Le kell számolni a liberális dogmákkal
A Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője szerint az európai vezetők képtelenek kezelni az évszázad kihívását, a népvándorlást, a multikulturális társadalom álma megbukott.
2015. augusztus 6. 12:28

Harrach Péter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján megállapította: "az egyszempontú" liberális és radikális nézőpont nem működőképes. Kifejtette: a liberális szemlélet szerint korlátlan bevándorlási lehetőséget kell biztosítani, de az a dogma, ami a multikulturális társadalom álmáról szól, láthatóan megdőlt; a radikális megoldás ugyan az önvédelmet biztosítja, de az életüket mentő emberek problémájára nem ad választ.

A frakcióvezető a "kettős felelősségben" látja az egyedüli tisztességes és hatékony megoldást, azaz segítséget kell nyújtani az üldözötteknek, miközben hatékony önvédelmet kell biztosítani az európai nemzeteknek is.

Harrach Péter szerint a valóban üldözöttek és a jobb életre vágyók közötti különbségtételnek Európa határain kívül kell megvalósulnia, és támogatni kell a saját kultúrkörben segítséget nyújtó országokat. Hosszú távon a nemzetközi felelősség érvényesítésével rendezett körülményeket és emberhez méltó életfeltételeket kell biztosítani a kibocsátó országokban - tette hozzá.

A lehetséges eszközöket kettéválasztva megerősítette, "kénytelenek vagyunk  európai megoldás hiányában" nemzetit keresni, és ilyen a határvédelem is. Nem teheti meg eközben egyetlen európai nemzet sem, hogy kivonja magát abból a segítségnyújtásból, ami az üldözötteket megilleti - fűzte hozzá, megjegyezve: a nemzetközi megoldás egyik fajtája a fegyveres felelősségvállalás is, amely már most is zajlik.

A frakcióvezető a férfiak negyven év utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségéről kérdésre azt mondta: nagyon szép gondolat, és sok esetben indokolt is lehet. Ha a költségvetés az ezzel járó mintegy 200 milliárdos terhet elviseli, nem látja akadályát, de ma még nincsenek meg ennek a feltételei - mondta a kereszténydemokrata politikus, aki szerint egy ilyen lépés olyannyira felborítaná a költségvetést, hogy veszélybe kerülne a nehezen megteremtett egyensúly.

A migránsok elszállásolására alkalmas sátrakat állítanak fel a határ mentén

Pihenőhelyet építenek a migránsoknak a szerb-magyar határ melletti Magyarkanizsa külterületén annak érdekében, hogy az illegális bevándorlók ne a település központjában tartózkodjanak.A valamivel több mint kilencezer fős Tisza-parti településre naponta több mint 1500 észak-afrikai és közel-keleti migráns érkezik. Ők eddig a központban található parkban pihentek, illetve állítottak sátrat, valamint a közeli kávézókban és éttermekben töltötték el az útjuk folytatásáig hátralévő időt.

Lackó Róbert, a magyarkanizsai képviselő-testület elnöke és menekültügyi megbízottja korábban az MTI tudósítójának azt mondta, reggel, illetve délelőtt általában kevesen vannak, éjszaka ugyanis a legtöbben útra kelnek, hogy megpróbáljanak átjutni a zöldhatáron Magyarországra, délutánra azonban ezer felettire nő a számuk, és emiatt a helyiek kiszorultak a közterekről és a vendéglátóipari egységekből.

A magyarkanizsai önkormányzat a helyzetet orvoslandó a Magyarkanizsa külvárosában található vásártéren már felállított egy 500 fő befogadására alkalmas sátrat, és továbbiak elhelyezését tervezik - számolt be róla a szabadkai Pannon RTV. Emellett - amint megkapják az ehhez szükséges támogatást - pénzváltót, élelmiszerboltot és orvosi rendelőt nyitnak az egyelőre még használaton kívüli pihenőhelyen, valamint vezeték nélküli internetes elérhetőséget és tolmácsot is biztosítanak a migránsoknak.

Magyarkanizsán múlt pénteken adták át a migránsok elhelyezésére alkalmas négy konténert, amelyet a helyi rendőrőrs udvarán állítottak fel. A mosdókkal és zuhanyzókkal, valamint pihenésre alkalmas helyiséggel ellátott, 60 négyzetméternyi területen főleg a kisgyermekes anyákat, a gyerekeket, az időseket, valamint a mankóval és kerekesszékkel közlekedőket látják el, illetve itt helyezik el azokat is, akiket illegális határátlépés közben fognak el a hatóságok.

Az észak-bácskai település önkormányzata többször is kijelentette, ez nem menekülttábor, hanem "pihenőhely" lesz. Lackó Róbert szerint a különbség az, hogy a menekülttáborok lakóinak tartózkodásra feljogosító dokumentumokkal kell rendelkezniük, illetve, hogy a menekülttábor köteles alvóhelyet, élelmet, vizet és más szükséges ellátást biztosítani a benntartózkodóknak. A pihenőhely pedig "csak" arra szolgál majd, hogy azok, akik most elfoglalják a köztereket, máshol verjenek tábort. Aleksandar Vulin szociálpolitikai miniszter a múlt héten elmondta, hogy a szerbiai menekülttáborokban egyre kevesebben tartózkodnak, aminek oka szerinte az, hogy a bevándorlók minél hamarabb, még azt megelőzően át akarnak jutni a szerb-magyar határon, hogy magyar oldalon felépülne a határzár.

Embercsempészés miatt eljárás indult egy szerb férfi ellen

Embercsempészés miatt eljárás indult egy szerb férfi ellen, aki migránsokkal teli teherautójával szerdán az M1-es autópályán Hegyeshalomnál egy betonelemnek ütközött, majd elmenekült, de a rendőrök még aznap Röszkénél elfogták – tudatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Takács József elmondta, hogy a teherautó szerda délelőtt az M1-es autópálya 172-es kilométerénél Ausztria felé haladva lesodródott az útról és a füves útpadkán keresztül egy betonelemnek ütközött. A 23 éves férfi otthagyta a járművet és elfutott.

A hátrahagyott teherautóban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) járőrei 22 szír és 2 szomáliai állampolgárt találtak, akik közül senkinek sem volt jogszerű magyarországi, illetve schengeni térségi tartózkodási engedélye. Ellenük tiltott határátlépés kísérlete miatt eljárás indult.A teherautó sofőrje ellen országos elfogatóparancsot adott ki a rendőrség, ennek nyomán a szerb férfit a Csongrád megyei határrendészek még aznap délután Röszkénél elfogták.

MH - MTI
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó