Több mint 1500 milliárd forint jut a családok támogatására
Mit tett és a már elfogadott jövő évi költségvetés alapján mit tehet még a családokért, gyermekekért az Emberi Erőforrások Minisztériuma? – erről beszélt a Vasárnapi újságban Fűrész Tünde helyettes államtitkár.
2015. július 12. 22:09

Vannak olyan tények, amelyek cáfolhatatlanok, mint az is, hogy gyermekétkeztetésre a kormány évről évre többet költ, az idei nyári gyermekétkeztetésre 3 milliárd forintot szánt a kabinet. Ez a pénz 1500 településen segít a hátrányos helyzetű gyerekeknek abban, hogy nyáron is megfelelően étkezhessenek – mondta a Vasárnapi újságban Fűrész Tünde család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) tisztségviselője hangsúlyozta, szeptembertől az óvodások és bölcsődések 90 százaléka ingyen étkezhet az intézményekben.

A kötelező óvodáztatás kapcsán helyettes államtitkár azt mondta, alapvetően május végén lezárult a beiratkozás, és egyelőre úgy látják, nincs nagy gond a férőhelyek számát illetően, bíznak benne, hogy az önkormányzatoknak, fenntartóknak valóban sikerült felkészülniük az idei óvodakezdésre.

A Kossuth Rádió műsorában nyilatkozó helyettes államtitkár az Erzsébet-programról is szót ejtett. Megjegyezte, hogy évről évre nő azon gyerekek száma, akik részt tudnak venni a kedvezményes nyaralást biztosító Erzsébet-táborokban. Idén a három balatoni és az erdélyi egyhetes táborokba már több mint százezer hátrányos helyzetű gyerek utazhat el.

Fűrész Tünde kitért rá, hogy a 2016-os költségvetés szerint várhatóan több mint 1500 milliárd forint jut a családok támogatására. Ebben az összegben benne mások mellett benne vannak már a gyermekgondozási, gyermeknevelési ellátások, a családi kedvezmények vagy az ingyenes étkeztetések is. Több területen nőnek a támogatások, például bővül a családi adó- és járulékkedvezmény, a korábbinál több pluszpénz maradhat a kétgyermekeseknél – az eddigi havi nettó 20 ezer helyett 25 ezer forint. Hozzátette: a pedagógusok és a bölcsődei nevelők pedig béremelésre számíthatnak.

Fűrész Tünde megemlítette a júliusban indult családok otthonteremtési kedvezményét jövőre is több int tízezer család veheti igénybe. A vissza nem térítendő támogatás lényege, hogy most már használt lakásvásárlásra, bővítésre és egy gyermek mellett is igénybe vehető. Ez nyilván nem elég, hogy valaki a fészekrakásba bele tudjon vágjon, de a nagyobb otthon megteremtéséhez igen – tette hozzá.

A Gyere haza fiatal nevű program kapcsán, amely a külföldön dolgozó, tanuló magyarokat kívánja megszólítani, a helyettes államtitkár azt mondta, pár éven belül nyilván jobban fogják látni, hogy az a fajta mobilitás, amely egész Európára jellemző, Magyarország tekintetében mit fog jelenteni.

hirado.hu - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Építeni akarunk, nem rombolni
  Augusztus elsejétől Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező, a Nemzeti Színház igazgatója a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke. Az előadásaival egész Európában nagy sikert elért, számos külföldi díjat is nyert művész ellen példátlan támadás indult.
 • A tisztességes baloldal egyben nemzeti is
  A liberális tőke olyan totális diktatúrát valósíthat meg, mint Hitler. A nyílt társadalmak hívei destabilizációs kísérletet hajtanak végre az Európai Unióban.
 • A szakmaiság bolsevista trükk
  Csurka István mondta egykoron az SZDSZ-ről: „ők nem választást akarnak nyerni, hanem be akarnak ülni a zsűribe”.
MTI Hírfelhasználó