Szállodát is építhetnek az utazóknak Ferihegyen
A Budapest Airport és a környékbeli önkormányzatok összefognak, hogy megvalósítsák az Airport City-fejlesztést. A Liszt Ferenc repülőtér térsége gazdasági és infrastrukturális fejlődésének elősegítésére BUD Klaszter néven társulást hoztak létre. Az Airport City egyik első elemeként hónapokon belül döntés születhet egy reptéri hotel építéséről is.
2015. július 5. 17:45

Az infrastruktúra, az utak, az épületek, a közlekedés fejlesztése és további szolgáltatások megtelepedése az, ami a környékbeli településeknek is hasznos lehet – tudta meg a Napi Gazdaság Szarvas Gábortól, a Budapest Airport közösségi kapcsolatokért felelős igazgatójától. Ismertetése szerint a dinamikus forgalomnövekedés miatt néhány hónapon belül, a jogi kérdések rendezése után döntés születhet egy repülőtéri szálloda felépítéséről, ami eddig hiányzott Ferihegy kínálatából.

Szarvas Gábor a ferihegyi gyorsvasút kapcsán elmondta, ebben az esetben a főszereplő az állam, de a repülőtér minden eszközzel támogatja, hogy korszerű, gyors, a környék településeinek lakóit is kiszolgáló kapcsolat legyen a belvárossal. Szintén égető kérdés a reptérre vezető gyorsforgalmi út felújítása, korszerűsítése. Az igazgató hangsúlyozta, a szándéknyilatkozat aláírása után a BUD Klaszter néven megalakuló szerveződés legfőbb célja, hogy felgyorsítsa ezeket a beruházásokat, az Airport City megvalósulását. Megjegyezte: az összefogásnak külön aktualitást ad a 2017-es budapesti vizes vb és a 2020-as labdarúgó Eb megrendezése, csakúgy, mint a magyar főváros olimpiai pályázata, amelyek kapcsán kiemelt jelentősége lesz a repülőtérrel kapcsolatos fejlesztéseknek. A futball Eb kapcsán már elkészültek a részletes elemzések, a pályázati anyagban is szerepelt Ferihegy, amihez számításokat is mellékeltek.

A BUD Klaszter tagjai: a Fővárosi Önkormányzat, a Pest Megyei Közgyűlés, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt., a Budapest Airport Zrt., valamint a XVIII. kerület és Vecsés önkormányzata.

Kitűnő forgatási helyszín

Több mint három éve zárt be Ferihegy 1. A nem sokkal korábban felújított épületben azóta rendezvényeket, konferenciákat tartanak, sőt a filmesek egyik kedvenc forgatási helye. Néhány hete két Oscar-díjas művész: Tom Hanks színész és Ron Howard rendező dolgozott az épület falai között legújabb filmjükön, a Da Vinci-kód és az Angyalok és démonok folytatásán, az Infernón. Jelenleg Európában csak Barcelonában van olyan, teljesen működőképes, de üzemen kívüli repülőtéri terminál, ahol a forgalom zavarása nélkül dolgozhatnak a filmesek. Az 1-es terminál jövőjéről a Napi Gazdaság megtudta, a Budapest Airport a Légi Közlekedési Kulturális Központtal karöltve egy valódi élményközpontot hozna létre az épületben.

Napi Gazdaság Online
MTI Hírfelhasználó