Fico: Szlovákiának még a romákat sem sikerült hiánytalanul integrálni
Az Ausztria és Szlovákia közötti megállapodással nemet mondtak a kötelező kvótára, azonban igent arra, hogy a befogadásról szabadon dönthessenek.
2015. augusztus 11. 12:48

További menekülteket is kész átvenni Szlovákia Ausztriától - jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök a Der Standard című osztrák lapnak adott interjúban hétfőn.

Szlovákia és Ausztria belügyminiszterei július végén arról állapodtak meg, hogy a magyar-szlovák határon fekvő Bős településen, egy újra megnyitandó volt menekülttáborban helyeznének el ötszáz, eddig Ausztriában tartózkodó bevándorlót. A migránsokat összesen hat hónapra venné át Ausztriától a szlovák állam.

Fico az interjúban kijelentette: nyugtalanságot okozott az a korábbi javaslat, miszerint Szlovákiának 1200 menekültet kellett volna átvennie Olaszországtól és Görögországtól, hiszen nem ismerik a befogadásra váró embereket, nem tudják pontosan, hogy van-e közöttük terrorista vagy szélsőséges nézeteket valló személy.

Fico szerint igen nehéz integrálni más hagyományokkal élő és eltérő kultúrájú embereket. Szlovákiában sok roma származású ember él, az országnak még saját polgárait sem sikerül maradéktalanul integrálnia, milyen nehéz lenne ugyanezt megpróbálni Észak-Afrikából származó emberekkel - mondta a kormányfő.

Fico az interjúban aláhúzta: minden migránstól azt várják el, hogy fegyelmezetten viselkedjen, és tartsa be a szlovák törvényeket. Amennyiben ezt nem teszi, a miniszterelnök "nagyon szigorú" válaszlépést helyezett kilátásba.

Elmondta továbbá: kezdeményezték az Európai Bizottságnál, hogy kétszáz szíriai keresztényt befogadhassanak, mert Szlovákia keresztény ország, az integráció első szempontja pedig a vallási és a kulturális hasonlóság.

Újságírói kérdésre, miszerint kikötötték-e, hogy a most Ausztriából átvett ötszáz menekült csak keresztény lehet, a szlovák kormányfő nemmel válaszolt. Elmondta: a bizottságtól csak azért kérte Szlovákia, hogy a befogadandó menekültek keresztény vallásúak legyenek, mert az unió a migránsok integrációját is elvárja Szlovákiától.
Az Ausztriából érkező menekültek szociális ellátásáért és a biztonsági intézkedésekért az osztrák állam felel, Szlovákia szállást, ételt és orvosi ellátást biztosít nekik.

Augusztus elején népszavazást tartottak a csallóközi Bősön, amelynek eredménye szerint a helyi lakosok egyértelműen elutasították a menekülttábor újranyitását. A hatályos szlovák szabályozás szerint nem ügydöntő referendumon a szavazók 96 százaléka a létesítmény újranyitása ellen voksolt. Bős többségében magyarok lakta település, amely alig húsz kilométerre van a határ magyar oldalán, Vámosszabadiban működő befogadó tábortól.
A szlovák belügyminisztérium a bősi népszavazás eredményével kapcsolatban úgy reagált: a Bősön elhelyezendő migránsok esetében csak ideiglenes megoldásról van szó, és a kormány - a bősi népszavazás eredményét figyelembe véve - egy sor biztonsági intézkedés megvalósítását vette tervbe.

A szlovák belügyminisztérium korábbi közlése szerint a traiskircheni táborból áthelyezendő migránsok első, 250 fős csoportját már augusztusban áttelepítik Bősre, a fennmaradó 250 migránst pedig szeptemberben helyezik át.

MTI
  • Visszataszító volt Márki-Zay legújabb kijelentése
    A legvisszataszítóbb ebben, hogy ő a fogyatékos szót negatív értelemben használta. Úgy, minthogyha az, hogy valaki így éli az életét, pejoratív dolog lenne, az emberi értékeinek a csökkentségét jelentené – kommentálta a Magyar Nemzet kérdésére a baloldal miniszterelnök-jelöltjének tegnapi kijelentését a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.
  • Ismét igazolódott, a baloldalon Gyurcsány Ferenc a főnök
    Az ellenzéki pártok próbálják csökkenteni a Márki-Zay Péter által okozott kárt azzal, hogy gyámság alá helyezik a kapitányt, ami azt is jelenti, hogy ismét bebizonyosodott, hogy Gyurcsány a főnök – értékelte az elmúlt hetet a Magyar Hírlapnak Kiszelly Zoltán politológus, aki kitért arra is, hogy miért lett kudarcos a baloldal nép­szavazási kezdeményezése, illetve a polgári kormánynak miért fontos a kultúra és a tudomány.
  • A többség szerint Orbán Viktor jobban képviseli az emberek érdekeit, mint Márki-Zay Péter
    Az országgyűlési választások – április harmadikára kitűzött – időpontjához közeledve egyre inkább felértékelődik a jobb- és baloldal által kínált jövőkép konfliktusának kérdése - mutat rá a Századvég legfrissebb elemzésében.
MTI Hírfelhasználó