Soha nem látott méretű doppingbotrány?
Az atlétikai versenyeken minden eddiginél nagyobb csalásról adott hírt a német közszolgálati csatorna és a brit Sunday Times.
2015. augusztus 2. 15:19

A nemzetközi atlétikai szövetségtől kiszivárgott dokumentumok alapján kiderítették, hogy a doppingbotrányban 800 sportoló lehet érintett, ha igazak a vádak, 55 aranyérmet vehetnek vissza.

Minden harmadik atlétikaérem tulajdonosa doppingolt 2001 és 2012 között. A többi között ezt állítja tényfeltáró tudósításában a brit The Sunday Times és a német közszolgálati csatorna, az ARD. Beszámolójuk szerint a olimpiákon és világbajnokságon 55 első helyezettől sem vették vissza az aranyérmét, annak ellenére, hogy gyanús mintákat produkáltak a vizsgálaton.

A doppingvizsgálat eredményeit tartalmazó dokumentumok a mostani kiszivárogtatásig a nemzetközi atlétikai szövetség birtokában voltak. Ezek szerint ötmezer atléta 12 ezer vértesztjét vizsgálták meg utólag, de a vizsgálatok eredményét nem hozták nyilvánosságra.

„Nagyon meglepődtem a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől kiszivárogtatott számokon. Biztos vagyok abban, részletesen meg akarják majd vizsgálni, hogy megtalálják a forrást” – közölte Craig Reedie, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség elnöke.

Az adatokból az is kiderül, hogy valószínűleg több mint 800 atléta doppingolt különböző versenyeken. A három évvel ezelőtti londoni olimpián 10 érmet is feltehetően teljesítménynövelőkkel, közte vérátömlesztéssel és minimális vérképzésfokozó szerrel, vagyis EPO-val élő atléta szerzett.

A beszámoló szerint a világ doppingközpontja Oroszország, sportolóinak 80 százaléka élt meg nem engedett szerrel. De érintettek a kenyai sportolók is, ők 18 érmet szerezhettek csalással.

A sportok királynőjének tartott atlétika két szupersztárjánál viszont, a brit Mo Farahnál és a jamaikai Usain Boltnál nem találtak abnormális értékeket a vérben.

A nemzetközi doppingellenes szervezet elnöke szerint annyira zavarba ejtőek ezek az állítások, hogy alapjaiban rázhatják meg a sportvilágot. Ezért gyors vizsgálatot sürgetett. „Ezek durva állítások. Ellenőriznünk kell. Ezt egy bizottságnak kell elvégeznie, amilyen gyorsan lehetséges” – jelentette ki Reedie.

A szakember szerint a publikált eredmények még nem jelentenek bizonyítékot a csalásra. „Nagyon aggasztó, de ismételten hangsúlyozom, a sportolók ártatlanok, amíg nem bizonyítják a bűnösségüket” – hangsúlyozta.

A jelentés két héttel a Nemzetközi Atlétikai Szövetség közgyűlése és alig egy hónappal a pekingi atlétika világbajnokság előtt szivárgott ki.

mno
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • A kormány a börtönviszonyok miatti kifizetések leállítását kezdeményezi
  A kormány haladéktalanul kezdeményezi a börtönviszonyok miatt az elítéltek javára megítélt kártalanítások kifizetésének leállítását – jelentette be az igazságügyi miniszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.
 • Nyugaton másképp látják a kommunizmust, mint mi
  – Ahhoz, hogy megértsük, miért értenek mást bizonyos jelenkori politikai fogalmak alatt Nyugat- és Közép-Európában, meg kell ismernünk egymás történelmét – állítja ifj. Bertényi Iván, a bécsi Collegium Hungaricum tudományos igazgatóhelyettese, a Bécsi Magyar Történeti Intézet igazgatója.
 • Újabb autópálya éri el az országhatárt
  Hamarosan kiválasztják a kivitelezőt az M6-os autópálya hiány­zó, mintegy húsz kilométeres szakaszára, amelynek révén nem csak újabb határátkelőt ér el a hazai gyorsforgalmi hálózat, de közvetlen kapcsolatot kap a villányi borvidék.
MTI Hírfelhasználó