Fontos változásokkal kezdődik az új tanév
Véget ért a nyári vakáció, két és fél hónap pihenés után holnap becsengetnek az iskolákban. A 2015/2016-os tanév számos újdonságot hoz: három évfolyam kapja ingyen a tankönyveket, mindenkit érint a napi tornaóra, egészségesebb ebédet kapnak a gyerekek a menzán, a szakiskolákat új fenntartó irányítja, az óvodák pedig megtelnek háromévesekkel. Néhány százalékkal újra emelkedik a pedagógusok bére, és hamarosan elkészül a tanári etikai kódex is.
2015. augusztus 31. 11:14

Több mint egymillió diáknak kezdődik meg az iskola szeptember 1-jén. A pedagógusoknak és a diákoknak ezúttal is több változáshoz kell alkalmazkodni, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy mostantól az általános és a középiskolák összes évfolyamán kötelező lesz a mindennapos testnevelés, vagyis 1,173 millió gyermek napi sportolását kell megoldani. Az intézkedés kiteljesítése vélhetőleg komoly szervezést igényel majd az iskolákban, mivel a tornaterem-bővítési beruházások ellenére sok helyen még mindig nincs elég mozgásra alkalmas helyiség.

A felmenő rendszerű bevezetés miatt többeket érintenek a 2013-ban indított, új kerettantervek: mostantól az 1–3., 5–7. és 9–11. évfolyamon is ezek alapján kell tanítani. Hasonló a helyzet a tankönyvellátás terén: a tavalyinál többen, immár három évfolyam, az 1–3. osztály kapja ingyen a könyvcsomagokat, amellett, hogy a felsőbb évfolyamokon megmaradnak a rászorultsági alapú kedvezmények. A Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár szerint ezúttal nem lesz gond a kiszállítással, mert az iskolák háromnegyedébe már eljuttatták a tankönyveket, amelyeket majd csak szeptember 15-ig kell kifizetniük a családoknak. A tankönyvcsomagok átlagára 12 ezer forint, de a tanévkezdés anyagi nehézségeihez a dolgozó szülők támogatást vehetnek igénybe: a munkáltatótól igényelhető segítség a minimálbér maximum 30 százaléka lehet, vagyis nem haladhatja meg a 31 500 forintot, és csak utalvány formájában kaphatják meg a szülők. A rászorulók beiskolázásának megkönnyítésére az ökumenikusok is akciót indítottak, a 1353-as telefonszámon 250 forinttal lehet hozzájárulni a gyerekek tanszereinek megvásárlásához.

A szakképző iskolák nyári fenntartóváltása nyomán több mint 300 iskola új irányítás alatt kezdi meg a tanévet: ők mostantól a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) helyett a Nemzetgazdasági Minisztérium fennhatósága alá tartoznak, és a várakozások szerint visszakapnak némi gazdálkodási önállóságot is.

Ugyancsak változás lesz az iskolai menzákon: várhatóan kevesebb lesz az egészségtelen, zsíros és túlfűszerezett étel, lejárt ugyanis a közétkeztetési reform bevezetésére adott türelmi idő, tehát az intézmények szeptembertől kötelesek alkalmazni a szigorú előírásokat. Szeptember 1-jétől ráadásul kiterjesztik az ingyenes gyermekétkeztetést, így az óvodások, bölcsődések közel 90 százaléka térítésmentesen ehet. Az új szabályok szerint ingyenességre jogosultak a három- vagy többgyermekes családok, a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekek és testvéreik, valamint azok a családok, ahol az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a nettó minimálbér 130 százalékát (jelenleg 89 408 forintot).

Életbe lép az új óvodáztatási korhatár, amelyben a korábbi öt- helyett már hároméves kortól kötelező beíratni a gyereket. Ha a család maga szeretne gondoskodni gyermekük napközbeni ellátásról, akkor külön felmentést kell kérni.

