Altus-ügy: Bizonyítékokat küldött a kormány Brüsszelnek
A tervezettnél egy nappal hamarabb, már kedd este elküldte a bizonyítékokat a DK rejtett pártfinanszírozásról a Miniszterelnökség az EB regionális főigazgatójának.
2015. június 4. 12:40

Erről tájékoztatta a Napi Gazdaságot Csepreghy Nándor helyettes államtitkár.

Mint arról már a napigazdasag.hu beszámolt, kedden Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter Walter Deffaával, az Európai Bizottság (EB) regionális főigazgatójával tárgyalt Brüsszelben, ahol a miniszter közölte: a kormány szerint nem volt elég körültekintő a bizottság, amikor a Gyurcsány Ferenc tulajdonában álló Altus Zrt.-vel másfél milliárd forint értékű szerződést kötött.

A magyar kormány álláspontja szerint ez tiltott pártfinanszírozásnak minősül. Ezt azonban nem hajlandó elismerni az EB, amíg nem bizonyítják állításukat. Csepreghy Nándor helyettes államtitkár lapunknak elmondta: Lázár János ezért már kedd este továbbította Deffaának Gyurcsány Ferenc nyilvános vagyonbevallását és az Altus Zrt. cégbírósági nyilvántartási adatait, amiből kiderül, hogy a volt miniszterelnök 100 százalékos tulajdonosa az Altus Zrt.-nek, így annak éves nyeresége is teljes mértékben őt illeti. Mellékelték továbbá a Demokratikus Koalíció korábbi közleményét, amelyben az szerepel, hogy Gyurcsány Ferenc 16,2 millió forinttal támogatta a pártot magánszemélyként.

Mindeközben száznyolcvan fokos fordulatot vett Gyurcsány Ferencnek a DK támogatásával kapcsolatos álláspontja. A párt elnöke tavaly szeptemberben ugyanis még hevesen tiltakozott az ellen, hogy milliárdosként komoly összegekkel támogassa az állítása szerint szegény pártját. „A tavalyi év pénzügyi beszámolójából látszik, hogy nagyjából 6 millió forintot adtam a DK-nak. De muszáj normálisnak maradni, egy percig sem szabad azt az érzést kelteni, hogy a párt működésének az a feltétele, hogy a pártelnök hozza be időnként a támogatást. Onnantól a pártelnök nem kritizálható, nem leváltható. Az nem párt onnantól, hanem részvénytársaság, és azt nem szeretném” – jelentette ki akkor Gyurcsány.

A DK elnöke tavaly mégis majdnem háromszoros összeggel, 16,2 millió forinttal támogatta pártját, amit az Altusból származó osztalékából fizetett. „Tavaly 16 millió forinttal támogattam a pártot, és büszke vagyok rá, hogy ezt megtehettem. A feleségemmel szoktam megbeszélni, hogy a törvényesen leadózott jövedelmemet mire költöm el, ehhez a miniszterelnöknek semmi köze” – mondta a napokban a DK elnöke, aki manapság már úgy emlékezik, hogy az utóbbi években csupán 1-2 millió forinttal járult hozzá pártja működéséhez.

Lázár János keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján azt kérte Gyurcsánytól, lépjen vissza az EB megbízásától. Ezzel szerinte a „haza iránti elkötelezettségről tenne tanúbizonyságot”. A Napi Gazdaság C-pont című online műsorának erre a volt miniszterelnök úgy reagált: „Hallgatok Lázár Jánosra, és jó hazafi leszek, ezért aztán, hogyha, mint kiderült, tisztességes, normális feltételek között nemzetközi elismerésben részesülünk, akkor azt nem utasítjuk vissza.”

napigazdasag.hu
  • Oltóanyag még nincs, de a lakossági igény hamarosan jelezhető
    Müller Cecília közölte: a lakossági igényfelmérés információkkal szolgál az oltóhelyek pontos megtervezéséhez. "Sokféle forgatókönyvünk van attól is függően, milyen típusú vakcina érkezik az országba" - hangoztatta.
  • KDNP-képviselő: Politizálás a lovagkirály bűvkörében
    Portrébeszélgetés Móring József Attila kereszténydemokrata politikussal: A liberális, nemzetek nélküli társadalom hívei összehangolt támadást indítottak a nemzeti, konzervatív berendezkedésű országok ellen és a hazai ellenzék beállt ebbe a kórusba. Semmi nem számít nekik, csak a hatalom megszerzése. Semmi nem szent, még a vírushelyzetet is politikai haszonszerzésre használják. Hamis videók, álhírek látnak napvilágot sorra.
  • Kovács Zoltán: az EU-nak új alapjavaslattal kell előállnia
    Magyarország nem változtatott álláspontján nyár óta, az mindvégig "egyértelmű, nyilvánvaló és őszinte" volt. "Az európai intézmények, a parlament, a bizottság és a német soros elnökség választott azóta egy más utat. Nem Magyarországot kell hibáztatni."
MTI Hírfelhasználó