Soha nem látott méretű doppingbotrány?
Az atlétikai versenyeken minden eddiginél nagyobb csalásról adott hírt a német közszolgálati csatorna és a brit Sunday Times.
2015. augusztus 2. 15:19

A nemzetközi atlétikai szövetségtől kiszivárgott dokumentumok alapján kiderítették, hogy a doppingbotrányban 800 sportoló lehet érintett, ha igazak a vádak, 55 aranyérmet vehetnek vissza.

Minden harmadik atlétikaérem tulajdonosa doppingolt 2001 és 2012 között. A többi között ezt állítja tényfeltáró tudósításában a brit The Sunday Times és a német közszolgálati csatorna, az ARD. Beszámolójuk szerint a olimpiákon és világbajnokságon 55 első helyezettől sem vették vissza az aranyérmét, annak ellenére, hogy gyanús mintákat produkáltak a vizsgálaton.

A doppingvizsgálat eredményeit tartalmazó dokumentumok a mostani kiszivárogtatásig a nemzetközi atlétikai szövetség birtokában voltak. Ezek szerint ötmezer atléta 12 ezer vértesztjét vizsgálták meg utólag, de a vizsgálatok eredményét nem hozták nyilvánosságra.

„Nagyon meglepődtem a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől kiszivárogtatott számokon. Biztos vagyok abban, részletesen meg akarják majd vizsgálni, hogy megtalálják a forrást” – közölte Craig Reedie, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség elnöke.

Az adatokból az is kiderül, hogy valószínűleg több mint 800 atléta doppingolt különböző versenyeken. A három évvel ezelőtti londoni olimpián 10 érmet is feltehetően teljesítménynövelőkkel, közte vérátömlesztéssel és minimális vérképzésfokozó szerrel, vagyis EPO-val élő atléta szerzett.

A beszámoló szerint a világ doppingközpontja Oroszország, sportolóinak 80 százaléka élt meg nem engedett szerrel. De érintettek a kenyai sportolók is, ők 18 érmet szerezhettek csalással.

A sportok királynőjének tartott atlétika két szupersztárjánál viszont, a brit Mo Farahnál és a jamaikai Usain Boltnál nem találtak abnormális értékeket a vérben.

A nemzetközi doppingellenes szervezet elnöke szerint annyira zavarba ejtőek ezek az állítások, hogy alapjaiban rázhatják meg a sportvilágot. Ezért gyors vizsgálatot sürgetett. „Ezek durva állítások. Ellenőriznünk kell. Ezt egy bizottságnak kell elvégeznie, amilyen gyorsan lehetséges” – jelentette ki Reedie.

A szakember szerint a publikált eredmények még nem jelentenek bizonyítékot a csalásra. „Nagyon aggasztó, de ismételten hangsúlyozom, a sportolók ártatlanok, amíg nem bizonyítják a bűnösségüket” – hangsúlyozta.

A jelentés két héttel a Nemzetközi Atlétikai Szövetség közgyűlése és alig egy hónappal a pekingi atlétika világbajnokság előtt szivárgott ki.

mno
  • Rákosi-korszak: Karácsony megfenyegette a kormányfőt
    Dr. Somogyi János: Soha nem számított kivételes, különleges esetnek és ma sem számít annak, hogy mentális problémákkal küzdő, pszichésen sérült, fél-, vagy egész bolondok kerülnek felszínre, sőt hatalomra. Súlyos esetekben tragikus eredményre vezet, ha ilyen személyek egy ország, vagy akár egy földrész feletti hatalomra jutnak.
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
MTI Hírfelhasználó