Jön az újabb banki elszámolás!
A banki elszámolás keretében eddig csaknem 750 milliárd forintot kaptak vissza az ügyfelek. Augusztus 1-jén kezdődik az elszámolás második szakasza: azok kapnak értesítést, akik forinthitelt vagy devizában folyósított kölcsönt vettek fel. Mivel ezeknél nincs árfolyamrés, várhatóan kevesebb pénz jár majd vissza – hangzott el a Kossuth Rádió Krónikájában.
2015. július 20. 13:25

A devizaalapú, de forintban törlesztett hitelt felvevőknek az elszámolás első lépcsőjében, április 30-áig küldték meg a bankok az értesítőlevelet. Az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések miatti elszámolás akkor 2,1 millió kölcsönszerződést érintett. A pénzintézetek csaknem 750 milliárd forintot fizettek vissza ügyfeleiknek. A második szakaszban azok kaphatnak vissza pénzt akik forinthitelt, vagy ténylegesen devizában folyósított kölcsönt vettek fel. Az erről szóló értesítést augusztus 1-je és szeptember 30-a között kell a bankoknak postára adni. Bár ezúttal jóval nagyobb szerződésszámról beszélhetünk, írásos elszámolást viszonylag kevesen kapnak majd. Ezeknél a hitelformáknál ugyanis nem volt árfolyamrés-elszámolás, a bankok zöme nem emelt kamatot – mondja Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára korábban úgy becsülte, hogy ősszel a forinthitelesek várhatóan összesen 250 milliárd forintot kaphatnak vissza. Most is érvényes lesz az a szabály, hogy ha valaki vitatja az elszámolást, akkor elsőként a bankjánál tehet panaszt a levél átvételétől számított 30 napon belül.

Kossuth Rádió - Déli krónika
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó