Folyamatosan szállítják a könyveket az iskolákba
Az iskolák hetvenöt százalékába már megérkeztek a tankönyvek - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára.
2015. augusztus 18. 11:29

Czunyiné Bertalan Judit elmondta: az ütemtervnek megfelelően szállítanak, és a hétfői adatok szerint 3165 oktatási intézményben, az iskolák 75 százalékában már ott vannak a tankönyvek. Ez azt jelenti, hogy pontosan teljesülnek a Könyvtárellátó Nonprofit (Kello) Kft. tervei, és már csaknem 9,4 millió tankönyvet juttattak el az intézményekbe.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a 2010-es gazdasági reformoknak, a strukturált, a köznevelést kísérő háttérszolgáltatási rendszer kialakításának és a tankönyvpiac átrendezésének köszönhetően a 2015/16-os tanévben az általános iskolák első három évfolyamának diákjai már ingyenesen kapják meg tankönyveiket.

Hozzáfűzte: a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak és a nagycsaládosok továbbra is ingyenesen vagy jelentős támogatással jutnak tankönyvekhez, a köznevelésben tanuló diákok mintegy 63 százaléka kapja meg így a köteteket. Kérdésre válaszolva elmondta: az első három évfolyamra járók minden szülői igénybejelentés, állami adminisztráció nélkül jutnak hozzá térítésmentesen a tankönyvekhez.

Közölte azt is, hogy ebben a tanévben általában 12 ezer forint lesz egy tankönyvcsomag ára - ettől lehetnek eltérések az intézmények eltérő igényei szerint -, és átlagosan körülbelül 36 százalékkal csökkentek az árak 2013-hoz képest.

Új, digitális könyvek

Kitért arra is, hogy a kísérleti tankönyvprogramnak köszönhetően új, digitális tankönyveket és munkafüzeteket fejlesztettek ki, amelyeket hozzáférhetővé tesznek egy ősszel induló köznevelési portálon. Hangsúlyozta: a legutóbbi tanévben először indított kísérleti tankönyvek már a valódi tanórai gyakorlatot figyelembe véve újulhatnak meg. A munkában 2014 szeptemberétől 126 iskola mintegy ezer pedagógusa vett részt, idén pedig a kipróbáló pedagógusok és a részt vevő iskolák száma csaknem a duplájára nőtt - ismertette.

Czunyiné Bertalan Judit arra is felhívta a figyelmet, hogy a 2015/16-os tanévre új, innovatív történelmi és földrajzi atlaszokat fejlesztettek. Előbbieket minden ötödikes és kilencedikes, utóbbiakat minden hetedikes és kilencedikes tanuló ingyenesen megkapja. Mindkettő már mobiltelefonos alkalmazással is elérhető.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a Kello kísérleti jelleggel kedvezményes árú tanszercsomagokat állított össze az egyes évfolyamoknak. 

hirado.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
 • Orosz forrás: ezres nagyságrendű ukrán veszteség
  Több mint kézezer embert vesztett az ukrán fegyveres erők 14. gépesített dandárja Szoledar térségében az orosz és a Donyec-medencei szakadár szövetséges erők támadása következtében - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.
MTI Hírfelhasználó