Erdély és Eger a Múzeumok Éjszakája középpontjában
Idén először kiemelt tematikához - Élő Erdély - is kapcsolódhatnak a résztvevő intézmények, a vidéki városok közül pedig Eger kerül a középpontba a június 20-i Múzeumok éjszakáján.
2015. június 10. 16:12

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára a rendezvényt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy idén országszerte több mint 360 intézmény mintegy kétezer programmal várja június 20-án este hat órától az érdeklődőket. Hozzátette, a múzeumok mellett várak, skanzenek, állatkertek, vadasparkok, fürdők, arborétumok, kulturális központok és levéltárak is csatlakoztak a programhoz.

Idén először kiemelt témához is kapcsolhatták kínálatukat az intézmények, aminek eredményeként majdnem félszáz, erdélyi témájú képzőművészeti, irodalmi, néprajzi és gasztronómiai program közül válogathatnak az érdeklődők. Az Élő Erdély című témában meghirdetett programok célja, hogy Erdély máig élő értékközvetítését hangsúlyozzák.

Hoppál Péter elmondta, hogy idén az egri Dobó István Vármúzeumot emelték ki a vidéki helyszínek sorából. Mint megjegyezte, az egri programok a hősiesség, a helytállás és az Egri csillagok hőseinek felidézésével a fiatalabb korosztály és a családok számára is népszerű célpontok lesznek.

Az államtitkár szerint újdonság lesz az elmúlt évekhez képest, hogy idén fotó-, videó- és termékfejlesztési pályázatokat is meghirdettek a rendezvény üzenetének és hangulatának átadása, megörökítése jegyében. A hagyományteremtő céllal meghirdetett, TE IS...? című alkotói pályázatokra 30-90 másodperces felvételeket, a rendezvény történetének elmúlt 12 évében készített fényképeket, és a rendezvény által inspirált emléktárgyakat várnak a szervezők.

A rendezvénysorozat médiapartnere az MTVA, amely három telephelyével is csatlakozott a programkínálathoz. Doncsev András, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének vezetője elmondta, hogy a Kunigunda útján lévő Látogatóközpontban egyebek közt a jelmez- és kelléktárat, valamint a TV Maci háló- és fürdőszobáját nézhetik meg az érdeklődők. A Pollack Mihály téri Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhelyen interaktív kaland várja a látogatókat, míg a Naphegy téri MTI-székházban a hírkiadás kulisszatitkaiba pillanthatnak be a látogatók.

Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnökeként elmondta, hogy az NKA összesen több mint 17 millió forinttal támogatja a múzeumok éjszakáját. Több mint 60 vidéki helyszínen 12,2 millió forint támogatással valósulhat meg a program, míg a központi rendezvényt 5 millió forinttal támogatja az alap.

A rendezvény kiemelt támogatója az E.on Hungária Zrt., amelynek köszönhetően a Fővárosi Állat- és Növénykert Holnemvolt Parkjának Elvarázsolt Kastélya különleges fényfestét kap a Múzeumok éjszakáján. A programok népszerűsítésében a Magyar Turizmus Zrt. is közreműködik: a Múzeumok éjszakájára eső hosszú hétvégére a szálláshelyek kedvezményes csomagajánlatokkal várják a kulturális programok iránt érdeklődő turistákat.

A budapesti programokat egységes karszalagbelépővel látogathatják az érdeklődők. A karszalaggal rendelkezők továbbá a rendezvények ideje alatt igénybe vehetik a hat különböző útvonalon közlekedő BKK Múzeumbuszokat. A MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít az ország bármely belföldi állomásáról Budapestre és a vidéki helyszínekre. A rendezvény részletes programja a www.muzej.hu weboldalon és mobil alkalmazáson érhető el.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a fővárosban tizenharmadik, vidéken tizenegyedik alkalommal szervezi meg a rendezvényt. Tavaly rekordot jelentő mintegy 400 ezren voltak kíváncsiak a Múzeumok éjszakája programjaira. A rendezvény fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

hirado.hu - MTI
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Előkészített baloldali akció az SZFE egyetemfoglalása
  Egy nyilvánosságra került dokumentum szerint a színművészeti egyetem kommunikációs vezetője körlevélben szervezett a diákok között egy négynapos nyári szabadegyetemet, amelynek témája: megbukott a képviseleti demokrácia. A dokumentumot az Origó hozta nyilvánosságra, amelyből kiderül: Soros György által támogatott baloldali aktivisták képezték ki a hallgatókat az egyetemfoglalásra.
 • Gerald Knaus célja: Orbán Viktort kiiktatni
  Legyünk tisztában azzal, hogy Gerald Knaus és szervezetének tevékenysége csupán a jéghegy csúcsa. Fontos, hogy a választók megismerjék és megértsék ennek a rendszernek a veszélyességét. A nemzetbiztonságot érő új fenyegetések ellen hatékonyan fel kell lépni.
 • Fegyelmezetten kell védekezni
  Az országnak működnie kell, úgy, hogy közben fegyelmezetten, a szabályokat betartva védekezik a koronavírus-járvánnyal szemben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó