Rendőrök és katonák építik majd a kerítést
Nem piaci alapon, vagyis nem magántársaságok bevonásával valósítja meg a kormány a szerb határzárhoz tervezett, 175 kilométer hosszú, négy méter magas kerítés megépítését, hanem állami forrásból, a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közreműködésével – értesült a Napi Gazdaság.
2015. június 20. 10:20

A honvédségnek és a rendőrségnek is van olyan csoportja, amelynek – a külön tervekben meghatározottak szerint – alapfeladata lehet a válságkezeléssel kapcsolatos munkákban való részvétel. A Magyar Honvédségnél ilyen alakulat a szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred. Az ezred egyik fő tevékenysége a határbiztosításra kijelölt alegységek tevékenységének műszaki támogatása. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szentesi katonák felkészültek terepszakaszok lezárására, ellenőrző-áteresztő pontok létesítésére, objektumok védelmi feltételeinek javítására és a menekültek kezelésével kapcsolatos feladatok végrehajtásában való részvételre.

A munka elvégzése rendőrségi részről alapvetően az ORFK Rendészeti Főigazgatósága alárendeltségében működő határrendészeti főosztály feladata lehet. Az építésben a gazdasági főigazgató felügyelete mellett működő műszaki főosztály is közreműködik, ahogy a területileg illetékes Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság hatáskörébe tartozó egységek munkatársai is. Az ORFK-n nemzeti koordiná­ciós központ is működik, amely napi 24 órában biztosítja a külső határok ellenőrzésével kapcsolatos koordinációs tevékenységet.

Mint ismert, Pintér Sándor belügyminiszter arra kapott utasítást, hogy a jövő szerdai kormányülésre készítse elő a kerítés építésének szervezési és technikai részleteit. A kormány az erről szóló határozatban a belügyminisztert arra is felhívta, hogy − a bevándorlásról és a terrorizmusról zajló nemzeti konzultáció eredményének figyelembevételével − július elsejéig készítsen előterjesztést az illegális bevándorlás elleni hatékony fellépés érdekében szükséges jogszabály-módosításokról.

Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön az Origo.hu kérdésére még úgy nyilatkozott, hogy a honvédség nem vesz részt a déli határra tervezett kerítés építésében, és ilyen felkérés nem is érkezett a tárcához. Egy nappal később azonban, értesüléseink szerint, a helyzet úgy változott, hogy a kabinet döntése értelmében a szaktárcának is közre kell működnie a feladat végrehajtásában. A rendkívüli kormányzati intézkedésekre rendelkezésre álló 60 milliárd forint tartalék fedezetet nyújthat a magyar−szerb határra tervezett védvonal megépítésére − mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára csütörtökön este az M1 aktuális csatornán. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a nap folyamán erről azt közölte: a kerítés 20-25 milliárd forintba kerülhet, de ezt a kormányülésen többen túlzónak ítélték.Eközben tegnap háromszázhatvan határsértőt fogtak el a rendőrök Csongrád megye déli részén. Ellenük idegenrendészeti eljárás indult. Az országban csütörtökön összesen 413 határsértő került rendőrkézre.

A magyar kormányszóvivő az N1 szerb hírtelevíziónak azt nyilatkozta: minden ellentétes hírrel szemben Szerbia tisztában volt azokkal az elképzelésekkel, amelyeket a magyar kormány tervezett a menekültáradat megállítására, és tudhattak a kerítésépítés tervéről is. Kovács Zoltán megemlítette, hogy több mint egy éve folyamatos kapcsolatban vannak a szerb hatóságokkal, a bel- és a külügyminiszterrel, illetve a kormányfővel is. Ehhez képest Alekszandar Vucsics úgy nyilatkozott, meglepte és sokkolta a hír. Szerinte nem a falak felépítése a probléma megoldása, ezért a szerb miniszterelnök arra fogja kérni Orbán Viktort, ne építsenek falat a határon. Hangsúlyozta: Szerbia semmiképpen nem fog hasonló falakat építeni a déli határán.

Napi Gazdaság Online
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az unió hamis üzenettel csalogatja a migránsokat
  Iparággá vált a migránsokat Európába juttató bűnözés. Az alvilágnak ezt a részét a brüsszeli bürokrácia is segíti, mert olyan üzeneteket küld a kibocsátó térségekbe, hogy támogatja a szervezett migrációt – derül ki Horváth József szavaiból.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • Gyárfásra koncentráltak a rendőrök elejétől fogva
  Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek.
MTI Hírfelhasználó