Hetven százalékkal is nőhetett volna a törlesztés
Az MNB és a bankszövetség szerint akár hetven százalékkal is megemelkedhettek volna a devizahitelesek törlesztőrészletei, ha elmarad a forintosítás.
2015. június 3. 12:34

Az elszámolással az árfolyamgátasok is jól jártak, ám ennek a körnek érdemes megfontolnia a hatvan hónapra szóló rögzítés korábbi felmondását.

A banki elszámolással egy átlagos adósnak 20, míg egy átlagos jelzáloghitelesnek 20-25 százalékkal csökkent a törlesztőrészlete. Néhány ügyfélnél a mérséklődés eléri a negyven százalékot is, míg az esetek nagyon kis százalékában az emelkedés sem kizárt – ismertette tegnap a Magyar Nemzeti Bank (MNB), melynek szakemberei egyeztettek a Magyar Bankszövetség tagjaival. Megállapították, a svájci frank jelenlegi árfolyamát figyelembe véve a forintosítás és elszámolás hiányában a jelzáloghitelesek törlesztőrészlete 50 százalékkal meghaladná az aktuális szintet. Ráadásként az átváltás hiányában a svájci frank árfolyamküszöbének eltörlése mellett a forint árfolyama az euróval szemben is jelentősen leértékelődött volna, így a törlesztőrészletek akár 70 százalékkal is magasabbak lennének a mostani szintjüknél. Az MNB jelezte azt is, hogy a forintosított jelzáloghitelek kamatlába több mint másfél százalékponttal mérséklődött.

Az elszámolásnak örülhetnek az árfolyamgátasok is. Kovács Erika, a Pénzügyi Békéltető Testület elnöke a távirati irodának elmondta, hogy ebben a körben elolvadt a gyűjtőszámlákon lévő tartozások 92,2 százaléka, és megszűnt a gyűjtőszámla-szerződések több mint 85 százaléka. A felgyűlt 32,75 milliárd forintból 30,41 milliárd forintot írtak jóvá a pénzügyi intézmények, vagyis ennyivel csökkent az érintett adósok tartozása. Így ezeken a számlákon mindössze 2,34 milliárd forint maradt. Az elszámolás előtti 172 216 gyűjtőszámlahitel-szerződésből mintegy 25 ezer él még, ezeken átlagosan 93 ezer forintnyi tartozás van a korábbi 190 ezer forint helyett.

Kovács Erika felhívta arra is a figyelmet, hogy az árfolyamgátasok törlesztőrészlete 2015 februárja óta nem haladhatja meg a 2015. januárit, kivéve a kamatváltozásból fakadó növekedést. Ez a szabály a rögzítéstől számított hatvanadik hónapig érvényes. Ezt követően a havi teher emelkedhet, de törvény szerint legfeljebb 15 százalékkal. Így tehát a hatvanadik hónap lejárta után meg kell fizetni a rögzítéssel összegyűlt különbözetet. A bankok azonban a futamidő meghosszabbításával tudják biztosítani, hogy a törlesztés emelkedése mérsékelt maradjon. Ezzel azonban a teljes tartozás összege is nőhet, mert hosszabb ideig kell fizetni a kamatokat. Ezt az ügyfelek úgy kerülhetik el, ha felmondják a hatvan hónapra szóló rögzítést. A havi részlet így is emelkedik, de nem nő meg a futamidő és az össztartozás sem.

Határidős panaszok

Határidős panaszok. Ha egy pénzügyi intézmény az adatbázisa szerint mindenkinek megküldte az elszámolást, akkor erről 15 napon belül értesítést kell közzétennie internetes honlapján és összes bankfiókjában – ismertette tegnap a Magyar Nemzeti Bank. Amennyiben a fogyasztó szerint neki járna elszámolás, de nem kapott értesítést, akkor a banki közzététel időpontjától számított 60 napon belül kell panaszt benyújtania az adott pénzügyi intézménynél. Az érintett utólag igazolható akadályoztatása, például kórházi kezelés esetén, legkésőbb az év végéig tehet észrevételt.

Napi Gazdaság Online
  • Vissza kell utasítani a nemzetek elleni támadásokat
    Vissza kell utasítani a nemzetek elleni támadásokat, a nagyhatalmi arroganciát azért, hogy ne üldözhessenek és pusztíthassanak el milliókat - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Bonyhádon, a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapján.
  • A tram-train reneszánsza Európában
    Egyre népszerűbb Európában a tram-train rendszere, ennek jele, hogy hat német és osztrák város összesen több mint félezer szerelvényt rendelt a Stadlertől. Ugyanilyen járművek közlekednek Szeged és Hódmezővásárhely között is, számuk, ha majd mindegyiket forgalomba helyezik, eléri az egy tucatot.
  • A magyarok többsége a Fidesz győzelmét várja
    A megkérdezettek 68 százaléka kormánypárti győzelemre számít, még az ellenzéki szimpatizánsoknak is csak kevesebb, mint a fele bízik a kormányváltásban - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából
MTI Hírfelhasználó