Ami a pedagógusokat illeti: az életpályamodellnek köszönhetően ismét kapnak némi béremelést. A növekmény ezúttal átlagosan 3,4 százalék lesz, ez bruttó 6 és 18 ezer forint közötti összeget jelent. Lapunk számításai szerint Pedagógus I. kategóriában végzettségtől és a pályán töltött évek számától függően 144 ezertől 346 ezer forintig terjednek majd fizetések, míg a Pedagógus II. kategória illetményei 257 és 387 ezer forint között alakulnak a következő tanévben. Mesterpedagógusi fokozatban 342 ezer és 463 ezer forint között alakulnak a bruttó bérek. Az életpálya csúcsát jelentő kutatótanári szinten pedig 377 ezertől 501 ezer forintig terjedő fizetések várhatók a jelenlegi 101 500 forintos vetítési alappal számítva. A pályakezdő gyakornokok illetménye középfokú végzettség esetén 121 ezer forint lesz ősztől, a főiskolai végzettségűek 171 ezer forintot kapnak, az egyetemi végzettségűek pedig 189 ezer forintot. Czunyiné Bertalan Judit tájékoztatása szerint ebben a tanévben is sokan ugranak majd bérkategóriát: 2016. januártól 10 550-en lépnek a Pedagógus II. fokozatba, és háromezren a Mesterpedagógus kategóriába. A tanárokat érintő újítás, hogy november környékére elkészül a Nemzeti Pedagógus Kar által fogalmazott etikai kódex.

Átalakítják a tanév folyamán az oktatás területén működő háttérintézményeket is. Az Oktatási Hivatal (OH) és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet feladatköre változik, az Educatio Kft.-t decemberrel megszüntetik. Mint azt a múlt héten Balog Zoltán humánerőforrás-miniszter bejelentette: a rendszer fejlesztését miniszteri biztosként, illetve az OH megbízott vezetőjeként Maruzsa Zoltán, a jelenlegi felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár fogja levezényelni. Ha minden igaz, tiszta lappal kezdheti a tanévet a Klik, miután a miniszter a közelmúltban kijelentette, hogy még augusztus folyamán rendezni szeretnék a központ többmilliárdos adósságállományát.

A felsőoktatásba 72 ezer új diákot vettek fel, akik közül 55 800-an állami ösztöndíjjal támogatott helyre jutottak be. A legtöbb hallgató ismét a vezető egyetemekre – az ELTE-re, a Műegyetemre és Szegedre – iratkozhat be. A felsőoktatási államtitkárság heteken belül döntést hoz az intézményi átszervezésekről is, amelyek a most beiratkozó hallgatókat szintén érinthetik. A tervek szerint például a Budapesti Corvinus Egyetem kertészeti és élelmiszer-ipari karai a gödöllői Szent István Egyetemhez csatlakoznának, miközben önállósodna az állatorvosi egyetem és a soproni erdőmérnöki kar.

Azok a fiatalok, akik diákhitelt szeretnének igénybe venni, szeptember 15-ig adhatják le hitelkérelmüket, hogy október 15-én már hozzájussanak a pénzhez.

Magyar Nemzet
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Ha lejönnek a havasokból
  Bizalmi kérdés, szavahihetőnek tartjuk-e a történészt, amikor azt állítja: igyekszik sokoldalúan bemutatni a különféle élethelyzeteket. Ablonczy Balázst különösen foglalkoztatja, mi mindent fed el Trianon. Traumákról, tévhitekről, illúziókról is olvashatunk a napokban megjelent Ismeretlen Trianon című könyvében.
 • A Magyarország elleni propagandaháború újabb fejezete
  A nyugati média szemében egyfajta kulturális eretnekségnek minősül, hogy a magyar kormány nem hajlandó alávetni magát az Európai Uniót vezető személyiségek tekintélyének, sem a hollywoodi ultraprogresszív konszenzusnak.
 • Az 1938-as Eucharisztikus Kongresszus történészi szemmel
  Mérföldkő - kiszabadították a katolikus világtalálkozó emlékezetét a tévhitek és a marxista történelemértelmezés fogságából.
MTI Hírfelhasználó