Neves amerikai szakértők méltatják az atomalkut
Majdnem harminc neves amerikai szakértő - köztük Nobel-díjjal kitüntetett fizikusok és biztonságpolitikai szakértők - levelet küldött Barack Obama amerikai elnöknek, amelyben méltatták az Irán és a hatok (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) között megkötött, átfogó nukleáris megegyezést - számolt be a New York Times című amerikai napilap.
2015. augusztus 9. 09:34

A szombaton megjelent, kétoldalas levél aláírói "a biztonság terén elért kiemelkedő eredménynek" minősítették az atomalkut.

A július 14-én megkötött átfogó megállapodással a nemzetközi közösség azt igyekszik szavatolni, hogy az iráni atomprogram kizárólag békés célokat szolgáljon, cserébe pedig fokozatosan feloldják a perzsa állam elleni szankciókat. Az egyezséget még az amerikai kongresszusnak és az iráni nemzetbiztonsági tanácsnak is jóvá kell hagynia.

A levelet összesen 29-en írták alá, köztük a kongresszusban, a Fehér Házban vagy szövetségi intézményeknél dolgozó biztonságpolitikai tanácsadók is.

A dokumentum "kapóra jön" a demokrata elnöknek, akinek úgy kellene elfogadtatnia a megegyezést a kongresszusban, hogy annak mindkét házában többségben vannak a megállapodással szemben rendkívül elutasító republikánusok.

A levél írói kifejtették, hogy a megegyezés "elősegíti a Közel-Kelet békéjének és biztonságának megteremtését, és a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozását célzó, jövőbeli egyezmények vezérfonalaként szolgálhat". Kifejtették, hogy az atomalku "a múltban megkötött hasonló megállapodásokhoz képest az eddigi legszigorúbb kötelezettségeket" tartalmazza.

Az aláírók között olyan neves Nobel-díjasok vannak, mint Sheldon Glashow és David Gross fizikusok, akik az atommagon belüli kötések között ható erő sajátosságainak kutatásáért kapták a kitüntetést, Frank Wilczek elméleti fizikus és matematikus, valamint Leon Cooper vagy Burton Richter fizikusok. 

hirado.hu - MTI
  • Vissza kell utasítani a nemzetek elleni támadásokat
    Vissza kell utasítani a nemzetek elleni támadásokat, a nagyhatalmi arroganciát azért, hogy ne üldözhessenek és pusztíthassanak el milliókat - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Bonyhádon, a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapján.
  • A tram-train reneszánsza Európában
    Egyre népszerűbb Európában a tram-train rendszere, ennek jele, hogy hat német és osztrák város összesen több mint félezer szerelvényt rendelt a Stadlertől. Ugyanilyen járművek közlekednek Szeged és Hódmezővásárhely között is, számuk, ha majd mindegyiket forgalomba helyezik, eléri az egy tucatot.
  • A magyarok többsége a Fidesz győzelmét várja
    A megkérdezettek 68 százaléka kormánypárti győzelemre számít, még az ellenzéki szimpatizánsoknak is csak kevesebb, mint a fele bízik a kormányváltásban - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából
MTI Hírfelhasználó