Megérkezett a kölcsön Gripen Kecskemétre
Megérkezett Kecskemétre az kölcsön Gripen, amelyet a svéd partner adott át a Magyar Honvédségnek. Erről Hende Csaba tájékoztatott Kecskeméten.
2015. június 28. 11:17

A kétüléses gépet azért kaptuk a svédektől, hogy a pilóták tudják gyakorolni az üzemanyag légi utántöltését. A kiképzésre azért van szükség, hogy a Gripenek el tudják látni a magyar légvédelmi feladatok mellett a szlovén és a balti légtér védelmét is.

Mint ismert, a Magyar Honvédség kötelékébe tartozó 14 Gripen közül kettő kiesett az utóbbi hetek balesetei miatt. Hende Csaba ezzel kapcsolatban elmondta: a csehországi esetnél a gép használhatatlanná vált, a vizsgálat várhatóan októberre fejeződik be. A Kecskeméten hasra tett gép esetében pedig olyan műszaki meghibásodás következett be, amelyet felismerni és elhárítani sem lehetett. A csigolyatörést szenvedett pilótát már otthonában ápolják, feltehetően egy évbe is telhet, mire felépül, de utána repülhet is.

A miniszter beszámolt arról a balesetről is, amely kedden történt Szolnokon, a honvédség Jak–52-es gyakorlógépével. Közölte: a balesetben égési sérüléseket szenvedett pilóta állapota stabil, megműtötték, a tüdejét áttisztították, fel fog épülni. A Jak–52-es menet közben gyulladt ki, a gépet a pilóták kiválogatásához használják, valamint célrepülésekhez, például ellenőrzésekhez, mert jóval olcsóbb működtetni, mint a többi gépet. A műszaki hiba idején éppen egy oktatópilóta oktatási jogosítványának felújításához szükséges repülést hajtottak végre – tájékoztatott a tárcavezető. A miniszter kiemelte, két tapasztalt oktatópilóta ült a gépen, akik lehozták a Jak–52-est a földre, pedig ejtőernyővel ki is ugorhattak volna. Ők viszont csak a földön, egymást segítve szálltak ki a gépből. A segítség perceken belül megérkezett. Az általunk megkérdezett szakértők szerint a gép javítása nagyon sokba kerülne, ami nem érné meg.

Hende Csaba azt is elmondta, szeretnének még Gripen vadászgépet kölcsönözni, erről egyelőre folynak a tárgyalások. Az újabb gép 13 milliárd forintba kerül, és két év, mire elkészül. Jelenleg is folynak fejlesztések, a pilóták sisakjait éjjellátóvá alakítják át, egyelőre csak nyolc darabot, ami összesen nyolcvanmillió forintba kerül.
A tárcavezető elmondta, a pilótáknál és a műszaki állománynál jelentős illetményemelés lesz. A műszaki állomány a korábbi 353 ezer forintos fizetéshez képest július elsejétől 456 ezer forintot kap. Az utóbbi időszakban 21 kiképzett tiszt is új munkahelyet választott, ami nem is csoda, hiszen egyes cégek akár négyszer nagyobb fizetést kínáltak nekik a honvédségi bérnél. Összességében azonban az utóbbi években a pilóták létszáma 20-ról 32-re, a kiképzett műszaki személyzeté 56-ról 91-re nőtt. Hozzátette, a pilóták átlagilletménye jelenleg 503 ezer forint, amely ebben az évben 555 ezer forintra nő, és ehhez egyéb juttatások is hozzáadódnak.

Losonczi Kata, napigazdaság online
  • Orbán: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány
    "Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát" - jelentette ki a miniszterelnök.
  • Megalakult az ötödik Orbán-kormány
    Megalakult az ötödik Orbán-kormány - Novák Katalin köztársasági elnök átiratát a miniszterek kinevezéséről az Országgyűlés keddi ülésén ismertették.
  • Ne kerüljön napirendre a szankciós javaslat az ET ülésén
    Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek, hogy ne kerüljön napirendre a testület következő, május végi ülésén az Európai Bizottság 6. szankciócsomagra vonatkozó, Oroszországgal szembeni javaslata.
MTI Hírfelhasználó