Romeltakarítás és újjáépítés Esztergomban
"Számos esetben olyan jellegű ügyekkel szembesültünk a korábbi ciklus dokumentumainak áttekintésekor, amelyek miatt feljelentést kellett tennünk."
2015. június 18. 10:17

Így fogalmazott a Napi Gazdaságnak adott interjúban Esztergom polgármestere. Romanek Etelka (Fidesz­–KDNP) jelezte, az előző vezetés milliárdos tartozást hagyott hátra maga után, és emiatt egyelőre kevés a pénz a fejlesztésekre.

- Több mint hét hónap telt el azóta, hogy Tétényi Évától ősszel átvette Esztergom vezetését. Mivel szembesültek az iratanyagok áttekintésekor?

– Arra nem gondoltunk, hogy ekkora a baj. A mai napig kerülnek elő új dokumentumok és ügyek, amelyek jelentős részét képtelenség azonnal megoldani. Olyan peres eljárásokról, követelésekről van szó, amelyeknek a kezdete akár öt, hat, hét évre is visszanyúlik.

– S közben a kassza sincs tele.

– Ma már egyértelmű, hogy sokkal nagyobb volt az adósság, mint feltételeztük. Papíron pozitív volt a pénzügyi egyenleg, de ez abból adódott, hogy sok számlát nem fizettek ki. Minden nap két-három ügyvédi felszólítás, törvényszéki ítélet, végzés érkezett a napi postával, amelyek miatt fizetnünk kellett. Ezek egy része szolgáltatói számla volt, míg a többi vitatott követelés. A tételek pedig sok esetben a duplájukra híztak a késedelmi kamatok, perköltségek és szakértői díjak miatt. Ezek a követelések milliárdos kiadással terhelték az önkormányzatot.

– Fény derült olyan ügyekre is, amelyek miatt felmerült a törvénysértés gyanúja?

– Igen, több feljelentést is tettünk. Az eljárások folyamatban vannak, néhányszor engem is kihallgattak tanúként.

– Milyen ügyekről van szó?

– Túlnyomóan beruházásokhoz, ingatlankezelésekhez kapcsolódó tevékenységek miatt tettünk feljelentéseket. S várhatóan további törvénysértések okán kell a rendőrséghez fordulnunk. Egy biztos, amint a dokumentumok áttanulmányozásakor jogszabályba ütköző ügyekre bukkanunk, megtesszük a szükséges jogi lépéseket.

– Anyagi kár érhette a várost a gyanús ügyletek miatt?

– Igen, bár a tényállások megállapítása a nyomozó hatóságok feladata. Ez azonban nem megy könnyen, mert nagyon sok ügyben eltűntek az ügyiratok, szakértői vélemények, amelyeket nem könnyű, vagy sokszor lehetetlen pótolni.

– Hol tartanak a nyomozások?

– Nem tudok arról, hogy valakit meg­gyanúsítottak volna. (A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatott, hogy két büntetőeljárásban hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen elkövetővel szemben folytatnak nyomozást – a szerk.)

(Teljes cikk a napigazdasag.hu-n)

Borsodi Attila, napigazdasag.hu
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó