Magyarország - Bizakodó az OECD
Kedvezően ítéli meg a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a hazai államháztartási hiány alakulását: az idei évre 2,3 százalékos, jövőre pedig 2,2 százalékos deficitet lát reálisnak. A magyar gazdasági növekedés a szervezet szerint 2015-ben 3,0 százalékos lesz, míg 2016-ban 2,2 százalékos bővülés várható - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) abból az alkalomból, hogy a szervezet hétfőn nyilvánosságra hozta a Gazdasági kilátások jelentésének végleges változatát.
2015. június 22. 16:18

A tárca közölte: a jelentés végleges változatában a gazdasági növekedés mellett az államháztartás hiányának alakulását illetően is optimista a szervezet. A dokumentum számadatai immár összhangban állnak mind a nemzetgazdasági tárca, mind az Európai Bizottság és az IMF korábbi előrejelzéseivel.

Az OECD szerint az államadósság a kormány szándékának megfelelően csökkenő pályán marad: 2015-re 76,2 százalékos GDP-arányos államadósságot feltételez a szervezet, a jövő évre pedig 75 százalékot. Szintén pozitív a GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzés, amely idén 3,0 százalékos, míg jövőre 2,2 százalékos bővüléssel számol. Emellett a GDP-arányos folyó fizetési mérleg többlete is kedvezően alakul majd: idén 5,4 százalék, jövőre viszont már 5,6 százalék lehet.

Mindez tovább erősíti azt, hogy a magyar gazdaság kiemelkedően jó teljesítményéről már közös véleménye van a kormánynak, az Európai Bizottságnak, az IMF-nek, az OECD-nek, a nagy nemzetközi előrejelző intézményeknek és a piaci elemzőknek is - írta a tárca.

Június elején az Európai Unió (EU) után az OECD is felfelé módosította a magyar gazdaság növekedésére adott előrejelzését a Gazdasági kilátások (Economic Outlook) című félévente megjelenő kiadványának legfrissebb számában.

A magyar kormány 3,1 százalékos prognózisával csaknem egyezően, 3,0 százalékos GDP-növekedést vár erre az évre az OECD, a tavaly novemberi 2,1 százalékos várakozásával szemben. Ez a prognózis jobb az EU májusi 2,8 százalékos előrejelzésénél. A jövő évre mindkét nemzetközi szervezet 2,2 százalékos növekedést jósolt Magyarországnak, ami 0,5 százalékponttal magasabb az OECD novemberi előrejelzésénél és alig alacsonyabb a kormány 2,5 százalékos várakozásánál.

MTI
  • Vadászati expó: másfél millió fölött az összlátogatottság
    A központi helyszínen, a Hungexpon 616 ezren látták az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás tárlatát, ezzel együtt másfél millió fölött van a programsorozat összlátogatottsága - mondta Kovács Zoltán, a világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos a keddi sajtóbeszélgetésen Budapesten.
  • Álcivil szervezetek önkénye rombolja a jogállamot
    „Nem lehet a jogállamot jogellenes eszközökkel védeni, nem lehet az értékeket az értékek megsértésével védeni" - fogalmazott Varga Judit miniszter.
  • Európa sokszínűségének alapja a nemzeti identitás
    Kövér László: „Mi, magyarok, és az európai emberek elsöprő többsége nem posztkeresztény és posztnemzeti birodalmi jövőt akar magának és utódainak, hanem hagyományaikra és kultúrájukra támaszkodó nemzetek szuverén államainak együttműködése révén megerősödő Európában szeretne élni."
MTI Hírfelhasználó