Ipari park épülhet a Csepel Művek helyén
Környezetbarát ipari parkot álmodott a volt Weiss Manfréd-gyár területére a kerület önkormányzata.
2015. június 8. 20:44

A telepen már megjelent egy-két befektető, igazán vonzó ajánlatot azonban nem tudnak tenni, mivel a területnek egyelőre több száz tulajdonosa van. A gyár rehabilitációjához a kormány segítségét kéri az önkormányzat.

Kormányzati segítséggel rehabilitálná a XXI. kerületi önkormányzat a korábban szebb napokat látott Csepel Műveket. A gyár helyén ma több nagy cég is működik, az utóbbi időben pedig több befektető is érdeklődött a terület iránt, ám a rendszerváltás után feldarabolt komplexum tulajdonosi háttere igencsak szövevényes. Borbély Lénárd, Csepel polgármestere a Napi Gazdaságnak elmondta: a gyár területén nagyon sok az elhagyatott, romos, kihasználatlan épület, a rehabilitációt pedig nehezíti, hogy a telepnek csaknem 700 tulajdonosa van. Szavai szerint a terület rendezését csak kormányzati segítséggel lehet megvalósítani. Az önkormányzat a kormánnyal összhangban azt szeretné, hogy olyan gazdaságfejlesztési beruházások valósuljanak meg, amelyek munkahelyeket teremtenek – mondta.

A kerület ettől függetlenül próbál egybefüggő területet vásárolni, és ott olyan helyszínt kialakítani, amely gazdaságilag vonzó lehet a befektetők szemében. Arra törekszünk, hogy – a mostani értékek megtartásával – egy környezetbarát ipari park létesüljön – hívta fel a figyelmet a polgármester.

A körülmények ellenére az elmúlt időszakban több cég is a Duna-parti gyárat választotta telephelyéül. A Metrans logisztikai vállalat itt alakítja ki az új konténerpakoló, kirakodó-központját. A beruházás várhatóan 2017 januárjában készül el. A jelentős nemzetközi forgalmat lebonyolító logisztikai központ az induláskor 200 munkahellyel számol, ez a szám azonban a polgármester szerint a későbbiekben emelkedhet. Emellett nemrég egy török logisztikai cég érkezett a kerületbe. A Metrans is egy olyan beruházás, amely több tucat kiszolgáló céget vonzhat oda, amellett, hogy már több itt működő vállalkozás kap lehetőséget az együttműködésre – jelezte a polgármester.

A munkanélküliség szintje egyébként megfelel a fővárosi átlagnak, ugyanakkor Borbély Lénárd szerint nagyon sok ember van, akiket szakképzésbe lehetne bevonni, és szükség lenne a fizikai munkájukra.

A kerületben a gazdasági beruházások mellett az utóbbi években számos fejlesztés valósult meg. Három rehabilitációs programnak köszönhetően számos társasház és közterület, park és játszótér újult meg. Az épületek energiahatékonysági korszerűsítésével mindenki jól járt: esztétikusabb lett a környezet, a lakók pedig komoly összeget takaríthatnak meg a rezsin. A harmadik ütemben felújított öt társasházra 579 millió forintot költöttek – európai uniós forrásból. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy család gyakorlatilag 1,8 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott.

– Az utóbbi években sikerült elérnünk, hogy a korábban négymilliárd forintos hiánnyal működő önkormányzatnak ma már 1,3 milliárd forintos tartaléka van. Így saját erőből is jelentős fejlesztéseket tudunk végrehajtani – jegyezte meg a polgármester. Ilyen volt például a zöld területek rehabilitációja. Nemrég egészében megújult a kiserdő és a Kis-Duna-parton is számos sport- és szabadidős fejlesztés valósult meg. Emellett jelenleg is zajlik az óvodák energetikai korszerűsítése.

Az úthálózat fejlesztésében is komoly előrelépések történtek: több tíz kilométernyi földutat aszfaltoztak le. Az agglomerációból érkezők életét pedig megkönnyíti, hogy több P+R parkoló épül a kerületben.

Köpöncei Csilla  

Napi Gazdaság Online
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A politikai infantilizmus kockázatai
  Ezért a zavar most, ezért az infantilizmus, és ezért van az, hogy az egyes tagországok lokális elitjei a teljes összeomlástól tartva, nem várva a „központi utasításokra”, saját lokális (esetleg regionális) hatáskörben cselekedni kezdtek. És ez a cselekvés-sor egyetlen pillanat alatt romba döntötte az európai integráció legitimitását.
 • Bayer Zsolt: Van máááásik!
  Aztán jött a másik ellenzéki mantra: nincs elég lélegeztetőgép. Kiderült, hogy van 2560, és még jön egy csomó. Ez nagyjából 60 ezer megbetegedésig elegendő. Ekkor átálltak másra.
 • Orbán: kijárási korlátozást vezetnek be
  Két héten keresztül az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Fölvetette: hol voltak az EU-nak a járványügyi hivatalban sok pénzért dolgozó emberei, és ők miket mondtak a koronavírusról január-februárban.
MTI Hírfelhasználó