Soha nem látott méretű doppingbotrány?
Az atlétikai versenyeken minden eddiginél nagyobb csalásról adott hírt a német közszolgálati csatorna és a brit Sunday Times.
2015. augusztus 2. 15:19

A nemzetközi atlétikai szövetségtől kiszivárgott dokumentumok alapján kiderítették, hogy a doppingbotrányban 800 sportoló lehet érintett, ha igazak a vádak, 55 aranyérmet vehetnek vissza.

Minden harmadik atlétikaérem tulajdonosa doppingolt 2001 és 2012 között. A többi között ezt állítja tényfeltáró tudósításában a brit The Sunday Times és a német közszolgálati csatorna, az ARD. Beszámolójuk szerint a olimpiákon és világbajnokságon 55 első helyezettől sem vették vissza az aranyérmét, annak ellenére, hogy gyanús mintákat produkáltak a vizsgálaton.

A doppingvizsgálat eredményeit tartalmazó dokumentumok a mostani kiszivárogtatásig a nemzetközi atlétikai szövetség birtokában voltak. Ezek szerint ötmezer atléta 12 ezer vértesztjét vizsgálták meg utólag, de a vizsgálatok eredményét nem hozták nyilvánosságra.

„Nagyon meglepődtem a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől kiszivárogtatott számokon. Biztos vagyok abban, részletesen meg akarják majd vizsgálni, hogy megtalálják a forrást” – közölte Craig Reedie, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség elnöke.

Az adatokból az is kiderül, hogy valószínűleg több mint 800 atléta doppingolt különböző versenyeken. A három évvel ezelőtti londoni olimpián 10 érmet is feltehetően teljesítménynövelőkkel, közte vérátömlesztéssel és minimális vérképzésfokozó szerrel, vagyis EPO-val élő atléta szerzett.

A beszámoló szerint a világ doppingközpontja Oroszország, sportolóinak 80 százaléka élt meg nem engedett szerrel. De érintettek a kenyai sportolók is, ők 18 érmet szerezhettek csalással.

A sportok királynőjének tartott atlétika két szupersztárjánál viszont, a brit Mo Farahnál és a jamaikai Usain Boltnál nem találtak abnormális értékeket a vérben.

A nemzetközi doppingellenes szervezet elnöke szerint annyira zavarba ejtőek ezek az állítások, hogy alapjaiban rázhatják meg a sportvilágot. Ezért gyors vizsgálatot sürgetett. „Ezek durva állítások. Ellenőriznünk kell. Ezt egy bizottságnak kell elvégeznie, amilyen gyorsan lehetséges” – jelentette ki Reedie.

A szakember szerint a publikált eredmények még nem jelentenek bizonyítékot a csalásra. „Nagyon aggasztó, de ismételten hangsúlyozom, a sportolók ártatlanok, amíg nem bizonyítják a bűnösségüket” – hangsúlyozta.

A jelentés két héttel a Nemzetközi Atlétikai Szövetség közgyűlése és alig egy hónappal a pekingi atlétika világbajnokság előtt szivárgott ki.

mno
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó