Hetven százalékkal is nőhetett volna a törlesztés
Az MNB és a bankszövetség szerint akár hetven százalékkal is megemelkedhettek volna a devizahitelesek törlesztőrészletei, ha elmarad a forintosítás.
2015. június 3. 12:34

Az elszámolással az árfolyamgátasok is jól jártak, ám ennek a körnek érdemes megfontolnia a hatvan hónapra szóló rögzítés korábbi felmondását.

A banki elszámolással egy átlagos adósnak 20, míg egy átlagos jelzáloghitelesnek 20-25 százalékkal csökkent a törlesztőrészlete. Néhány ügyfélnél a mérséklődés eléri a negyven százalékot is, míg az esetek nagyon kis százalékában az emelkedés sem kizárt – ismertette tegnap a Magyar Nemzeti Bank (MNB), melynek szakemberei egyeztettek a Magyar Bankszövetség tagjaival. Megállapították, a svájci frank jelenlegi árfolyamát figyelembe véve a forintosítás és elszámolás hiányában a jelzáloghitelesek törlesztőrészlete 50 százalékkal meghaladná az aktuális szintet. Ráadásként az átváltás hiányában a svájci frank árfolyamküszöbének eltörlése mellett a forint árfolyama az euróval szemben is jelentősen leértékelődött volna, így a törlesztőrészletek akár 70 százalékkal is magasabbak lennének a mostani szintjüknél. Az MNB jelezte azt is, hogy a forintosított jelzáloghitelek kamatlába több mint másfél százalékponttal mérséklődött.

Az elszámolásnak örülhetnek az árfolyamgátasok is. Kovács Erika, a Pénzügyi Békéltető Testület elnöke a távirati irodának elmondta, hogy ebben a körben elolvadt a gyűjtőszámlákon lévő tartozások 92,2 százaléka, és megszűnt a gyűjtőszámla-szerződések több mint 85 százaléka. A felgyűlt 32,75 milliárd forintból 30,41 milliárd forintot írtak jóvá a pénzügyi intézmények, vagyis ennyivel csökkent az érintett adósok tartozása. Így ezeken a számlákon mindössze 2,34 milliárd forint maradt. Az elszámolás előtti 172 216 gyűjtőszámlahitel-szerződésből mintegy 25 ezer él még, ezeken átlagosan 93 ezer forintnyi tartozás van a korábbi 190 ezer forint helyett.

Kovács Erika felhívta arra is a figyelmet, hogy az árfolyamgátasok törlesztőrészlete 2015 februárja óta nem haladhatja meg a 2015. januárit, kivéve a kamatváltozásból fakadó növekedést. Ez a szabály a rögzítéstől számított hatvanadik hónapig érvényes. Ezt követően a havi teher emelkedhet, de törvény szerint legfeljebb 15 százalékkal. Így tehát a hatvanadik hónap lejárta után meg kell fizetni a rögzítéssel összegyűlt különbözetet. A bankok azonban a futamidő meghosszabbításával tudják biztosítani, hogy a törlesztés emelkedése mérsékelt maradjon. Ezzel azonban a teljes tartozás összege is nőhet, mert hosszabb ideig kell fizetni a kamatokat. Ezt az ügyfelek úgy kerülhetik el, ha felmondják a hatvan hónapra szóló rögzítést. A havi részlet így is emelkedik, de nem nő meg a futamidő és az össztartozás sem.

Határidős panaszok

Határidős panaszok. Ha egy pénzügyi intézmény az adatbázisa szerint mindenkinek megküldte az elszámolást, akkor erről 15 napon belül értesítést kell közzétennie internetes honlapján és összes bankfiókjában – ismertette tegnap a Magyar Nemzeti Bank. Amennyiben a fogyasztó szerint neki járna elszámolás, de nem kapott értesítést, akkor a banki közzététel időpontjától számított 60 napon belül kell panaszt benyújtania az adott pénzügyi intézménynél. Az érintett utólag igazolható akadályoztatása, például kórházi kezelés esetén, legkésőbb az év végéig tehet észrevételt.

Napi Gazdaság Online
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
 • Magyarország barátai és ellenségei
  Magyarország mutat példát, hogy igenis ellent lehet állni a gátlástalan globalista leigázási törekvéseknek. Ez persze egy hosszú, nehéz harc, amelyhez szövetségesek, érdekszövetségesek – akik lehetnek azért barátok is –, szabadságban, szuverén módon, élni akaró nemzetek kellenek. És vannak ilyenek – reméli Somogyi János publicista.
MTI Hírfelhasználó