Több gyermek születhet a kedvezmények hatására
A két és három gyermeket nevelő családok közti szakadékot sikerül áthidalnia a kormánynak azzal, hogy négy év alatt duplájára emeli a kétgyermekesek adókedvezményét – nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Kapitány Balázs. A demográfus szerint ez is ösztönzőleg hathat az egy gyermeket nevelőkre, hogy vállaljanak még egy babát.
2015. július 23. 08:44

Határozottan jó irányba mutató, a gyermekvállalást erősítő intézkedésnek tartja a kétgyermekes családok adókedvezményének emelését Kapitány Balázs, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népességtudományi Kutatóintézet igazgatóhelyettese, még akkor is, ha jelentős demográfiai előremozdulást nem várhatunk tőle. A demográfus szerint a 2011-ben bevezetett kedvezmény esetében túl nagy a szakadék az 1-2, valamint a három gyermeket nevelő családok esetében, ami korrigálásra szorul. – Míg a nagycsaládosok gyermekenként 33 ezer forintot kapnak vissza, ami három gyermek esetén már szinte százezer forint, azok, akik egy vagy két gyermeket nevelnek, jelenleg havonta 20 ezer forintot spórolhatnak meg – fejtette ki. Szerinte a kormány azon intézkedése, hogy négy év alatt kétszeresére emeli a kétgyermekesek családi adókedvezményét, ösztönzőleg hathat az egy gyermeket nevelőkre, hogy vállaljanak még egy babát.

– Ugyanakkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy az anyagiak mellett egy család életében számtalan bizonytalan tényező határozhatja meg a gyermekvállalást – véli a szakember, aki szerint a jelenlegi tendencia az, hogy a családok egy gyermek után megállnak, míg az 1980-as években, egészen az ezredfordulóig, a kétgyermekes családmodell volt jellemző.

Arra a kérdésre, hogy mi billenthetné ki a demográfiai mérleg nyelvét, Kapitány Balázs két dologra hívta fel a figyelmet. – Az egyik legfontosabb feladat a gyermekellátó intézmények színvonalának és elérhetőségének emelése. Jelenleg csak a tízezer lelkesnél nagyobb városokban van bölcsőde, ami komoly nehézségeket okoz a kisebb településeken. A kormány őszre ígérte egy bölcsődei szabályozási reform kidolgozását, ami régóta vágyott hiánypótlás – fejtette ki a demográfus. Mint fogalmazott: ahhoz, hogy egy édesanya vissza tudjon térni a munka világába, elengedhetetlen, hogy gyermekét biztonságban és megfelelő helyen tudja. És ha azt tapasztalja, hogy a kisbaba jó helyen van, és ő könnyen el tud helyezkedni, később nagyobb eséllyel bővül a család.

– Van még egy kritikus pont, ami reformálásra szorul. Az 1960-as évek óta élő családtámogatási rendszer mára átláthatatlanná vált. Ha egy pár nincs tisztában azzal, milyen anyagi segítségre számíthat az államtól, mikor melyik támogatásra jogosult, kisebb eséllyel alapít családot – vázolta a szakember, aki úgy látja: legyen ez a rendszer hibája, vagy akár rossz kommunikáció, akadályozza a gyermekvállalást.

Varga Anikó, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének szakértője szerint minden gyermek nevelése pénzbe kerül, így felettébb méltányos, ha a jövedelem egy részét a családoknál hagyják. Hozzátette: a népesedés drámai helyzetének egyik oka, hogy a várt gyerekszám messze elmarad a Ratkó-unokákétól, akik már a szülőképes kor legvégén vannak, ezért minden intézkedésre szükség van ahhoz, hogy több gyermek szülessen.
A KSH legfrissebb jelentéséből kiderül: többen születtek és többen is haltak meg az év első öt hónapjában, mint az előző esztendő azonos időszakában, a 22 és fél ezres népességfogyás pedig 22,7 százalékkal magasabb a 2014 elején mért adatoknál. Az elmúlt hónapokban 36 520 gyermek jött világra, ami 947-tel, 2,7 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakának értékét. A születések száma mind az öt hónapban nagyobb volt, mint 2014-ben.

------------------------------------------

Egymilliárd forint gyermekétkeztetésre

Egymilliárd forint gyermekétkeztetésre Az önkormányzati tulajdonú óvodai gyermekétkeztetést szolgáló intézmények fejlesztését és felújítását segítő egymilliárdos keretösszegű pályázatról döntött Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A pályázat legfőbb célja a kapacitásbővítésen túl a már működő konyhák infrastrukturális fejlesztése, akadálymentesítése, továbbá a korszerű táplálkozást segítő technológia kialakítása. Utóbbihoz az átlagosnál lényegesen magasabb, eszközbeszerzésre fordítandó támogatás igényelhető, tekintettel a modern táplálkozást segítő eszközök, gépek költségigényére. A rendelkezésre álló egymilliárd forintos keretösszegből 55 településen javulhat az étkeztetés minősége.

Napi Gazdaság Online
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Semjén Zsolt: Trianon
  Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke beszédet mondott Csurgón a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, Szászfalvi László kereszténydemokrata országgyűlés képviselő meghívására a helyi országzászlónál.
 • Donald Tusk szélnek eresztette a néppárti bölcseket
  Magáért beszélt Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár nyilatkozata, Donald Tusk valóban szélnek eresztette a néppárti bölcseket – erősítette meg lapunk kérésére Deutsch Tamás. A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője szerint a néppárti trió hiába is mondta, hogy jó úton haladnak a megbeszélések a Fidesszel. – Nem volt még példa arra, hogy az elnök inkább tehertételt jelent a pártcsaládnak, mintsem lendítőerőt – véleményezte Donald Tusk elmúlt időszakra jellemző magyarellenes kirohanásait.
 • Tisztifőorvos: kedvező tendencia látható az idősotthonokban
  Kedvező tendencia látható az idősek otthonaiban, nem nőtt a fertőzéssel érintett intézmények száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó