A Szirizán belül tapasztalható a legnagyobb ellenállás
A radikális baloldali görög kormánypárt, a Sziriza képviselői között tapasztalható a legnagyobb ellenállás a feltételül szabott intézkedések elfogadásával szemben.
2015. július 14. 13:02

Szerdán szavaz a görög törvényhozás - mondta telefonon az MTI-nek Fokasz Nikosz, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Társadalomtudományi karának oktatója Görögországból.

A görög parlament kedden kezdi meg annak a törvénytervezetnek a megvitatását, amelyet a nemzetközi hitelezők és az athéni kormány között hétfőn reggel megszületett megállapodás szerint szerdáig kell elfogadnia, s a következő intézkedéseket tartalmazza: a forgalmi adózás egyszerűsítése, az adóalap kiszélesítése, a nyugdíjkorhatár felemelése, a statisztikai hivatal függetlenségének szavatolása, a költségvetési kiadások automatikus csökkentését szolgáló mechanizmus bevezetése.

Az ELTE oktatója elmondta, hogy bár a görög sajtó és a parlamenti képviselők is "nagyon rossznak, de a még súlyosabb katasztrófát elkerülőnek" minősítették a hétfői megegyezést, meglepőnek tartaná, ha a törvényhozás nem szavazná meg az intézkedéscsomagot.

Fokasz Nikosz szerint a hétfői megegyezés a görög pártok közül a Szirizán belül indította el a legnagyobb mozgásokat és soraikban lehetnek a legkiszámíthatatlanabbak a reakciók. A baloldali párt színeiben politizáló miniszterek közül eddig kettő jelezte, hogy képtelen megszavazni a megszorító csomagot. Emlékeztetett arra, a Sziriza parlamenti frakciója kedden ülésezik, s itt sok múlhat Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök ügyességén.

A szociológus úgy vélte, mintegy tucatnyi lehet a legnagyobb kormánypárt azon képviselőinek száma, akik esetleg valamilyen módon kifejezik nemtetszésüket a szerdai voksoláson, vagyis tartózkodnak vagy nem jelennek meg a szavazáson. Fokasz Nikosz szerint előállhat az a furcsa helyzet, hogy egy kormány által beterjesztett törvénytervezetet nem a kormánykoalíció jóvoltából szavazhat meg a görög parlament.

Korábban többen úgy vélték, hogy Ciprasz a To Potami (A Folyó) nevű centrista és a PASZOK szociáldemokrata ellenzéki párttól remélheti a javaslat elfogadásához szükséges támogatást.

Az ELTE oktatója emlékeztetett arra, a görög belpolitikában az elmúlt öt évben a legfontosabb politikai törésvonalat az jelentette, hogy egy adott párt támogatta vagy ellenezte a megszorítások politikáját. Ez tönkretett korábbi nagypártokat - a PASZOK 2009-ben még 44 százalékos támogatottsággal nyerte meg a parlamenti választásokat, azóta azonban gyakorlatilag elsodorta a megszorítási politikával szembeni társadalmi ellenállás -, és olyan kispártokat emelt fel, mint a radikális baloldali Sziriza.

Fokasz Nikosz azt mondta, most a legnagyobb megszorítás-ellenes párt készül arra, hogy "átigazoljon" a másik oldalra, s ennek feltétlenül komoly következményei lesznek. Elképzelhető, hogy a Szirizát balról támadó képviselők és miniszterek leválnak és saját pártot hoznak létre, lehetővé téve ezzel, hogy a Sziriza nyugati értelemben vett szociáldemokrata párttá alakuljon át. Ugyanakkor úgy vélte, elképzelhető az is, hogy az ősz folyamán újabb parlamenti választásokat tartsanak, a helyzet egyelőre bizonytalan.

Sok múlik azon, hogy az egyes politikai szereplők hogyan kezelik a helyzetet. Véleménye szerint jelenleg a görög belpolitikában mozgó politikusok közül Ciprasznak van a legtöbb személyes politikai tőkéje, és taktikai érzéke.

Fokasz Nikosz megjegyezte, hogy a görög társadalmat rendkívül érzékenyen érintette a megállapodás, a gyógyszerészek és a közalkalmazottak szakszervezete szerdára 24 órás sztrájkot hirdetett.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
 • Novák Katalin Kijevben
  A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.
MTI Hírfelhasználó