Erőnkön felül veszünk részt a schengeni határ védelmében
Magyarország erőn felül teljesít és a legtöbbet teszi az uniós országok közül a schengeni határok védelmében - mondta Kontrát Károly.
2015. augusztus 17. 13:58

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkárát azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a Magyar Nemzet hétfőn arról írt: a Frontex, a schengeni határok védelmét ellátó uniós szervezet közlése szerint Magyarország nem vesz részt a bevándorlás mérséklését célzó, két földközi-tengeri műveletben. A napilap szerint ezzel Magyarország az egyetlen tagállam, amely távol marad az akcióktól.

A Magyar Nemzet szerint az Országos Rendőr-főkapitányság azzal indokolta a távolmaradást, hogy a szerb határ védelme leköti a magyar képességeket.

Kontrát Károly elmondta: a lakosságszám és a bruttó hazai termék (GDP) figyelembevételével Magyarországra hárul a legnagyobb teher az illegális migráció miatt. Míg 2012-ben 2157 illegális migráns jött Magyarországra, addig a mostani hétvégén 4532 - mutatott rá.

A magyar kormány időben jelezte az uniós fórumokon, hogy megváltozott a migrációs helyzet. Történelmi helyzet van, Magyarország részt vesz az uniós együttműködésben, és erőn felül vállal anyagi terheket az unió és Magyarország biztonsága érdekében - jelentette ki.

Az ideiglenes biztonsági határzár és az új menekültügyi jogszabályok nemcsak Magyarország érdekét szolgálják, hanem a schengeni határét is. Mint mondta, az unió elismeri a magyar erőfeszítéseket.

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, arról beszélt, a polgárőrség önkéntesen vesz részt a migráció kezelésében. Megjegyezte: a polgárőrséget felkérték a menekültállomások környékének biztosítására, a fővárosban is közreműködnek a tranzitzónák biztosításában.

Ásotthalom, Röszke, Mórahalom és Szeged polgárőr-egyesületei emberfeletti munkát végeznek, "az első vonalban vannak". A polgárőrök a rendőrökkel közösen teljesítenek szolgálatot, de sok esetben önállóan, vagy a mezőőrökkel együtt látják el a határ őrizetét.

mti
MTI Hírfelhasználó