Elsőként Székesfehérvárra érkeztek meg a tankönyvek
Hétfőn megkezdődött a tankönyvek kiszállítása, elsőként a Magyar Posta teherautója egy székesfehérvári iskolába vitt ki három raklapnyi taneszközt. Ahol szükséges, diákmunkások segítik a rakodást – tudtuk meg Tőczik Zsolttól, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától.
2015. augusztus 4. 10:18

Megkezdte a tankönyvek kiszállítását tegnap a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello), ennek kapcsán sajtótájékoztatót tartott Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár Székesfehérváron, az első szállítmány megérkezésekor. Az államtitkár beszédében kiemelte, hogy még a határidő előtt, július 29-ig az összes könyv megérkezett a Kello raktáraiba. A terveknek megfelelően megindult a kiszállítás, amely augusztus 25-ig be is fejeződik. A nyomtatványokat megfelelő minőségűnek nevezte, kitért arra is, hogy az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI), által kifejlesztett térképeket ingyen kapják a tanulók. Az intézet digitális tartalomfejlesztésének köszönhetően ősztől elektronikus formában is elérhetők lesznek a kiadványok. Czunyiné Bertalan Judit szerint fontos változás a szülőknek, hogy nem előre, hanem utólag, szeptember 15-ig kell kifizetniük a tankönyveket. Ismételten elmondta, hogy a diákok 63 százaléka kapja ingyen vagy támogatott formában a könyveket.

Tőczik Zsolt, a Kello ügyvezető igazgatója tájékoztatása szerint összesen 12,2 millió könyvet rendeltek az iskolák 11,85 milliárd forint értékben. Mint mondta 16 szállítási napon, napi átlagban 300 rakományt juttatnak el a posta segítségével az iskolákba. Az iskolák tételesen veszik át a szállítmányt, majd saját hatáskörben szortírozzák a könyveket. A fizetés lehetséges módozatairól kifejtette, hogy a számlákat a szülők befizethetik a postán vagy a Kello infopontjain, készpénzzel, bankkártyával vagy akár iskolakezdési utalvánnyal is.

Augusztus 21-től szeptember 8-ig adhatják le az iskolák a pótrendelést, és ekkor küldhetik vissza azokat a tankönyveket is, amelyekre nincs szükségük. Tőczik Zsolt kijelentette, a pótrendeléseket szeptember végéig igyekeznek az iskolákba kiküldeni. Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy augusztus végéig minden, június 30-ig megrendelt könyvet kiszállítanak. A gördülékeny munkavégzés érdekében diákmunkások segítik a feladatokat a Kello raktáraiban. Hozzátette: azokban az iskolákban is biztosítanak diákmunkásokat, ahol jelezték, nincs, aki behordja a könyveket. Szavai szerint idén olyan szerződést kötöttek a fenntartókkal, hogy a tankönyvfelelősöknek járó, tanulónként 300 forintos honoráriumot a Kello levonja az iskoláknak kiszámlázandó díjból, így az intézmények a megmaradó pénzt akár rögtön ki is tudják fizetni az érintett munkatársaiknak. Mivel ez egy logisztikai feladat, észrevétlennek kell lennie. Jövőre tovább egyszerűsödik a tankönyvrendelés menete, a kiszállítás és a rendelési felület is – árulta el az ügyvezető igazgató. A sajtótájékoztatónak otthont adó székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Kneifel Imre kérdésünkre elmondta, idén 524 tanulónak rendeltek tankönyveket, a működtető városi önkormányzattól kapott munkaerő hordja be a könyveket az iskolába. A tanárok ellenőrzik, minden megvan-e. Az igazgató véleménye szerint könnyebb úgy az átvétel, hogy ömlesztve vannak csomagolva a könyvek, tantárgyanként és évfolyamonként összerendezve.

Napi Gazdaság Online
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • Gyárfásra koncentráltak a rendőrök elejétől fogva
  Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek.
 • A jegybank folytatja az infláció elleni küzdelmet
  Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 125 bázispontos kamatemelést követő sajtótájékoztatón, kedden.
MTI Hírfelhasználó