Nagy mozgás várhat a forintra
A múlt hét után a napokban is várható nagyobb mozgás a forint árfolyamában. A görög helyzet változatlanul bizonytalan, ráadásul elmaradt a Moody’s péntekre várt lépése, amellyel kedvezőbb besorolást adhatott volna Magyarországnak. Piaci elemzők szerint 325-ig is gyengülhetünk az euróval szemben, mielőtt a jegybank valamit lépne. A devizahitelek forintosítása miatt azonban az adósoknak már nem kell aggódniuk.
2015. július 13. 10:13

A múlt heti látványos gyengülést, majd erősödést követően várhatóan ezen a héten is hektikusan alakul a forint árfolyama. Tegnap se történt előrelépés a görögök helyzetének rendezé­sében, ami így fenntartja a bizonytalanságot. Ami magyar szempontból még rosszabb, és kellemetlen meglepetés, hogy a Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő pénteken nem hozott kedvező döntést Magyarország hitelbesorolásában vagy legalább a kilátások megítélésében, noha sok elemző erre várt, és ezt lehetett sejteni a forint és egyéb magyar eszközök pénteki erősödése mögött is. A forint a pénteki kereskedés végére 311 körüli szinten állt az euróval szemben. A Moody’s azonban nem módosított a besoroláson, és közleményt sem adott ki.

A nemzetközi hitelminősítő intézet későbbi időpontra halasztotta Magyarországra vonatkozó minősítését, mert a görög helyzetet övező bizonytalanságok miatt egyelőre tartózkodik bármilyen minősítési döntés meghozatalától – kommentálta a lépést, vagyis annak hiányát a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca jelezte: a magyar eredményeket a piaci befektetők már rég elismerik, hiszen az állampapírok hozama sok esetben alacsonyabb a jobb hitelminősítéssel bíró országok adósságleveleinél.

– Bízunk abban, hogy egy későbbi, már nyugodtabb piaci környezet kialakulását követő időpontban a Moody’s a gazdaságpolitikai eredményeinket teljes mértékben elismerő minősítési döntést hoz – zárul a reagálás. A magyar álláspontot némileg árnyalja, hogy a Moody’s a világpiaci bizonytalanságokkal együtt is foglalkozott érdemben a közép-európai térséggel, így negatívról stabilra változtatta a cseh bankrendszer kilátásait. Lapunk megkeresésére a Moody’s – a bevett gyakorlatnak megfelelően – nem kívánt további részletekkel szolgálni.

  A három nagy hitelminősítő közül így változatlanul a Fitchnél a legkedvezőbb a besorolásunk, ott pozitívak a kilátások, vagyis ennél a cégnél van Magyarország legközelebb ahhoz, hogy kikerüljön a befektetésre nem ajánlott, úgynevezett bóvli kategóriából. A hitelminősítői gyakorlat szerint a felminősítést megelőzi a kilátások pozitívra módosítása. Az ehhez szükséges felülvizsgálatokra azonban még hónapokat kell várni. Pasquale Diana, a Morgan Stanley elemzője szerint továbbra is alapvetően kedvező hitelminősítői döntésekre lehet számítani, ezt csak megtámogatja a Magyar Nemzeti Bank önfinanszírozási programja, amivel felgyorsulhat a külső adósságállomány leépülése. A jelenlegi várakozások szerint jövőre már mind a három nagy hitelminősítőnél befektetésre ajánlott szinten lesz Magyarország, az idén még egy felminősítés beleférhet.

A mostani körülmények alapján tehát maradnak a görögökkel és az euróval kapcsolatos hírek mint a fő piaci mozgatórugók, ezek miatt várhatóan továbbra sem fognak Budapesten különösebben aggódni. Pasquale Diana szerint a magyar állami szervek egyenesen örülhetnének annak, ha gyengébb lenne a forint és nőne a gazdaság versenyképessége. Peter Attard Montalto, a Nomura regionális elemzője szerint a devizahitelek forintosítását követően a Magyar Nemzeti Bank gond nélkül tűrné a forint további gyengülését, akár 325-ig is az euróval szemben. A 325-ös szint negatív rekordot jelentene, ilyen gyenge a 2012. eleji pánik során volt a forint.

Az akkori bizalmi válságot az okozta, hogy a kormány vonakodott nemzetközi szervezetekkel hitelkeret-megállapodást aláírni, emiatt drámai gyorsasággal kezdték el a befektetők kiszórni a magyar eszközöket, és a folyamatot csak politikai vállalásokkal lehetett megállítani, amitől a piacok is megnyugodtak. A korábbi és a mostani helyzet abban is különbözik, hogy a devizahitelek forintosítása miatt az adósoknak már nem kell aggódniuk.

Napi Gazdaság Online
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó