Elfogadhatatlan a francia vádaskodás
Különösen azok után, hogy a német kancellár éppen hétfőn nyilatkozott elismerően a migránsválság magyarországi kezeléséről.
2015. szeptember 1. 09:37

Megalapozatlan, a hangnemét tekintve pedig elfogadhatatlan a francia külügyminiszter vádaskodása - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára a keddi Ma Reggelben.

Magyar Levente hangsúlyozta: különösen érthetetlen mindez akkor, amikor a német kancellár éppen hétfőn nyilatkozott elismerően a migránsválság magyarországi kezeléséről. Az államtitkár jelezte: Magyarország "közel maradéktalanul" képes elvégezni az illegális határátlépők regisztrációját, 90 százalék felett van a felderítési arány, ezt értékeli nagyra a német kancellár.

Az államtitkár azzal kapcsolatban, hogy Laurent Fabius francia külügyminiszter egy interjúban botrányosnak nevezte egyes kelet-európai országok viselkedését a menekültválsággal kapcsolatban, és Magyarországot külön bírálta a határzár miatt, elmondta: Magyarország sérelmezi, hogy a francia diplomácia vezetője szóvá teszi, miért épít Magyarország kerítést, amikor a saját országában egy jóval nagyobb kerítés épül.

Hozzátette: Franciaországba nagyjából 30 ezer menekült érkezett, míg Magyarországra több mint 150 ezer. Ha ők jóval kisebb mértékben kényszerülnek szembenézni ezzel a problémával, akkor az a magyar kormány minimum elvárása, hogy ha bármilyen konstruktív kritikát kívánnak megfogalmazni, azt ne a nyilvánosság előtt tegyék, azt tegyék meg a diplomácia rendelkezésre álló csatornáin - jelentette ki az államtitkár, hozzátéve, hogy ugyanakkor Magyarország nagyra értékelné, ha egyáltalán nem kapna ilyen kritikákat, hiszen sokkal jobban sújtja a menekültáradat, mint Franciaországot.

Nekünk ebben a kérdésben is Németország kell, hogy a referenciapont legyen, ugyanis a Magyarországra érkezők döntő többsége Németországba utazik tovább. Tehát ha a németek azt mondják, Magyarország jó munkát végez, ez nagyon pozitív jel és emellett különösen érthetetlen és barátságtalan, ha a francia kormány, amelyet sokkal kevésbé sújt a krízis, bírálja Magyarországot - fogalmazott az államtitkár.

MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Az újabb szankciók veszélyeztetik az energiabiztonságot
  A kormány továbbra is a magyar emberek érdekét és véleményét képviseli: a magyarok 97 százaléka nemet mond a szankciókra, itt az ideje, hogy ezt Brüsszelben is meghallják - olvasható a szaktárca közleményében.
 • Golyófogó helyett – jövendőmondó...
  Valóban, amikor ő és társai színre léptek, az országban még itt állomásoztak a megszálló szovjet csapatok, és neki magának voltak is személyes tapasztalatai arról, milyen következményei vannak annak, ha valaki ellenáll, vagy megpróbálja lebontani azt az embertelen korszakot, melyet a kommunista Magyarország időszakának nevezünk – fogalmaz Bakos Katalin.
 • Energiaforrások: ne kerüljünk cseberből vederbe
  Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján pénteken.
MTI Hírfelhasználó