Mórahalmon járt Pintér és Hende
Mórahalmon tartott munkaértekezletet a Műszaki Rendszer és az Ideiglenes Biztonsági Határzár építésével összefüggő kérdésekről augusztus 23-án.
2015. augusztus 23. 13:40

Hende Csaba honvédelmi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter. A tárcavezetők a munkálatok helyszínén az építkezés aktuális állapotáról tájékozódtak.

A munkaértekezlet első részén Mórahalom polgármestere beszámolt arról, hogy a helyi lakosság akaratával, szándékával megegyező mindaz, ami történik, az érintett önkormányzatok, a lakosság a beruházás lebonyolítása során együttműködik a Magyar Honvédséggel és a rendőrséggel. Nógrádi Zoltán tájékoztatta a résztvevőket arról is, hogy tapasztalják a már megépült műszaki rendszer terelő hatását, továbbá az illegális bevándorlók agresszivitásának, passzív ellenállásának növekedését. A közérdekű használati joggal összefüggő soron kívüli kártalanítási eljárást lefolytató kormányhivatalok vezetői – többek között – arról tájékoztatták a minisztereket, hogy a kártalanítással kapcsolatban a kormányhivatalok részére előírt feladatok végrehajtásában akadály továbbra sem jelentkezett, az érintett tulajdonosoktól panasz, probléma hivatalaikhoz nem érkezett, a kifizetések rendben folynak.

A munkaértekezlet második részében Hende Csaba és Pintér Sándor jelentéseket hallgatott meg az Országos Rendőr-főkapitányság, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) jelen lévő parancsnoki állományától. A jelentések az építkezés előrehaladott állapotának bemutatása mellett kitértek

- a 2015. augusztus 14-én Kelebián tartott miniszteri munkaértekezleten meghatározott feladatok végrehajtásával,

- a nyomvonal vezetésével,

- az alkalmazott műszaki megoldásokkal,

- az építési, szerelési anyagok rendelkezésre állásával, szállításával,

- a munkavégzéssel, azon belül a közfoglalkoztatással,

- a talajegyengetéssel, a szerkezetépítéssel, a cölöpözéssel

kapcsolatos kérdéskörök mindegyikére.

A jelentések alapján a honvédelmi és a belügyminiszter megállapították: az építési tevékenység a korábban meghatározott határidőknek megfelelően történik, a magyar államhatár augusztus 31-ig műszaki rendszerrel történő lezárását semmi nem hátráltatja.

Pintér Sándor kiemelte: az egyszemélyi parancsnokok kijelölése jelentősen hozzájárult valamennyi forrás, eszköz, erő hatékony és gazdaságos felhasználásához.

Hende Csaba rámutatott: az MH ÖHP vezetésével a Magyar Honvédség végrehajtásra kijelölt alakulatainak állományából létrehozott munkacsoportok a korábban szélsőségesen meleg időjárási viszonyok mellett ugyanúgy helytálltak, mint jelenleg, amikor a lehullott jelentős mennyiségű csapadék miatt felázott talajviszonyok mellett kell a végrehajtási tervben rögzítettek szerint ellátni feladataikat, melyekkel a terveknek megfelelően haladnak.

Belügyminisztérium
Honvédelmi Minisztérium

OS
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Baloldali tömb formálódik Gyurcsány Ferenccel szemben
  Legutóbb a Momentum elnöke fogalmazta meg, mit gondol Gyurcsány Ferenc vezérszerepéről. Közben az MSZP már azon aggódik, hogy a belviszály a 2022-es választási esélyeket is veszélyezteti – hangzott el az M1 Híradójában.
 • Jakab Péternek arra sincs energiája, hogy a Facebookon politizálgasson
  Élesen bírálta a Siófokon kétnapos éhségsztrájkba kezdő Jobbik-alelnököt Varga-Damm Andrea. A független képviselőnek a párt elnökéről sincsen jó véleménye. Jakab Péter féléves működését magunk is mérlegre tettük. Az egykori szóvivő könnyűnek találtatott, az alpári parlamenti felszólalások mögött egy lagymatag politikus bújik meg.
 • Nagy baj van Amerikában
  A vélemények egy-egy okot neveznek meg a konfliktus forrásaként, elhanyagolva a probléma sokszínűségét.
MTI Hírfelhasználó