Lovagkereszt a szobrásznak
A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vette át Rieger Tibor M. S. mester-díjas, Szent Márton-díjas szobrászművész. Az alkotónak a Magyarok Nagyasszonya című művét avatták fel augusztus 22-én a Csallóközben.
2015. augusztus 23. 18:08

E két apropóból ostromolta meg kérdésekkel a Présház Hírportál.

- Művész úr, a Lovagkereszt már elnevezésével is rokonszenves értékrendet fejez ki. A mai magyar képzőművésznek fontos-e lovagi erényekkel védeni a keresztény Európát?

- Ez a középkorból megmaradt fogalom mára, a huszonegyedik századra igen csak elhalványult. A középkori társadalom három fő részre tagozódott: az alapot a szellem embere, a papság jelentette, akik jól, rosszul, de az evangéliumi életet sugallták, a másik alap a társadalom dolgozó része, az anyagi feltételeket megteremtő rész és végül a lovagi, harcos kaszt, amely a társadalom egészét védelmezte. A mai képzőművész pedig, ha helyes úton jár, a papság helyett is az evangéliumi élet pártjára áll, amivel persze csak vesztes lehet a huszonegyedik században, de akkor is ezt kell tennie, egyben a lovagi kaszt szerepét betöltve. Kérdés azonban az, hogy a lovagi eszmékben, ahol ott van a nők, az anyaság iránti tisztelet, mely a Szűz Anya tiszteletéből ered, mit tud elérni ma, ahol a születési ráta 1,3. Az anyaság tisztelete is háttérbe szorult az anyagi javak mögé. Úgy érzem olykor mintha egy félelmetes hangos áradattal fordulnék szembe halk hangommal, de " Itt állok, másként nem tehetek"

- A Magyarok Nagyasszonya című alkotásával kis gyermekkora helyszínére, a Csallóközbe megy vissza. Jellemzi-e mai, megválaszolandó kihívásainkat, hogy az alkotás még gipszben jut közönsége - s egyben közössége - elé, a bronzba öntés költségeit ma, amikor százmilliók, milliárdok ömlenek "kulturális" célokra, össze kell gyűjteni?

- Szent István halála előtt így fordult az Égiekhez : Ég királynője, e világ jeles újjászervezője, végső könyörgéseimben a szentegyházat a püspökökkel, papokkal, az országot a néppel s az urakkal a Te oltalmadra bízom, nekik utolsó istenhozzádot mondva lelkemet kezedbe ajánlom. Iránytűnek szánom én ez a művet a csallóközi magyaroknak. Hírverés e szobor körül egyáltalán nem volt, így nem rovom föl, hogy anyagi támogató még nem bukkant fel. Én a szobrot, ami egy kettőszázhetven centi magas mű, ajándékként teljesen ingyen készítettem, sajnos azonban a bronzöntésre már nincsen pénzem, így támogatókat várok. A milliárdok gazdái sajnos odáig még nem jutottak, hogy rájöjjenek arra, hogy az értékekért olykor le kellene hajolni. Elvégre könnyebb a két könyékkel tolakodók közt szétosztani a pénzt.

- Az európai Balassi-folyamat hullámverése átcsaphat-e a Csallóközre is, ha az ottani közösségek élesebb szemmel fedezik föl saját kultúrájukat?

- A Csallóköz és a Felvidék magyarsága mindenekelőtt szeretne büszke lenni az anyaországi magyarokra. A Balassi-kultusz is akkor hat igazán a határon túlra és akkor fedezik fel igazán saját kultúrájukat, ha ezt mi is megtesszük és egy sajátos magyar kultúrát teremtünk. Van még mit tennünk.

preshaztarsasag.wix.com/preshaz
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • A jegybank folytatja az infláció elleni küzdelmet
  Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 125 bázispontos kamatemelést követő sajtótájékoztatón, kedden.
 • Orosz keresztény kitüntetést kapott Semjén Zsolt
  2022. szeptember 13-án, a magyar kormány épületében nyújtotta át Hilarion Budapest-magyarországi metropolita Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát.
MTI Hírfelhasználó