Még idén felminősíthetik hazánk adósbesorolását
Péntekre ütemezte a Moody’s Investors Service hitelminősítő a szuverén magyar adósosztályzat idei második elbírálását. Nincs sok esély, hogy a régóta várt felminősítést is meghozza az ütemezett felülvizsgálat, de a kilátások kedvezőbbre módosítására számítani lehet. Elemzők szerint rövidesen mindenképpen megkapjuk a felminősítést.
2015. július 6. 08:37

Idén egyszer már változatlanul hagyta, másodjára azonban kedvezőre módosíthatja Magyarország kilátásait a Moody’s, ezután pedig a bevett gyakorlat szerint a következő lépés egy felminősítés lehet. A vállalat legutóbb tavaly novemberben módosította álláspontját, akkor stabilra javította az addigi negatívról a Ba1 szintű magyar államadós-osztályzat kilátását. A döntést a cég annak idején elsősorban a magyar gazdaság javuló középtávú kilátásaival és a kormányzat elkötelezettségével indokolta a költségvetési konszolidáció mellett. Az idei második felülvizsgálatot péntekre ütemezték.

Magyarország továbbra is a befektetésre nem ajánlott, úgynevezett bóvli kategóriában van mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél, miután a legutóbbi válság mélypontján a Moody's, a Standard & Poor’s, majd a Fitch is különböző mértékű leminősítések mellett döntött. Az S&P idei márciusi osztályzatjavításával került a magyar államadós-besorolás mindhárom hitelminősítőnél azonos szintre.

Az eddigiek alapján a Fitch lehet az, amelyik elsőként bejelenti a felminősítést, ugyanis a hitelminősítő legutóbbi felülvizsgálata során pozitívra módosította a magyar kilátásokat, egyúttal a meghozott gazdaságpolitikai lépések jövőbeni hatását is kiemelte lépése indoklásaként. A kedvező forgatókönyvek közül az a legvalószínűbb, hogy a mostani felülvizsgálatával a Moody’s is kedvezőre javítja a kilátásokat. Amennyiben ez megtörténik, a piaci várakozások szerint jövőre emelheti vissza a befektetési szintre a magyar besorolást. Általános piaci várakozás, hogy a mostani jelzések, illetve a gazdasági kilátások alapján jövőre már mindhárom minősítő befektetésre fogja ajánlani a magyar papírokat, de legalább egyikük már idén lépni fog.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a múlt héten arról beszélt egy eseményen, hogy a kabinet mindenképpen szeretné meggyőzni a hitelminősítőket is arról, hogy jobban teljesítünk, ugyanakkor ennek a korábbiaknál jóval kisebb a jelentősége, főleg  annak fényében, hogy a piac már reagált, ezért döntögethetnek negatív rekordokat az állampapírok hozamszintjei. Egy felminősítésnek csak mérsékelt hatása lenne a hozamokra és a forintárfolyamra is. Egyrészt mert a piacok már beárazták a várható hitelminősítői lépést, másrészt pedig azért, mert a válságot követően a befektetői gyakorlatok is megváltoztatták: már nincs akkora súlya egyes országok hitelminősítésének a befektetői döntésekben és a portfóliók súlyozásában. A felminősítési forgatókönyveken persze módosíthatnak a rendkívüli események. A rögzített idei menetrend szerint a Moody’s a mostanit követően legközelebb november 6-án vizsgálja újból a magyar besorolásokat.

-------------------------------------

A piac már reagált

Piaci elemzők szerint Magyarország akár már az idén befektetési kategóriába kerülhet a nagy hitelminősítőknél az ország javuló gazdasági kilátásai nyomán – jelentette ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatói tanácsadója vasárnap az M1 aktuális csatorna műsorában. Vonnák Balázs rámutatott: a piac már megszavazta a felminősítést, hiszen az utóbbi időben meredeken csökkent a magyar állampapírok kockázati felára.

Napi Gazdaság Online
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • A jegybank folytatja az infláció elleni küzdelmet
  Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 125 bázispontos kamatemelést követő sajtótájékoztatón, kedden.
 • Orosz keresztény kitüntetést kapott Semjén Zsolt
  2022. szeptember 13-án, a magyar kormány épületében nyújtotta át Hilarion Budapest-magyarországi metropolita Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát.
MTI Hírfelhasználó