Egy lépéssel hátrább - a szakadéktól
Az Európai Unió sokak szerint szeret a szakadék szélén táncolni. Van, amikor a külső körülmények lökik oda, van, amikor pedig saját magának köszönheti ezt a különös szenvedélyét.
2015. június 28. 18:01

Az Európai Unió sokak szerint szeret a szakadék szélén táncolni. Van, amikor a külső körülmények lökik oda, van, amikor pedig saját magának köszönheti ezt a különös szenvedélyét. Persze, hogy épp melyik eset forog fenn, az nézőpont kérdése. Most június végére két komoly súlyú üggyel kellett szembenézniük az állam- és kormányfőknek a brüsszeli csúcstalálkozón: a görög helyzettel és a bevándorlással. Mindkettőre mondhatjuk, legalább is részben, az Unió is ludas abban, hogy ide jutottunk. S hogy mi az eredmény az éjszakába nyúló vita után? A görög kötélhúzás folytatódik, a menekültügyben pedig talán elindulunk egy életszerűbb megoldás irányába.

A héten a görög adósságválság ügyében háromszor zarándokoltak el Brüsszelbe az eurózóna pénzügyminiszterei hiába, s tegnap a főnökeik sem jutottak sokkal messzebbre. Igaz, nem is az utóbbiak dolga a feladat elvégzése. Mivel az athéni kormány mindig az utolsó pillanatban áll elő a legfrissebb javaslattal, érdemi választ pedig nem lehet ilyen súlyú ügyekben két perc alatt adni, marad a halasztgatás, a „ki bírja tovább” játék. Az Unió – és, tegyük hozzá, a világgazdaság – jobb formában van, mint Görögország első bedőlésekor 2010-ben, az eurózóna fennmaradása szakértők szerint most nem forog kockán. De a görög eset megrázkódtatást mindenképp okoz, s a megállapodás hatással lesz a választások előtt álló, eddig jó tanuló módjára viselkedő Spanyolországra és Portugáliára is. Szombaton a pénzügyminiszterek tehát folytatták az idegek harcát, az Unió egyelőre a görög szakadéktól nem lépett hátrább.

Menekültügyben,ha nem is állíthatjuk, hogy kint vagyunk a vízből, de talán kiegyensúlyozottabb lett a kép és racionálisabb a hozzáállás. Nem az Unió hibája, hogy sokan keresik szülőhelyükön kívül a jobb megélhetést, de az április óta tett brüsszeli javaslatok – ezt a számok egyértelműen mutatják – inkább csak fokozták az Unió vonzerejét sok szerencsétlen sorsú ember számára Afrikában és Ázsiában. A XXI. század népvándorlása, ezt mindenki tudja, még ha politikailag nem is korrekt kimondani, hosszú távon állítja kezelhetetlen probléma elé Európát, ezért életveszélyes minden ballépés. Az elmúlt napokban Magyarország a viták kereszttüzébe került, sőt, sokan azzal vádolták a magyar miniszterelnököt, hogy ő löki bele az Uniót a szakadékba, azaz miattunk fog összeomlani a schengeni rendszer. Tény, hogy a két bejelentett kormányzati döntéssel – kerítésépítés a szerb határon, a migránsok visszafogadásának szüneteltetése – alaposan belecsaptunk a lecsóba. Amit csöndes szóval, statisztikák bemutatásával nem lehetett elérni, azt meghozta a nagyon nem „píszí” eszköztár bevetése. Az elfogadott záróközleményben az állam- és kormányfők egyhangúan több hangsúlyt fektetnek arra, hogy földrajzilag is kiegyensúlyozottan kell kezelni a migrációt, azaz a balkáni útvonalra is figyelni szükséges, nem elég csak a Földközi-tengerre koncentrálni. Így tehát az Afrikával foglalkozó máltai csúcs mellett lesz egy magas szintű konferencia a balkáni útvonalról is, ahogy azt Magyarország kezdeményezte. Leszögezik, hogy a szolidaritáson és az embermentésen túl fontos a megelőzés, és hogy az emberkereskedők és csempészek ellen határozott intézkedéseket kell foganatosítani. A bevándorlókat azonosítani kell és számukra fogadó állomásokat szükséges kialakítani a frontországokban, azokkal együttműködve. Megjelenik, hogy a valódi menekülteket meg kell különböztetni az illegális bevándorlóktól, s ez utóbbiaknak vissza kell térniük hazájukba, a „küldő” államokkal erről tárgyalni szükséges, sőt a nekik juttatott fejlesztési forrásokat is függővé kell tenni az együttműködési készségüktől. Szintén megvizsgálják, lehetne-e egységesíteni, mely országokat tartja biztonságosnak és melyeket nem az Unió, aminek következtében egységesebben lehetne elbírálnia beadott menekültkérelmeket. Maradt a 60 ezres szám, azaz hogy két év alatt 20 ezer valóban segítségre szorulót (nem gazdasági menekültet) szétosztanak a tagállamok között, illetve a már Olaszországban és Görögországban levők közül 40 ezret, kivételes és ideiglenes módon, önkéntes vállalás alapján, a tagállamok befogadnak. Hogy ki mennyit, arról egyhangúlag kell megállapodni július végéig, az egyes tagállamok különleges helyzetének figyelembe vételével, arra tehát senkit nem lehet rákényszeríteni.Elvileg Magyarország és Bulgária – elismerve nehéz helyzetüket – speciális elbánásban részesülhet majd.

Mindemellett, a válságkezelés hevében, a szakadék szélén állva, az állam- és kormányfőknek már kevés erejük maradt a távolabbi jövővel foglalkozni. A gazdasági és pénzügyi unió mélyítésének tervéről, ami pedig elengedhetetlen az eurózóna jobb működéséhez, a vitát épp csak útnak indították, s Cameron is csak előzetesen tudta ismertetni, milyennek is szeretné látni az Uniót ahhoz, hogy a britek benn kívánjanak maradni. S míg az Unió vezetői rögzítették, hogy drámaian romlott a kontinens biztonsági helyzete, s erre komoly stratégiával kell reagálni, Franciaországban egy embert lefejeztek a dzsihádisták, Tunéziában pedig legalább 27-en meghaltak egy terrortámadásban. A sorok bizonyos kérdésekben rendeződtek, de fellélegezni nem lehet. A megoldást senki mástól, csak egymástól remélhetik az európaiak, s csak úgy, ha értik egymást. Mi is, ők is…

Győri Enikő. Magyarország madridi nagykövete, volt EU államtitkár, messzelatoblog.hu
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó