Ősök napja Bugacon - harmadszor
Harmadik alkalommal kerül megrendezésre az Ősök napja, 2015. augusztus 14-16. között, mely a Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző rendezvénye, ami generációkat és nemzetrészeket köt össze. Itt a lovas hagyományok bemutatása mellett egyedülálló régészeti és antropológiai kiállításon ismerkedhetnek meg a résztvevők a Kárpát-medence múltjával. Az esemény fővédnöke: Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.
2015. július 31. 09:58

A magyar hagyományőrző társadalom színe-java gyűlik össze a bugaci pusztán, a III. Ősök Napján, hogy méltósággal emlékezzen a magyarság legnagyobb őseire, Atillára, Árpád vezérre, és színvonalas programokon keresztül mutassa be nemzetünk legősibb hagyományait az oda látogató nagyközönségnek. A Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző rendezvényére több mint 100.000 embert várnak a szervezők.

A Magyar-Turán Alapítvány által szervezett ünnepség főbb programjait (kiállítások, seregszemle, jurtatábor, kézműves vásár) mind szakemberek készítik elő (történészek, antropológusok, régészek, néprajzosok) és a legkiválóbb hagyományőrző csapatok valósítják meg. Mára a Kurultaj mellett az Ősök Napja vált a Kárpát-medencei magyarság legnagyobb hagyományőrző ünnepévé, amely generációkat és nemzetrészeket köt össze. A három nap alatt több mint ötven zenei és hagyományőrző, valamint tudományos-ismeretterjesztő program valósul meg. Mindez egy a honfoglalás korának hangulatát felidéző hatalmas, több mint száz jurtából álló nomád táborban valósul meg.  A nagy területen zajló események között mindenki megtalálhatja a neki legjobban tetsző programokat. A keleti lovas harcmodor és a lovas hagyományok bemutatása is az egyik legfontosabb eleme a rendezvénynek. A ünnepség családbarát, és a gyermekek is számtalan program közül választhatnak.

Az utóbbi évekhez hasonlóan az idén is nagyszabású régészeti-antropológiai kiállítás is lesz az Ősök sátrainak nevezett hatalmas jurtákban. A kiállítások főleg a hun, avar és honfoglalás kori régészeti és antropológiai hagyatékából adnak ízelítőt. Az Ősök Napja tiszteletére ismét fel lesz építve a világ legnagyobb jurtája, a több mint húsz méter átmérőjű hatalmas vezéri jurta, az úgy nevezett “Atilla sátra”.

A hun nagyfejedelemről elnevezett óriás jurtában újra látható lesz a Hunok bejövetele című grandiózus ”félpanoráma” festmény amely Kertai Zalán alkotása. A Magyar Természettudományi Múzeum, a Kecskeméti Múzeum, és a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum együttműködésével pedig egy egyedülálló hun régészeti és antropológiai kiállítás lesz megtekinthető. Mindezek mellett az idei év szenzációja lesz az Atilla sátrában meg valósuló – ”Ősök arcképcsarnoka”- nevű kiállítás. Itt a az előző évek honfoglalás és avar kori rekonstrukciói mellett látható lesz egy előkelő hun férfi arcrekonstrukciója.

Több honfoglaló férfi és nő rekonstrukciója mellett látható lesz a híres 2011-ben feltárt bugyi honfoglalás kori temetőből előkerült különleges tarsolylemezt viselő férfi arcrekonstrukciója is. További érdekesség, hogy most először láthat a nagyközönség egy besenyő harcos koponyája alapján készült rekonstrukciót. A páratlanul érdekes kiállítás az idén is ingyenesen lesz megtekinthető.

gondola
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Déli határunkon tűzharcok folytak, sérültek is vannak
  Bűnözők folytattak katonai jellegű akciót hazánk ellen a déli határon: tűzharc zajlott, sérültjeink is vannak. Brüsszel süketnek és vaknak tetteti magát – derült ki Bakondi György rádiónyilatkozatából.
 • Szent Miklós Napok
  Szent Miklós ünnepe, és egyben a nevét viselő templom búcsúja jövő keddre esik, és ez zárja az idei Szent Miklós Napok programsorozatot Gyergyószentmiklóson, amely rendezvény szombattól kínál élményeket minden korosztálynak.
 • Magyarország 365 fotópályázat – díjazottak
  Kihirdették csütörtökön Budapesten az idei Magyarország 365 fotópályázat díjazottjait. A neves szakemberekből álló zsűritől 16 pályázó kapott elismerést.
MTI Hírfelhasználó