Orbán Viktort tartják a legjobb miniszterelnöknek
A Nézőpont Intézet felmérése szerint a megkérdezettek Orbán Viktort tartják a legjobb, Gyurcsány Ferencet pedig a legrosszabb kormányfőnek.
2015. június 16. 19:38

1990 óta újra szabadon választott kormányok irányítják Magyarországot. Az eltelt 25 évben 7 miniszterelnöke volt az országnak. A legtöbben Orbán Viktort tartják a legjobb kormányfőnek, a jelenlegi miniszterelnök egyedül több „voksot” kapott (33 százalék), mint a négy baloldali kormányfő együtt (28 százalék).

A legrosszabb kormányfőnek Gyurcsány Ferencet látja a magyar lakosság. A válaszadók 45 százaléka nevezett meg baloldali kormányfőt a rendszerváltás utáni legrosszabb miniszterelnökre vonatkozó kérdésben, és csupán 29 százalékuk jobboldalit.

A válaszolók harmada (33 százalék) említette Orbán Viktort, mint a legjobb magyar kormányfőt. Horn Gyula a válaszolók 13 százaléka szerint volt a legjobb kormányfő, Antall Józsefet pedig 11 százalék említette. A többi egykori miniszterelnököt csak elenyésző mértékben említették legjobb kormányfőként, Bajnai Gordont mindössze 6, Gyurcsány Ferencet 5, Medgyessy Pétert 4, Boross Pétert pedig 2 százalékban.

Orbán Viktort így a baloldali miniszterelnökök összesített eredményénél is nagyobb arányban mondták a válaszolók, mint a legjobb miniszterelnököt 1990 óta.

Az 1990 óta megválasztott miniszterelnökök közül a választópolgárok Gyurcsány Ferencet tartották a legrosszabbnak (28 százalék). Az emberek közel fele (45 százalék) nevezett meg baloldali miniszterelnököt erre a kérdésre. Orbán Viktort a válaszolók 21, Bajnai Gordont 10, Antall Józsefet 5, Medgyessy Pétert 4, Horn Gyulát és Boross Pétert pedig 3-3 százaléka tartotta a legrosszabb kormányfőnek.

Gyurcsány Ferenc megítélése stabilan rossz, mindegyik demográfiai kategóriában 24-33 százalékos azok aránya, akik őt nevezték meg ennél a kérdésnél.

Módszertan

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2015. június 5-12. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék. Az 1990 óta eltelt időszak miniszterelnökeit, valamint a hozzájuk tartozó pártot és a kormányzati időszakot felolvasva, minden megkérdezett által egyetlen lehetséges válaszopciót rögzítve jártak el.

nezopontintezet.hu
MTI Hírfelhasználó