Számos kedvezménnyel kezdődik a tanév
A diákok mintegy kétharmada, több mint nyolcszázezer tanuló kapja ősztől ingyenesen a tankönyvet - írta szerdai számában a Napi Gazdaság.
2015. augusztus 26. 08:46

Az általános iskolásoknak az 1-3. évfolyamon alanyi jogon jár az ingyenesség, a többi évfolyamon pedig a szociálisan rászorulók, nagycsaládosok, tartósan beteg tanulók juthatnak térítésmentesen a könyvekhez. Rajtuk kívül az 5. 7. és 9. évfolyamon az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által kifejlesztett, digitális tartalmakkal kiegészített földrajzi és történelematlaszokért sem kell fizetniük a diákoknak - idézi a lap az Emberi Erőforrások Minisztériumának honlapján közzétett cikket.

A kedvezményben nem részesülő szülőknek idén a tankönyvcsomag átvétele után kell csak kifizetniük a könyveket, amelyek mintegy 35 százalékkal lettek olcsóbbak 2013-hoz képest, így átlagosan 12 ezer forint körüli összegbe kerülnek. A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. kedvezményes, 5-12 ezer forint közötti tanszercsomagokkal segíti a költséghatékony tanévkezdést az alsó tagozaton.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő tanulók az általános iskola mind a nyolc évében jogosultak ingyenes étkezésre, továbbá július 1-jétől azok a gyermekek is, akiket nevelésbe vettek vagy utógondozói ellátott tanulók. Ezenkívül azok a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők is térítésmentesen étkezhetnek, akiket fogyatékos gyermekek számára nappali ellátást nyújtó intézményben helyeztek el. Az 1-8. évfolyamon, továbbá a középiskolai tanulmányok idején a térítési díjból 50 százalékos kedvezményt kapnak a három- vagy többgyermekes családok, a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekek, ha más jogcímen nem részesülnek ingyenes étkezésben - írta a lap.

hirado.hu - MTI
  • Jó ötlet a fiatalok adómentessége
    A mostani modellben egy 25 éves pályakezdő már jó eséllyel szerez annyi tapasztalatot és/vagy végzettséget, hogy jövedelme növekedésével kompenzálja a megszűnő adókedvezményt. Mások a családalapítás optimális idejében az szja-kedvezményt felcserélik a családi adókedvezménnyel. A patrióta gazdaságpolitika most is az emberek élethelyzetéhez igazított megoldásokat kínál.
  • Minél több vakcinának kell lennie Magyarországon
    Emberéletek múlnak a vakcinán, és minden élet számít, ezért fontos, hogy minél több vakcina legyen Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
  • Agrárium: 1457 vállalkozás kapott támogatást
    Az Agrárminisztérium által életre hívott Nemzeti élelmiszergazdasági válságkezelő programban 1457 vállalkozás kapott támogatást 6,8 milliárd forint értékben - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton.
MTI Hírfelhasználó