Még idén felminősíthetik hazánk adósbesorolását
Péntekre ütemezte a Moody’s Investors Service hitelminősítő a szuverén magyar adósosztályzat idei második elbírálását. Nincs sok esély, hogy a régóta várt felminősítést is meghozza az ütemezett felülvizsgálat, de a kilátások kedvezőbbre módosítására számítani lehet. Elemzők szerint rövidesen mindenképpen megkapjuk a felminősítést.
2015. július 6. 08:37

Idén egyszer már változatlanul hagyta, másodjára azonban kedvezőre módosíthatja Magyarország kilátásait a Moody’s, ezután pedig a bevett gyakorlat szerint a következő lépés egy felminősítés lehet. A vállalat legutóbb tavaly novemberben módosította álláspontját, akkor stabilra javította az addigi negatívról a Ba1 szintű magyar államadós-osztályzat kilátását. A döntést a cég annak idején elsősorban a magyar gazdaság javuló középtávú kilátásaival és a kormányzat elkötelezettségével indokolta a költségvetési konszolidáció mellett. Az idei második felülvizsgálatot péntekre ütemezték.

Magyarország továbbra is a befektetésre nem ajánlott, úgynevezett bóvli kategóriában van mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél, miután a legutóbbi válság mélypontján a Moody's, a Standard & Poor’s, majd a Fitch is különböző mértékű leminősítések mellett döntött. Az S&P idei márciusi osztályzatjavításával került a magyar államadós-besorolás mindhárom hitelminősítőnél azonos szintre.

Az eddigiek alapján a Fitch lehet az, amelyik elsőként bejelenti a felminősítést, ugyanis a hitelminősítő legutóbbi felülvizsgálata során pozitívra módosította a magyar kilátásokat, egyúttal a meghozott gazdaságpolitikai lépések jövőbeni hatását is kiemelte lépése indoklásaként. A kedvező forgatókönyvek közül az a legvalószínűbb, hogy a mostani felülvizsgálatával a Moody’s is kedvezőre javítja a kilátásokat. Amennyiben ez megtörténik, a piaci várakozások szerint jövőre emelheti vissza a befektetési szintre a magyar besorolást. Általános piaci várakozás, hogy a mostani jelzések, illetve a gazdasági kilátások alapján jövőre már mindhárom minősítő befektetésre fogja ajánlani a magyar papírokat, de legalább egyikük már idén lépni fog.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a múlt héten arról beszélt egy eseményen, hogy a kabinet mindenképpen szeretné meggyőzni a hitelminősítőket is arról, hogy jobban teljesítünk, ugyanakkor ennek a korábbiaknál jóval kisebb a jelentősége, főleg  annak fényében, hogy a piac már reagált, ezért döntögethetnek negatív rekordokat az állampapírok hozamszintjei. Egy felminősítésnek csak mérsékelt hatása lenne a hozamokra és a forintárfolyamra is. Egyrészt mert a piacok már beárazták a várható hitelminősítői lépést, másrészt pedig azért, mert a válságot követően a befektetői gyakorlatok is megváltoztatták: már nincs akkora súlya egyes országok hitelminősítésének a befektetői döntésekben és a portfóliók súlyozásában. A felminősítési forgatókönyveken persze módosíthatnak a rendkívüli események. A rögzített idei menetrend szerint a Moody’s a mostanit követően legközelebb november 6-án vizsgálja újból a magyar besorolásokat.

-------------------------------------

A piac már reagált

Piaci elemzők szerint Magyarország akár már az idén befektetési kategóriába kerülhet a nagy hitelminősítőknél az ország javuló gazdasági kilátásai nyomán – jelentette ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatói tanácsadója vasárnap az M1 aktuális csatorna műsorában. Vonnák Balázs rámutatott: a piac már megszavazta a felminősítést, hiszen az utóbbi időben meredeken csökkent a magyar állampapírok kockázati felára.

Napi Gazdaság Online
  • Szombaton nyithatnak a teraszok
    Megvan a 3,5 millió beoltott, így a teraszok szombat reggeltől kinyithatnak - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
  • Hétfőtől a tömeges oltás
    Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján azt mondta: a rendelkezés célja, hogy az oltópontokon és a háziorvosoknál is minél többen, minél gyorsabban megkaphassák az oltást.
  • A Föld napja: égető a feladat a környezet megóvása
    Nagy István a Föld napja alkalmából az ETO Stadionnál tartott faültetésnél azt mondta, "nem vagyunk könnyű helyzetben, mert az éghajlat változását már mindennap tapasztaljuk a bőrünkön".
MTI Hírfelhasználó