Milliárdokba kerül a második forintosítás az OTP-nek
A devizaalapú gépjármű- és fogyasztási hitelek átváltása az augusztus 19-i piaci árfolyamon valósul meg, az érintett ügyfelek azonban kedvezményt kapnak; a döntés az OTP-csoportra mintegy 6 milliárd forint terhet ró - tette közzé az OTP Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2015. augusztus 25. 12:29

Minden érintett fogyasztói szerződés forintosítását feltételezve a döntés várható, adózás előtti egyszeri negatív eredményhatása az OTP-csoportra nézve mintegy 6 milliárd forint. A céltartalék megképzése várhatóan az idei harmadik negyedévben teljesül, bemutatására pedig az egyszeri korrekciós tételek között kerül sor - közölte a pénzintézet.

A bank tájékoztatásában felidézte, hogy augusztus 19-én a kormány megállapodott a Magyar Bankszövetséggel a devizaalapú gépjármű- és fogyasztási hitelek forintosításáról. Ennek megfelelően az érintett fogyasztói szerződések forintosítása az augusztus 19-én érvényes piaci árfolyamon valósul meg, ami 287,2 forintos svájci frankot és 309,2 eurót jelent.

Az ügyfeleknek járó kedvezmény mértéke megegyezik a devizaalapú jelzáloghitelek forintosítása során alkalmazott árfolyam - 256,5 forint svájci frank és 309,0 forintos euró - és az augusztus 19-én érvényes árfolyam közötti különbséggel - közölte az OTP.

A két árfolyam különbségéből keletkező terhet fele-fele arányban a bankok és az állam viselik - emlékeztet az OTP.

Az OTP közleményében emlékeztet arra is, hogy a Magyar Nemzeti Bank a bankok rendelkezésére bocsátja a forintosításhoz szükséges svájcifrank-mennyiséget. A forintosításhoz szükséges teljes svájcifrank-mennyiséget az OTP-csoport 287,2 árfolyamon megvásárolta az MNB hétfői tenderén.

A megállapodásnak megfelelő törvény végrehajtása az OTP magyarországi csoporttagjainál fennálló lakossági devizaalapú fogyasztói szerződések esetében a devizaárfolyam-kockázat megszűnésével jár, ami mind az érintett ügyfeleket, mind az OTP-csoportot illetően "kedvezőbb kockázati profilt eredményez" - áll a tájékoztatásban.

hirado.hu - MTI
MTI Hírfelhasználó