A görög helyzet a forintot és a zlotyt fenyegeti leginkább
A magyar forint és a lengyel zloty lenne a Grexit két nagy áldozata a térségben - vélik elemzők. Ha Görögország kénytelen lesz kilépni a valutaunióból, akkor az jelentős hatással lesz a befektetői hangulatra Közép- és Kelet-Európában.
2015. június 22. 09:13

A forint és a zloty akár 5-10 százalékot veszthet értékéből az euróval és 15-20 százalékot a dollárral szemben, ha Görögország "rendezetlen körülmények között" kilép az Euroövezetből - ezt jósolják a UBS svájci bank elemzői. Az analízis szerint a Grexit a legnagyobb kárt Közép- és Kelet-Európában okozná. "A kilépési forgatókönyv szerint az eurozónára nehezedő egyre nagyobb stressz visszafogná a befektetői kedvet... leginkább ez a magyar forintot és a lengyel zlotyt érintené" - idézte a UBS elemzőit a Financial Times. A bank szerint az európai exporttól erősen függő Cseh Köztársaság, Magyarország és Lengyelország külkereskedelmére és az ottani befektetésekre gyakorolna különösen nagy hatást Görögország esetleges kilépése.

A Capital Economics nevű gazdasági tanácsadó cég szerint nemcsak az Euroövezettel fenntartott pénzügyi és kereskedelmi kapcsolatok miatt alakulhat ki gond Közép- és Kelet-Európában. Kevés szó esik a bizalomról: ha baj lesz Görögországban, akkor a helyi cégek elhalasztják a befektetéseket és a fogyasztók visszafogják kiadásaikat. A Capital Economics ugyanakkor nem az eurozóna iránti bizalmáról híres: 3 éve egy tekintélyes gazdasági díjat nyert tanulmányáért, amely arról szólt, hogyan lehetne a legbiztonságosabban felszámolni az Euroövezetet. Görögországnak kevés közvetlen gazdasági kapcsolata van a feltörekvő gazdaságokkal, bár Romániában és Bulgáriában működnek görög bankok.

A Grexitnek közvetett hatása lehet inkább a térségre: azoknak az eurót használó államoknak okozna hirtelen gondot, amelyek Kelet- és Közép-Európa kereskedelmi partnerei. Spanyolország, Portugália és Olaszország számára megugrottak az államadósság kamatai. A távolabbi feltörekvő piacok, így Mexikó, Brazília, Dél-Afrika és Törökország is megérezné a görög kilépést, mivel annak nyomán a befektetők visszafognák a kockázatosabb befektetéseket.

Ez különösen nagy veszélyt jelent a magas folyó fizetési mérleg hiánnyal rendelkező államoknak, elsősorban Törökországnak. A magán- és államadósság megugrása nyomán a közelmúltbeli parlamenti választásokon a török szavazók egy része hátat fordított a korábban népszerű AKP kormánypártnak.

InfoRádió
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó