Közösen kell fellépni a túlzott bürokrácia ellen
Eddig 246 ezer ember mondott véleményt az állami rezsicsökkentésről, 197 járási hivatalban lehet kitölteni az adatlapokat – jelentette ki Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.
2015. július 21. 12:40

Mint ismert, június 5-én indult egy lakossági konzultáció az állami rezsicsökkentésről. A válaszadók véleményt mondhatnak arról, 2016-tól mely állami szolgáltatásért kelljen kevesebbet fizetni, illetve melyek váljanak ingyenessé.

A vállalkozások szerint nagyon jelentős az adminisztratív teher, ráadásul a cégbejegyzésekhez, vállalkozói, szakhatósági engedélyekhez kapcsolódó ügyintézésnek komoly költsége van. A lakosság pedig az útlevél, a személyi igazolvány kiváltásához, az ingatlanok átírásához kapcsolódó terheket érzi nagynak – jegyezte meg a miniszter, aki elmondta azt is, hogy jövőre 10 milliárd forint értékben tudják ezeket a díjakat csökkenteni.

Azt fogom javasolni a kormánynak, olyan változás legyen, ami érdemi hatású, tehát inkább a nagyobb tételekből kellene egyet-kettőt kiemelni, és térítésmentessé tenni – vélekedett Lázár János.

A lakosságnak és a kormányzatnak közösen kell fellépnie a túlzott bürokrácia ellen, a kormányzatnak ehhez szüksége van a lakosság szövetségére – fogalmazott.

Beszélt arról is, hogy a bürokráciacsökkentésről augusztus 20-a után vonnak mérleget, a kormány akkor egy belső konferencia keretében értékeli Magyarország versenyképességét.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is: szeretné elérni 2018-ra, hogy amikor az emberek bemennek 197 kerületi, illetve járási hivatalba, ahol van közel 280 kormányablak, egy helyen, gyorsan, hatékonyan, kulturált körülmények között igénybe vehessék az állami szolgáltatásokat, melyek nagyon gyorsak és nagyon olcsók vállalkozások és a magánszemélyek számára. Ha ezt el tudnánk érni, az már komoly változás lenne a korábbi, uralkodó típusú állami hozzáállással szemben, ami az adó-, vagy más eljárások kapcsán látványos. Ilyenkor a választópolgárt ellenségnek kezelik, vagy olyannak, aki mindenféleképp lop, csal, hazudik. Ez alapvetően kulturális és mentalitásbeli kérdés. Tudomásul kell venni, hogy az államot az adófizetők tartják el, és a legfontosabb, hogy ők elégedettek legyenek. Megváltozott a világ, megváltozott az ügyfélelvárás, sokkal nagyobb alázattal, sokkal több és jobb szolgáltatást kell nyújtania az államnak - hangoztatta.

Szólt arról is, hogy a magyar állam a GDP több mint 20 százalékát költi állami közkiadásokra, ami mind a közép-európai, mind a nyugati országokhoz képest óriási arány, súlyos versenyhátrányt jelent.

Fontosnak nevezte az építésügyi eljárások egyszerűsítését is. Mint mondta, ennek érdekében az utóbbi időszakban több mint 400 szakemberrel konzultáltak. Úgy fogalmazott: egy állami építészi struktúrát kell létrehozni kerületi-járási szinten, olyan építészeket kell alkalmazni, akik állami szolgáltatásként segítik a beruházásokat.

A közbeszerzési törvény is ennek megfelelően alakul át: nem az lesz a legfontosabb szempont, mennyibe kerül valami, hanem az, hogy a legjobb legyen, összességében a legjobb megoldást kell választani – tette hozzá.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó