Teljes gőzzel folyik az aratás
Jó időben érkezett a hőhullám az országba, a múlt hét végén kezdődött aratásnak igencsak kedvez a száraz és meleg időjárás. Az árpa aratása a hét végén így biztosan befejeződik, a búza betakarítása pedig az egész országban megkezdődhet.
2015. július 4. 17:01

Teljes gőzzel dolgoznak a munkagépek a szántókon. A betakarításnak a néhány napja kezdődött száraz, meleg időjárás is kedvez. Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint a hét végére befejeződik az őszi árpa betakarítása. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy az előzetesen becsült mennyiség kerülhet az idén a magtárakba. Az elnök szerint a végleges termésmennyiség kicsit meg is haladhatja a becsült értéket. Árpát összesen 218 ezer hektáron vetettek az idén a gazdálkodók, az első becslések alapján az átlagtermés hektáronként 4,3 tonna lesz. A termény hozama azonban országosan jelentős eltéréseket mutat. Vannak olyan területek, ahol öt-hat tonnás hektáronkénti eredményeket értek el a termelők.

Vancsura József lapunknak elmondta: a repcetáblákon is folyamatosan dolgoznak a kombájnok. Az őszi káposztarepce betakarításra váró területe 207 ezer hektár, hatezer hektárral alacsonyabb, mint egy éve volt. A repce az idén – az aszály miatt – alacsonyabb volt, a táblák állapota sem volt a legjobb. Így a tavalyi rekordnak ítélt 3 tonnás átlaghozam helyett hektáronként csupán 2,5 tonnát takaríthatnak be a gazdálkodók.

Az őszi búza aratása is megkezdődött. A déli megyék után pedig a napokban a meleg időjárásnak köszönhetően az ország többi részén is elindul az aratás. Mivel a klíma és a vetésidő területenként eltérő, és a termelők más és más tenyészidejű fajtákat vetettek, így az aratás vélhetően augusztus elejéig tart majd – nyilatkozta lapunknak a gabonaszövetség elnöke. A búza vetésterülete 1,039 millió hektár, ez az egy évvel ezelőttinél 60 ezer hektárral kevesebb. Vancsura József jelezte: a terméseredmények a búzaföldeken is a tervnek megfelelően alakulnak. Számításaik szerint a tavalyi hektáronkénti 4,7 tonnás hozamnál alig alacsonyabb, 4,6 tonnás termésátlag alakulhat ki.

A kukoricatáblák is ígéretesek, a tavaszi vetésű növények épp most kezdenek virágozni, így jó időben melegedett fel az időjárás. Még kedvezőbb lenne, ha egy kis csapadék is társulna a meleghez – hívta fel a figyelmet.

Az árakkal kapcsolatban megjegyezte, hogy az utóbbi néhány napban pozitív tendencia kezdődött: a repce ára a kilónkénti 38 forintról 42 forintra nőtt, az étkezési búza ára pedig 45-48 forint körül mozgott, megközelítve az ötvenforintos lélektani határt. A hazai gabonatermelők ugyanis legalább ekkora összeget szeretnének kapni a termésért. Ettől a szinttől kezdve ugyanis – Vancsura József szerint – már hosszú távon is eredményesen tudnak gazdálkodni a hazai szántóföldinövény-
termesztők.

Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára korábban elmondta: a terméskilátások jók, a belföldi ellátáshoz szükséges kenyér- és takarmánygabona az idén is megterem Magyarországon, sőt még kivitelre is jut belőle. Komoly exportárualap fog képződni.

Napi Gazdaság Online