Körülzárták az erdőbe menekülő fegyvereseket Munkácsnál
Legkevesebb két halottja és kilenc sebesültje van a Munkácson kitört összecsapásoknak. Továbbra sem tudni pontosan, miért nyitottak tüzet egymásra a Jobboldali Szektor nevű szélsőséges szervezet fegyveresei és az ukrán parlament egyik kárpátaljai képviselőjének emberei. Az összecsapások éjszaka már a Munkács környéki hegyekben folytatódtak.
2015. július 12. 13:42

A Mukachevo.net nevű hírportál beszámolója szerint a fegyveres összetűzés a Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő családjának tulajdonában lévő Antaresz sportkomplexumnál kezdődött. A Jobboldali Szektor 17 fegyverese be akart hatolni a létesítménybe, de a biztonsági őrök visszaverték a támadást.

Az összecsapás a helyszínre érkező rendőri erők kiérkezésével folytatódott, majd a Munkács mellett elhaladó Csap-Kijev autóútra és a közeli erdőbe tevődött át. A jelentések szerint legalább ketten életüket vesztették, azonban vannak olyan hírforrások, amelyekben ennél több áldozatról számolnak be.

A munkácsi kórház sürgősségi osztályára kilenc embert szállítottak, négy rendőrt és öt civilt. Az egyikük kritikus állapotban van, mert fejbe lőtték – ismertette az osztályvezető főorvos.

Kitelepítik egy falu lakosságát

Az amatőr felvételek tanúsága szerint a fegyveresek bevették magukat az erdőbe, amelyet a rendőrség és a hadsereg különleges egységei körülzártak. Lezárták a Csapról Kijevbe vezető főutat és terrorellenes műveletet indítottak.

Helyi hírforrások szerint tárgyalások kezdődtek a fegyverletételről, ugyanakkor a Jobboldali Szektor fegyveresei Lóka falu közelében barikádozták el magukat, emiatt a falu lakosságát a hatóságok elkezdték kimenekíteni.

"Csak igazságot akarunk"

A Jobboldali Szektor tagjai szombaton demonstrációt tartottak Kijevben az elnöki hivatal közelében. A tüntetők azt követelték, hogy a rendőrség szüntesse be a hajtóvadászatot tagjaik ellen.

„Csak igazságot akarunk és azt, hogy az emberek normális körülmények között éljenek. Amikor igyekszünk gátat szabni a csempészetnek, akkor ellenünk indítanak támadást. Véleményem szerint ezzel nem csak nekünk, hanem a kormánynak is foglalkoznia kell" - mondta a Jobboldali Szektor szóvivője.

A szervezet az európai integráció melletti és a Janukovics-rezsim elleni tavalyi Majdan-tüntetések önvédelmi erőiből jött létre. A szerveződéshez számos, háborús tapasztalatokkal rendelkező veterán is csatlakozott. A szervezet tagjait a kelet-ukrajnai harcok miatt fegyverezték fel, ugyanakkor nem tagolódtak be teljesen a hadseregbe, és nem engedelmeskednek maradéktalanul a hadvezetés parancsainak.

Jobbik: meg kell védeni a magyar közösséget

A Jobbik azt közölte: elvárják a magyar kormánytól, hogy tegyen meg mindent a kárpátaljai magyar közösség védelme érdekében. Szávay Istvánnak, a párt alelnökének közleménye úgy fogalmaz, hogy Kárpátalja nem válhat a kelet-ukrajnaihoz hasonló hadszíntérré.

hirado.hu - MTI
 • Újra kell tanulnunk a demokráciát
  A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
 • Karácsony Gergely lovasszobránál
  De nézzük végre Budapestet, mert Budapest csodás. Húsz évig vezette egy szociológus, kilenc éve vezeti egy mérnök. Nem kell különösebb hangszerismeret lezongorázni a különbséget.
 • Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
  Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.
 • A túlélés első szabálya
  Megszakad az az építkezés, ami Tarlós István nevéhez köthető. Karácsony győzelmi nyilatkozatainak voltak ugyan ígéretes részei, de jócskán ismételgette a tartalom nélküli, de érzelmeket felkorbácsoló szlogenjeit, például, hogy ezentúl zöld és szabad lesz a főváros.
 • Választási eredmények
  A vasárnapi önkormányzati választáson a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a következő eredmények születtek.
MTI Hírfelhasználó