Rengeteg munkát adtak a tűzoltóknak
Országszerte több mint 350, Budapesten több mint száz helyen dolgoztak a tűzoltók, szinte mindenhol vizet kellett eltávolítani vagy autókat kiszabadítani a hétfő esti vihar nyomán. A dél-balatoni vonalon továbbra is késnek a vonatok.
2015. augusztus 18. 09:29

Budapesten 31 elektromos alállomást öntött el a víz, ezekből eltávolították a csapadékvizet, és a tömegközlekedés elősegítésére az aluljárókból is szivattyúzták a vizet a tűzoltók.

Boross Norbert, az Elmű szóvivője arról tájékoztatott, hogy a vihar és a heves esőzés következtében 26 helyen áztak be pincék, főként a pesti oldalon, emiatt mintegy 40 ezer háztartásnál kapcsolták le az áramot biztonsági okból.

Megkezdődött a szivattyúzás, és a berendezések szárítása, így reggel hat órakor már csak 16 helyszínen, 8-9 ezer fogyasztónál nem kapcsolták vissza az áramot.

Bár az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a legtöbb bejelentést a fővárosból és az agglomerációból kapta, de a Balaton déli partján, több Somogy megyei településen is számos kár felszámolásában kell még segítenie a katasztrófavédelemnek. Főként a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, valamint leszakadt faágak, kidőlt fák okoztak problémát.

A katasztrófavédelem kéri, hogy ha egy bejelentés már nem aktuális, hívják fel ismét a segélyszámot és mondják le a segélykérést, mert ezzel megkönnyítik a munkát.

Fennakadások vannak a budapesti tömegközlekedésben, a Fővám téren beszakadt az útburkolat, ezért nem csak a a villamosok és a buszok kerülik el a helyszínt, de lezárták a Szabadság hidat is.

A dél-balatoni vonalon továbbra is késnek a vonatok 

A felhőszakadás gondokat okozott az ország vasútközlekedésében is. A dél-balatoni vonalon továbbra is késésekre kell készülni.

A Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes vonal Balatonszentgyörgy és Fonyód közötti szakaszán a délutáni heves felhőszakadás miatt több helyen is vízátfolyások keletkeztek, a hatalmas mennyiségű víz a balatonmáriafürdői állomáson mintegy két kilométer hosszú szakaszon kimosta az ágyazatot a váltók és a sínek alól. Emiatt az érintett szakaszon bizonytalan ideig szünetel a vonatforgalom.

A vasúttársaság vonatpótló buszokat rendelt, amelyek Fonyód és Balatonszentgyörgy között közlekednek. A személyszállító vonatok felármentesen vehetőek igénybe Budapest-Déli-Kelenföld-Székesfehérvár-Siófok-Nagykanizsa-Gyékényes között.

Kedden a tervek szerint több vagon ágyazatkavicsot szállítanak Balatonmáriafürdőre, hogy kijavítsák a pályát. A munka menetétől függ, hogy mikor indul meg újra a vonatközlekedés a dél-balatoni vonal teljes hosszában.

Már sikerült viszont megjavítani a Budapest-Győr-Hegyeshalom, a Budapest-Hatvan-Miskolc és a Budapest-Cegléd-Szolnok-Békéscsaba vonalakon késéseket okozó meghibásodott biztosítóberendezést. Ezeken a vonalakon kedd hajnalra már helyreállt a menetrendszerű vonatközlekedés. 

Fennakadások vannak a budapesti tömegközlekedésben

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) több járata terelőúton vagy egyáltalán nem közlekedik egyes szakaszokon a hétfő esti vihar miatt.

A BKK Info honlapján található információ szerint útbeszakadás miatt a 15-ös és a 115-ös autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Március 15. teret és a Fővám téri megállót.

Hasonló okból a 47-es és a 49-es villamos sem jár a Fővám tér és a Deák Ferenc tér között, ott a 15-ös és a 9-es busszal, illetve a 3-as és 4-es metróval lehet utazni. Szintén autóbusz ajánlott a 83-as troli helyett, amely a Fővám tér és az Orczy tér között nem közlekedik.

A 61-es villamos nem jár a Széll Kálmán tér és Budagyöngye között, helyettük a 22-es, a 22A és a 222-es autóbuszokat lehet igénybe venni.

A 70-es troli a Lövölde tér és az Erzsébet királyné útjai aluljáró között nem közlekedik, a 75-ösnél pedig kimarad a Jászai Mari tér és az Ötvenhatosok tere közötti szakasz.

hirado.hu - MTI
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó