Megszállóként és cserbenhagyottként is barátkoztunk a lengyelekkel
Kevésbé ismert történelmi részletekre is felhívta a figyelmet a lengyel-magyar barátság kapcsán a Kossuth Rádiónak nyilatkozó Kovács István történész, volt krakkói főkonzul.
2015. június 28. 15:33

A magyarországi lengyelek június 27-ét, Szent László napját választották legjelentősebb társadalmi-kulturális ünnepük napjává, hiszen 1077-ben szent királyunk személyében olyan magyar uralkodó került trónra, akinek lengyel vér is csörgedezett ereiben. Dédnagyapja Vitéz Boleszló lengyel király volt. A hazánkban élő mintegy 3-5000 lengyel ünnepét megelőzte az a szintén egyedülálló döntés, hogy a két nép barátsága a Magyar Örökség részévé vált.

Példakép volt a félig lengyel magyar király

A laudációt jegyző Kovács István professzort, költő, író, műfordító, történész a Vasárnapi újságban azt mondta, a magyar-lengyel barátság 1100 évre nyúlik vissza. A honfoglalás korában a Kárpátok északkeleti hágóin túl egy kis katonai ütköző állam szerveződött Halics és Ladomér térségében, amely fél évszázadon keresztül védte a hegység átjáróit. A területen a szláv lendzsán törzs élt, ezért használják a magyarok a lengyel megnevezést, miközben a világ szinte minden más nyelvén a pole (mező) főnévből származtatják a nép nevét.

A következő századokban rokoni kötelék is létrejött a magyar és lengyel uralkodóházak között. A XI. századi Szent László édesanyja Richeza lengyel hercegnő volt, II. Mieszko Lambert lengyel fejedelem lánya. László a száműzetése idején Boleszló lengyel uralkodó udvarában nevelkedett, így valószínű, ugyanolyan jól tudott lengyelül, mint magyarul. Később az erényes életet élő, mélyen vallásos László, a térség királyainak példaképévé vált. Nem véletlen, hogy a lengyel történelemben négy László király van, sőt, az egykor Lengyelországhoz tartozó litvániai Vilnius (Wilno, Wilna) magyar uralkodóról elnevezett katedrálisában ember nagyságú Szent László-szobor is áll.

Lengyelországhoz kötődik Báthory István is, ő Kovács István szerint az utolsó magyar nemzeti király, csak nem Magyarországon, hanem Lengyelországban uralkodott, erdélyi fejedelemsége mellett. Az 1576-bna trónra lépett Báthoryt a lengyelek legnagyobb királyaik között tartják számon. Fontos közös személy a két nép történelmében Nagy Lajos is, aki a XIV. században mindkét ország királya volt egyszerre. Személyét egyre inkább a lengyel történészek is értékelik, további adalék, hogy lánya, Szent Hedvig a krakkói egyetem megújítója volt – mondta a történész a Kossuth Rádió műsorában.

Utolsó pillanatban érkezett a magyar szállítmány

Kovács István hangsúlyozta, a két nemzet sorsa a XIX. és a XX. században is összefonódott. Az 1848/49-es forradalomban és szabadságharcban több ezer lengyel vett részt a magyarok oldalán, jó részt az 1830/31-es oroszellenes lengyel felkelés bukása után elmenekült katonák. A Habsburgok elleni küzdelemben a lengyeleknek különösen a harcok első szakaszában volt fontos a szerepük, amikor a magyar honvédségnek nagyszámú képzett tisztre volt szüksége.

Kevésbé ismert, hogy 1920-ban szintén nagyon fontos esemény történt a két nép kapcsolatában, Az I. világháború után két évvel a függetlenné vált Lengyelország háborút vívott a Vörös hadsereggel, amely egészen Varsó térségéig jutott. A helyzetet a lengyelek számára nagyon nehézzé tette, hogy az angliai és németországi sztrájkok miatt nem jutottak megfelelő mennyiségű fegyverhez és lőszerhez. Végül 1920 augusztusában Magyarország mentette meg a lengyeleket azzal, hogy nagy mennyiségű hadi szert szállított le. Ahogy a magyar lőszerküldeményt kipakolták, már vitték is a frontra. Ez az együttműködés a mai lengyelekben is tudatosodott, amit mutat, hogy a varsói helyőrségi laktanyán néhány éve kétnyelvű tábla emlékeztet rá.

Megszállták és segítették is magyarok a lengyeleket

A II. világháborúban Magyarország nem volt hajlandó részt venni a Lengyelország elleni támadásban, úgysem, hogy német csapatokat engedjen át a területén. A kormány 1939 szeptemberében viszont beengedte a németek és szovjetek elől menekülő lengyel katonákat és civileket. Magyarországon zárt egységben szinte egész ezredek keltek át, hogy aztán Nyugaton új hadsereg alakítsanak. A Franciaországban 1940 májusáig szerveződött mintegy 85 ezres lengyel haderő tagjaiból 33-35 ezer Magyarországon keresztül került ki. A II. világháború történetéhez tartozik az is, hogy a Lengyelország megszállásában aztán részt vevő magyar haderő – annak ellenére, hogy a németek szövetségese volt – rendkívül barátságosan viselkedett a lengyelekkel, először Kelet-Lengyelországban, és később, 1944 augusztusában, szeptemberében, a megszálló németek elleni varsói felkelés idején is. A magyar katonák a vonalaikon átengedték, sőt, fegyverrel, munícióval és kötszerrel látták el a német megszállók ellen küzdő fegyveresek megsegítésére érkező vidéki partizáncsapatokat.

A történet része az is, hogy Lengyelország német megszállás után Magyarországon volt az egyetlen legálisan működő lengyel gimnázium, ahol 1940 és 1944 között háromszáz diák szerzett érettségit. Lengyelországban ekkor csak föld alatt folyhatott az oktatás.

Kossuth Rádió/Vasárnapi újság
  • Tévedés lenne még lebecsülni Oroszországot
    Az első napok, hetek orosz katonai kudarcai a titkosszolgálat többéves elégtelen munkájának voltak a közvetlen következményei. Ezeket a hibákat csak tetézték az orosz hadsereg vezérkarának rossz döntései.
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
MTI Hírfelhasználó