Közel 650 ezer iskolás kap ingyen tankönyveket
Csaknem 650 ezer iskolás kapja ingyen a tankönyveket a most kezdődő tanévre – mondta a köznevelésért felelős államtitkár pénteken.
2015. augusztus 28. 22:00

Czunyiné Bertalan Judit az MTI kérdésére kifejtette: a jövő héten több mint 1,2 millió általános és középiskolás diák kezdi meg a 2015/2016-os tanévet. A kormány mindent megtesz, hogy csökkentse a családok ezzel járó anyagi terheit: majdnem 20 százalékkal nő a térítésmentes tankönyvet használók aránya, és több mint félmillióan étkezhetnek kedvezményesen – sorolta.

Figyelembe veszik az anyagi helyzetet

Az államtitkár hangsúlyozta: az előző kormányok nagy terhet róttak a családokra, nem véve figyelembe azok szociális, anyagi helyzetet. Az Orbán-kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a családokról minél több terhet levegyen az iskolakezdés időszakában is – tette hozzá.

Tájékoztatása szerint az általános iskola első három évfolyamán 293 157 gyermek kapja ingyen a tankönyvcsomagját minden szülői igénybejelentés, állami adminisztráció nélkül. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak és a nagycsaládosok továbbra is ingyen vagy jelentős támogatással jutnak tankönyvekhez, így 355 642 gyermek kap tankönyvtámogatást. A kormány ezzel 648 799 tanuló családjáról, a köznevelésben tanuló diákok mintegy 63 százalékáról veszi le az iskolakezdéssel járó anyagi terhek legnagyobb kiadását – hangsúlyozta.

Csökkentek a tankönyvárak

Az államtitkár hozzátette: tankönyvtámogatásra 2010 előtt kizárólag szociális alapon volt jogosult hozzávetőleg 500 ezer tanuló, ami kevesebb volt, mint a tanulói létszám 40 százaléka, 2015-ös tanévben 650 ezer, ami az általános iskolákban és a középfokú intézményekben tanulók közel 60 százalékát jelenti. A tankönyvárak emellett átlagosan körülbelül 36 százalékkal csökkentek 2013-hoz képest – emelte ki.

Az iskolai étkezésről Czunyiné Bertalan Judit arról tájékoztatott, hogy ingyen étkezhet 313 878 tanuló, további 204 637 tanuló kedvezményesen, 50 százalékos térítési díj fizetésével.

MNO - MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó