tovább. Tehát ha a németek azt mondják, Magyarország jó munkát végez, ez nagyon pozitív jel és emellett különösen érthetetlen és barátságtalan, ha a francia kormány, amelyet sokkal kevésbé sújt a krízis, bírálja Magyarországot - fogalmazott az államtitkár.

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó