Rendkívüli pártkongresszust tart a Sziriza
A nagyobbik görög kormánypárt, a radikális baloldali Sziriza vezetése csütörtök este úgy döntött, hogy szeptemberre rendkívüli pártkongresszust hív össze az országnak nyújtandó újabb nemzetközi pénzügyi mentőcsomag feltételei kapcsán kialakult ellentétek rendezésére.
2015. július 31. 11:08

A rendkívüli kongresszus összehívását Alekszisz Ciprasz kormányfő kezdeményezte, miután az elmúlt hetekben a Szirizán belül mély megosztottságot okozott, hogy a kormányfő korábbi ígéretei ellenére elfogadta a nemzetközi hitelezők újabb megszorításokról szóló feltételeit egy harmadik mentőcsomagért cserébe. A januárban a megszorítások eltörlésének ígéretével hatalomra jutott párt radikális balszárnya elutasítja a hitelezők követeléseit, és nyíltan Görögország eurózónabeli tagságának feladását követeli.

A szeptemberi pártkongresszus hivatalos célja a pártegység biztosítása és a kormány stratégiájának meghatározása lesz. Az erről szóló döntést csütörtökön késő este a Sziriza központi bizottsága hozta meg athéni válságülésén.

Ciprasz az ülésen tett felszólalásában azt mondta: nem volt más választása, minthogy elfogadja a nemzetközi hitelezők feltételeit, nem volt "csodamegoldás". "Ha van valaki, aki úgy gondolja, hogy jobb megállapodást tudott volna elérni, az lépjen elő" - közölte pártjával a kormányfő. Azt is leszögezte: a Szirizának szerinte nem kell bűntudatot éreznie a megállapodás miatt.

A párt balszárnyának vezetője, Panajótisz Lafazanisz volt környezetvédelmi- és energiaügyi miniszter ugyanakkor a központi bizottság előtt azt hangoztatta: a Sziriza számára megaláztatás a megállapodás, a párt elárulta elveit. "Ebben az országban nincs demokrácia. Egy sajátos abszolutizmusban élünk, ez az euró diktatúrája" - mondta.

Nehéz helyzetben van Ciprasz

A Reuters brit hírügynökség szerint a Szirizán belül kialakult válság a legsúlyosabb politikai kihívás, amellyel Ciprasz kénytelen szembenézni. A politikus ugyanis a megszorításokkal kapcsolatos pálfordulása ellenére továbbra is népszerű Görögországban, és gyakorlatilag uralja a belpolitikai szcénát.

A miniszterelnök egy szerdai interjúban azt mondta, kész előre hozott választásokat rendezni, ha pártja radikálisai továbbra sem támogatják a kormány tevékenységét. A görög kormányszóvivő úgy fogalmazott a csütörtöki Sziriza-üléssel egy időben, hogy a párton belüli, szögesen ellentétes elképzelések nem tudnak megférni egymás mellett, míg a miniszterelnök-helyettes a párt "újraalakításának" szükségességéről beszélt.

Július 15-én és július 22-én a párt 149 képviselője közül több mint harmincan tagadták meg azon törvényjavaslatok megszavazását, amelynek elfogadása volt a feltétele annak, hogy a kormány elkezdhesse a tárgyalásokat az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap képviselőivel az euróövezeti mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus keretében indítandó új, 85 milliárd eurós programról. Ciprasz csupán ellenzéki pártok segítségével tudta megszerezni a törvényjavaslatok elfogadásához szükséges szavazatokat.

hirado.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
 • Novák Katalin Kijevben
  A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.
MTI Hírfelhasználó