Nehezen találnak képzett informatikusokat a cégek
Egyre több cég számol be arról, hogy nincs elég informatikus az országban.
2015. augusztus 16. 16:18

Egy friss kutatás az infokommunikációs ágazat súlyát vizsgálta a magyar gazdaságban. Eszerint a digitális gazdaság a bruttó hozzáadott érték húsz százalékát teszi ki, az ágazatban 450 ezer fő dolgozik, s az exportból 8,5 százalékkal részesül a szektor, amely 2010 és 2013 között átlagosan 4,7 százalékot növekedett. A beszállítók nagy része hazai kis- és középvállalkozás.
Ugyanakkor egyre több cég számol be arról, hogy nincs elég informatikus az országban.

Simon Attila, a Qualysoft Informatikai Zrt. vezérigazgatója a Kossuth Rádió G7 című műsorában hangsúlyozta: évről évre egyre nehezebb képzett és tapasztalt informatikusokat találni. A vezérigazgató véleménye szerint ennek az az oka, hogy az informatikai képzés a felsőoktatásban nincsen azon a minőségi szinten, amely az elvárásoknak és a piaci igényeknek megfelelne, s még mindig nem elég az informatikai szakot választó fiatalok aránya. A képzett, jó szakemberek pedig külföldön vállalnak munkát.

Simon Attila úgy véli, az informatika-oktatást sokkal korábban kell elkezdeni, már az általános iskola felső tagozatában – akár játékos, alkotó módon. Másrészt közel kellene vinni az informatikát az emberekhez, a képzett szakemberek számára pedig olyan környezetet kellene teremteni, amely itthon tartja őket.

Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára hozzáfűzte: már történtek lépések annak érdekében, hogy a felsőoktatási intézmények képzési programját összehangolják a piaci elvárásokkal. Ősszel feláll a Felsőoktatási Informatikai Kerekasztal, ahol valamennyi jelentős egyetem, valamint a vállalkozások képviseltetik magukat.

hirado.hu - Kossuth Rádió
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Gyurcsány Ferenc és a sötét triád
  A tagadás egy védelmi mechanizmus, amelyet a DK elnökének esetében rendre megfigyelhetünk.
 • Soros György és a Facebook emberei kopogtatnak a leggyakraban az Európai Bizottságnál
  Nagyon erős amerikai dominancia látható, hiszen a Facebook, a Google és a Microsoft járt leggyakrabban az Európai Bizottság tagjainál. Feltűnik azonban az Amnesty International, illetve Soros György brüsszeli szervezete, az Open Society European Institute is a törzslátogatók között.
 • Szigorúan ellenőrzött slágerrock 1.
  Nem mondható, hogy a könnyűzene mindig forrongó és érdekességeket szolgáltató világát ne figyelte volna árgus szemekkel a Kádár-rendszer, amire jó példa, hogy Lendvai Ildikó a KISZ KB Kulturális Osztályának helyettes vezetőjeként 1980-ban több tucat oldalon keresztül tájékoztatta Pozsgay Imre kulturális minisztert – aki a rendszerváltozás során kulcsfontosságú szerepet vitt az állampárt részéről annak lebontásában – az ifjúság szórakozásának néhány időszerű kérdéséről.
MTI Hírfelhasználó