Ipari park épülhet a Csepel Művek helyén
Környezetbarát ipari parkot álmodott a volt Weiss Manfréd-gyár területére a kerület önkormányzata.
2015. június 8. 20:44

A telepen már megjelent egy-két befektető, igazán vonzó ajánlatot azonban nem tudnak tenni, mivel a területnek egyelőre több száz tulajdonosa van. A gyár rehabilitációjához a kormány segítségét kéri az önkormányzat.

Kormányzati segítséggel rehabilitálná a XXI. kerületi önkormányzat a korábban szebb napokat látott Csepel Műveket. A gyár helyén ma több nagy cég is működik, az utóbbi időben pedig több befektető is érdeklődött a terület iránt, ám a rendszerváltás után feldarabolt komplexum tulajdonosi háttere igencsak szövevényes. Borbély Lénárd, Csepel polgármestere a Napi Gazdaságnak elmondta: a gyár területén nagyon sok az elhagyatott, romos, kihasználatlan épület, a rehabilitációt pedig nehezíti, hogy a telepnek csaknem 700 tulajdonosa van. Szavai szerint a terület rendezését csak kormányzati segítséggel lehet megvalósítani. Az önkormányzat a kormánnyal összhangban azt szeretné, hogy olyan gazdaságfejlesztési beruházások valósuljanak meg, amelyek munkahelyeket teremtenek – mondta.

A kerület ettől függetlenül próbál egybefüggő területet vásárolni, és ott olyan helyszínt kialakítani, amely gazdaságilag vonzó lehet a befektetők szemében. Arra törekszünk, hogy – a mostani értékek megtartásával – egy környezetbarát ipari park létesüljön – hívta fel a figyelmet a polgármester.

A körülmények ellenére az elmúlt időszakban több cég is a Duna-parti gyárat választotta telephelyéül. A Metrans logisztikai vállalat itt alakítja ki az új konténerpakoló, kirakodó-központját. A beruházás várhatóan 2017 januárjában készül el. A jelentős nemzetközi forgalmat lebonyolító logisztikai központ az induláskor 200 munkahellyel számol, ez a szám azonban a polgármester szerint a későbbiekben emelkedhet. Emellett nemrég egy török logisztikai cég érkezett a kerületbe. A Metrans is egy olyan beruházás, amely több tucat kiszolgáló céget vonzhat oda, amellett, hogy már több itt működő vállalkozás kap lehetőséget az együttműködésre – jelezte a polgármester.

A munkanélküliség szintje egyébként megfelel a fővárosi átlagnak, ugyanakkor Borbély Lénárd szerint nagyon sok ember van, akiket szakképzésbe lehetne bevonni, és szükség lenne a fizikai munkájukra.

A kerületben a gazdasági beruházások mellett az utóbbi években számos fejlesztés valósult meg. Három rehabilitációs programnak köszönhetően számos társasház és közterület, park és játszótér újult meg. Az épületek energiahatékonysági korszerűsítésével mindenki jól járt: esztétikusabb lett a környezet, a lakók pedig komoly összeget takaríthatnak meg a rezsin. A harmadik ütemben felújított öt társasházra 579 millió forintot költöttek – európai uniós forrásból. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy család gyakorlatilag 1,8 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott.

– Az utóbbi években sikerült elérnünk, hogy a korábban négymilliárd forintos hiánnyal működő önkormányzatnak ma már 1,3 milliárd forintos tartaléka van. Így saját erőből is jelentős fejlesztéseket tudunk végrehajtani – jegyezte meg a polgármester. Ilyen volt például a zöld területek rehabilitációja. Nemrég egészében megújult a kiserdő és a Kis-Duna-parton is számos sport- és szabadidős fejlesztés valósult meg. Emellett jelenleg is zajlik az óvodák energetikai korszerűsítése.

Az úthálózat fejlesztésében is komoly előrelépések történtek: több tíz kilométernyi földutat aszfaltoztak le. Az agglomerációból érkezők életét pedig megkönnyíti, hogy több P+R parkoló épül a kerületben.

Köpöncei Csilla  

Napi Gazdaság Online
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó