Megdézsmálják, letapossák a termést a bevándorlók
Az élelmiszer-beszerzéshez "alternatív megoldásokat" keresnek - mondta el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a Kossuth Rádióban.
2015. június 26. 12:06

Tömegével jönnek a déli határon azok az emberek, akik sok kilométert a hátuk mögött hagyva lépik át a zöldhatárt, és kreditkártya a legritkább esetben van náluk, ezért az élelmiszer-beszerzéshez alternatív megoldásokat keresnek - mondta el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a Kossuth Rádióban.

Aminek szezonja van, az többnyire „áldozatul esik”, úgyhogy nem csak a taposási kár jelentős. A gazdák nem nagyon tudnak mit kezdeni ilyen kiszolgáltatott helyzetben – jelentette ki Győrffy Balázs a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A megoldás szerinte az lenne, ha megszűnne az „erőszakos migráció”, és ezek az emberek valamilyen rendezett formában érkeznének Magyarországra. Áldatlan állapot, hogy az illegálisan ide érkező emberek komoly anyagi károkat okoznak azoknak a gazdáknak, akik a déli határ mentén próbálnak megélni. A legsúlyosabb a helyzet Bács-Kiskun és Csongrád megyében – mondta el.

Arra a felvetésre, miszerint megoldás lehetne a mezőőri szolgálat, úgy reagált: egy 60 fős csoporttal nyelvi kommunikációs lehetőség híján vajmi keveset lehet kezdeni.

Több száz kilométeren felügyeletet felállítani nem egyszerű, ráadásul felmerül, hogy milyen jogosítványai lehetnének ezeknek az embereknek. "Nem gondolom, hogy az lenne a megoldás, ha a gazdáknak a saját költségükön kellene megvédeniük ezt a szakaszt" – fogalmazta meg az elnök, aki szerint ez inkább hatósági feladat.

Nemcsak humán, hanem állat-egészségügyi kockázata is van mindennek, hiszen ezek az emberek teljesen ellenőrizetlenül jönnek be az országba, úgy, hogy előtte semmiféle egészségügyi szolgáltatást nem vettek igénybe. Útközben találkozhatnak vadakkal, hozhatnak magukkal olyan kórokozókat, vírusokat, melyekkel megbetegíthetik a humán fogyasztásra szánt tenyészállatokat – érvelt az elnök.

Győrffy Balázs a műsorban arról is beszélt, hogy az idénymunka elől sok esetben elszívta a munkaerőt a közmunkaprogram, ez pedig feszültségeket okozott a gazdálkodók és az önkormányzatok között. Úgy látja, az ezzel kapcsolatos, az ideiglenes munkát hátráltató jogszabályok pozitív irányba változtak az elmúlt évekhez képest.

Kossuth Rádió - 180 perc
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó